Tegyünk érte! - projektnap a társadalmi felelősségvállalásért

dsc_5622.jpgHogyan lábaljunk ki a járvány okozta lelki elszigetelődésből? Milyen veszélyeket rejthet, ha posztolunk a gyermekekről a közösségi médiában? A Corvinus Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány alapszakos hallgatói nagyító alá vettek társadalmi problémákat, és nemcsak felhívták a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra, hanem tettek is a megoldásért.

Írta: Kalánová Barbara, Fotók: Horváth Evelin

A projektszemlélet alapvető ma a munkaerőpiacon, ezért a Corvinus Kommunikáció- és médiatudomány alapszakos képzésének része egy projektszervezést tanító tárgy is. Ennek eredményeit a hallgatók a félév végén egy szakmai zsűrinek prezentálják. Az idei projektnap meglepő eredménnyel zárult. A társadalmi felelősségvállalásra épülő projektek annyira jól sikerültek, hogy a zsűri a megszokott első három helyezés és a különdíj kiosztása helyett hat csapatot emelt ki győztesnek. 

261322343_4631500043593708_7997396161012133518_n.jpg

A képen Pelle Veronika egyetemi tanársegéd és Dr. Takáts Előd rektor. Fotó: Corvinus

A projektnapot december 3-án tartották meg az egyetemen, és tizennégy csapat mutatta be az eredményeit. A csapatokat a félév során Pelle Veronika, a tantárgy felelőse és a projektnap szervezője oktatta és mentorálta, aki november végén elkötelezett tehetséggondozó munkájáért és újító, projektszemléletű oktatói tevékenységéért Egyetemi Kitüntető Oklevelet is kapott. Az idei félév tanulságairól ezt mondta: 

„Egy féléven át tartó projektmunka, amely során ki kell találniuk, meg kell tervezniük és meg is kell valósítaniuk egy társadalmi felelősséget vállaló kampányt és eseményt, sok kihívás elé állítja a hallgatókat. És persze van, amikor nehéz, amikor ki kell lépniük a komfortzónájukból, amikor problémát kell oldani, amikor konfliktust kell kezelni, amikor épp nem annyira szeretjük. De a végén mindig nagy öröm megtapasztalni, hogy mennyit fejlődtek szakmai és személyes kompetenciáikban is. Megható volt látni a motivációjukat, a lelkesedésüket, az elhivatottságukat, és tükröződni a szemeikben a megvalósított munka örömét, büszkeségét, és a jó érzést, hogy ennyi különböző embernek és csoportnak segíthettek. Nagyon köszönöm nekik ezt az élményt."

A projektcsapatok különbözőképpen közelítették meg a társadalmi felelősségvállalás feladatát. Voltak, akik egy társadalmilag hasznos ügyet tematizáltak, vagy fontos társadalmi ügyet szolgáló civil szervezetek hangját erősítették fel. Voltak, akik egy hátrányos helyzetben lévő csoport életébe, mindennapjaiba vittek örömöt, vagy épp a többségi társadalmat érzékenyítették egy közösség nehézségeire. És voltak olyanok is, akik kreatív ötleteikkel egy-egy jó célért dolgozó alapítvány számára gyűjtöttek adományt. Ez utóbbi megközelítést választó csapatoknak összessen közel kétmillió forintnyi adományt sikerült összegyűjteniük.

A hallgatók munkáit szakmai zsűri értékelte. Dr. Veszelszki Ágnes tanszékvezető, nyelvész, közgazdász, kommunikációkutató az első szekciót véleményezve elmondta, hogy nagyra értékeli a csapatok motiváltságát és a nemes ügyeket képviselő projektek megvalósulását. Apáti-Tóth Kata, a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs vezetője a második szekciót értékelve kiemelte, hogy több kiemelkedő projekt vállalkozói potenciált rejt magában, és szívesen segítené a fejlődésüket vállalkozássá. Misetics Mátyás kommunikációs szakember, a MITTE Communications társtulajdonosa a harmadik szekcióban szereplő csapatok munkáival kapcsolatban osztotta meg észrevételeit. Szerinte sok eredeti ötletre épülő projekt született, amire büszkék lehetnek a szervezők. 

A projekteket a zsűri a témaválasztás problémaérzékenysége és fontossága, a stratégia komplexitása, a kommunikációs mix ambiciózussága, a projekt szakmai megvalósítása, az eredmények kvalitatív és kvantitatív mutatói, az előadásmód és a prezentáció szóbeli és vizuális erényei, valamint a társadalmi felelősségvállalás elősegítése és a jövőbeni potenciál szempontjai mentén pontozta.

A legjobbnak ítélt hat projekt

Visszhang Expo

visszhang_expo.jpg

A Visszhang Expo szervezői egyetértettek abban, hogy napjainkban a fiatalok körében a civil megmozdulásoknak alig van visszahangja, és szerettek volna tenni ez ellen. A társadalmi ügyek színes palettáját tárták a látogatók elé, ezzel serkentve a gondolkodást, a beszélgetést, az önkéntes felelősségvállalást, akár a gyermek- és környezetvédelem, a hátrányos helyzetben vagy kisebbségben élők kapcsán. A Budapest Music Centerben megrendezett, pódiumbeszélgetésekkel kiegészített expora a területükön kiemelkedő munkát végző civil szervezeteket hívtak meg. A Facebook-oldalukon és tudósításunkban olvashattok az exporól.

Univenture – Szabadulj!

univenture.jpg

A koronavírus-járvány nem kívánt hozadéka, hogy a megnövekedett távolságtartás nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megerőltető – ezt érezte mindennapjaiban az Univenture - Szabadulj! csapata is. A feloldódás és a kapcsolatépítés céljából lehetőséget biztosítottak a különböző budapesti egyetemek hallgatóinak, hogy újra nyissanak egymás felé egy nyomozós vetélkedő során, majd az ezt követő kötetlen kapcsolatépítő összejövetelen. Budapest utcáit szabadtéri szabadulószobává változtatták, ahol a hallgatók egy időre megszabadulhattak az elszigetelődéstől és a rettegett vizsgaidőszak előtti stressztől, valamint felszabadultan ismerkedhettek egyetemista társaikkal.

Megoszt a (h)ősöm?

megoszt_a_h_osom.jpg

A diákok és jövőbeli-jelenlegi szülők figyelmét hívta fel a Megoszt a (h)ősöm? csapata a gyerekekről szóló tartalom online megosztásának hatásaira és veszélyeire, vagyis a sharenting jelenségére. Fontosnak tartották, hogy minden oldalt megszólaltassanak, ezért szakértők, valamint érintett szülők bevonásával kerekasztal-beszélgetést szerveztek. Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus, Bányainé Nagy Judit influencer, édesanya, Hamar Donát önismereti és párkapcsolati coach, édesapa, valamint Dr. Fazekas Rita mediátor, coach, jogász, a beszélgetés moderátora mondták el a véleményüket és osztottak meg hasznos információkat, tanácsokat a sharentingről. A beszélgetés visszanézhető a Facebook-oldalukon.

Mentesen is édes!

mentesen_is_edes.jpg

Az 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek és családjaiknak nyújtott segítő kezet a Mentesen is édes! csapata azzal, hogy felhívták a figyelmet a téma fontosságára. Az általános iskolások számára kreatív pályázatot hirdettek, és a pályázat eredményhirdetésével egybekötve edukációs napot szerveztek, ahol a témában jártas szakemberek tartottak fórumot a szülőknek. A gyermekeknek közben kreatív foglalkozásokat tartottak, amiben együttműködtek cukorbetegséggel foglalkozó alapítványok is. A Sportos Cukorbetegek Egyesületének rendezvényén és a Promontor TV -nek adott interjúban is beszéltek az 1-es típusú cukorbetegség ismeretének fontosságáról.

Hangoló

hangolo.jpg

A Magyarországon fogyatékkal élő gyerekek száma meghaladja a 35.000 főt. Ők általában tanulási nehézségekkel, kulturális, szociális vagy nyelvi problémákkal küzdenek. Ennek tudatában a Hangoló csapatának – akik maguk is több hangszeren játszanak – elsődleges célja az volt, hogy közelebb vigyék a fogyatékkal élő fiatalokhoz az ember lelkére és elméjére is pozitívan ható zenét. Mivel a budapesti intézményekben élőknek általában több lehetőségük van részt venni hasonló programokon, ezért a nagyvárosból kilépve, a révkomáromi Magyar Tanítási Nyelvű Speciális Alapiskolába látogattak el, és egy vidám délutánt szerveztek az ott tanuló gyermekeknek, melynek során játékos módon hangolták a gyermekeket a zene szeretetére és a különböző hangszerek megismerésére.

Állj meg egy percre!

allj_meg_egy_percre.jpg

A súlyosan beteg gyermekeknek gyűjtött adományokat az Állj meg egy percre! csapata. Egy művészeti kiállítást szerveztek, melynek fő célja az volt, hogy az érdeklődők „megálljanak egy percre”, és figyeljenek az élet apró örömeire: arra, hogy mi az, ami igazán fontos egy beteg gyermek számára. Ehhez előzetesen rajzpályázatot hirdettek a gyermekeknek A legboldogabb pillanatom címmel. A gyermekek rajzaiból inspirálódva készültek el azok a festmények és grafikák, amelyeket feltörekvő és elismert művészek, illetve hobbifestők készítettek a kiállításra, amelynek a Fashion Streeten található Deák Palota adott otthont. A művekért befolyó összegből a csapat egymillió forintos adományt tudott átnyújtani a Csodalámpa Alapítványnak, amelyből beteg gyermekek álmait valósították meg.

Útravaló

Idén a szakmai fejlődés, illetve a jó cél érdekében végzett munka és a segítségnyújtás öröme mellett tárgyi és virtuális díjakkal is gazdagodtak a nyertes csapatok. Két kiemelkedően teljesítő csapat a Piac és Profit támogatásának köszönhetően a Brandépítés és Social Media online konferenciákra nyertek részvételt. A projektnapról egyik hallgató sem ment haza üres kézzel, ugyanis az értékes visszajelzéseken és az oklevélen túl éves bérletet kaptak a Forbes Mesterakadémiára.

“Nagyon vártam, hogy végre bemutassuk hosszú hónapok óta tartó munkánk eredményeit, és hogy a többiek munkáit, elért sikereit is megismerhessem. Örültem annak, hogy a projekteket a zsűri külön-külön értékelte, és egyenlően kezelve emelte ki a hat legkülönlegesebb csapat munkáját, hiszen minden csapat valami olyan egyedülálló csodát alkotott, amire a jövőben is büszke lehet. Ezekkel a projektekkel, úgy gondolom, mindenki nyert, nemcsak azok, akiket kiemeltek. A kedves és dicsérő, büszke szavak mellett általában építő kritikát hallhattunk”

-   foglalta össze élményeit Angyal Virág, a Megoszt a (h)ősöm? projekt egyik szervezője.

 

süti beállítások módosítása