Kultúra 2022-re: ezeket a filmeket, könyveket és koncerteket várjuk nagyon
Kult köz, a Közgazdász Online kulturális ajánlója

anthony-delanoix-hzgs56ze49s-unsplash.jpgAz idei év kulturális szempontból is különleges lesz. Kijön az Avatar folytatása, jön koncertezni az RHCP Budapestre, és megjelenik Patricia Lockwood első könyve magyarul. Szubjektív válogatás azért, hogy legyen mit várnod 2022-ben.

2021. 01. 08. Borító: Anthony DELANOIX, Unsplash

microsoftteams-image_4_1_1.png

Filmek, amiket várunk - Kalánová Barbara

A 2022-es év filmek tekintetében gazdag évnek ígérkezik, ugyanis nagyon sok olyan filmet nézhetünk meg, amire már régóta várunk. Az Aquaman 2, a Thor: Szerelem és mennydörgés és a Doctor Strange az Őrület multiverzumában premierének időpontját is feljegyezheted az idei naptáradba. Az utóbbira nem kell sokat várnunk, ugyanis a terv szerint már májusban láthatjuk a mozikban. Dr Strange ezúttal a Marvel-képregények egyik csápos szörnyével, Shuma-Gorath-tal néz szembe, aki képes manipulálni a valóságot, és természetesen halhatatlan. Strange azonban nem egyedül küzd meg a gonosztevővel, segítségére lesz Wong, a Misztikus Művészetek egyik mestere. A főszerepben Benedict Cumberbath, a szereplők között pedig olyan ismert színésznőket láthatunk, mint Elizabeth Olsen és Rachel McAdams. 

A másik olyan film, amit semmiképpen se hagyj ki, az Avatar 2. James Cameron újra elkápráztat a Na’vi-k világáról készült sci-fi kalandfilmmel. A második rész a 2009-ben bemutatott első részre épül, azonban a történet Pandora óceánjainak élővilágára fókuszál. A rendező minden idők leglátványosabb filmjét ígéri, ami elődjének sikerét is túlszárnyalhatja. A premier Amerikában és Magyarországon is decemberben lesz.

irodalmi_aj_1_1.png

Könyvek, amiket várunk - Orosz Petra

A 2022-es irodalmi megjelenések közül több műfajból is válogattunk nektek a teljesség igénye nélkül. Viola Davis és Sharon Stone színésznők életrajzain keresztül a hollywoodi életről és az álomgyárban dolgozó nők nehézségeiről kaphatunk háttérinformációkat. Davis könyvét jövőre talán még csak angolul olvashatjuk, de Stone őszinte vallomása karrierjéről majd annak összeomlásáról és az újbóli felállásról már fordításban is lapozható. 

Marie Kondo sikere után most egy rendszerező párostól olvashatunk. A Netflixen futó The Home Edit két házigazdája a Rakjunk rendet az életünkben! című könyvben nemcsak a fizikai, de a lelki állapotunk nehézségeire is megoldást kínál egy kis rendszerezéssel. Hasonló témában írt BJ Fogg viselkedéskutató is. Az Apró szokásokban rávilágít arra, hogy hogyan értékeljük sikereinket, ahelyett, hogy a kudarcainkon rágódnánk, és hogyan tudunk lelki békét találni az apró dolgokban. 

Grecsó Krisztián legújabb könyvére, a Valami népi című regényre már nem kell sokat várni, februártól már a könyvesboltok polcain virít, csakúgy mint a dr. Almási Kitti előadásaiból összeállítót A Te döntésed című kötet. Almási Kitti előadást is tartott a Budapesti Corvinus Egyetemen, a beszámolóból kaphatunk ízelítőt is a megjelenő könyvhöz.   

Végül a kortárs amerikai irodalom fiatal hangjának első regényét is érdemes a polcra helyezni jövőre. Patricia Lockwood Erről nem beszélünk címe könyve a Booker-díj és Nők szépprózai díja rövid listáján is szerepelt idén. A könyv mindössze egy kérdésre keresi a választ: Lehet-e a kutyáknak ikertestvérük? 

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1_1_1.png

Koncertek, amiket váruk - Szentkirályi Lili

2022 bővelkedik világhírű zenészek koncertjeiben. A COVID-járvány kezdete óta először nagyszabású nemzetközi turnékat terveznek, ami szerencsére a budapesi koncertkínálaton is meglátszik. Az általunk legjobban várt koncertek a Red Hot Chili Peppers, az ALT-J, a Pearl Jam és a Tommy Cash .

A Red Hot Chili Peppers-t talán senkinek nem kell bemutatni, az elmúlt 30 év egyik legjelentősebb (funk) rockzenekara. A 2022-es világkörüli stadionturnéjuk június megállója a Puskás Aréna lesz, ahol előzenekarként az ASAP Rocky és Thundercat fog játszani. A turné olyan szempontból különleges, hogy a világslágerek mellett a készülő új albumról is fognak dalokat játszani, illetve a bandából korábban kétszer is kilépő John Frusciante visszatér a turné erejéig.

Az ALT-J napjaink egyik legnépszerűbb indie rock zenekara: aki sokat jár Tesco Disco bulikra, biztosan jópár dalt hallott már tőlük. A viszonylag fiatal zenekar 2022 júniusában a Budapest Parkban fog játszani, ilyen formában Magyarországon először, hiszen korábban csak fesztiválokon, headlinerként játszottak.

A Pearl Jam szintén ikonikus amerikai grunge-rock együttes. A Seattleből származó banda 2022 júliusában érkezik Budapestre, a Papp László Sportarénába. Az Into the Wild-ból is ismert Eddie Veder, énekes, mindig fantasztikus hangulatot teremt a koncerteken, amire hatalmas élményként tekintenek vissza a résztvevők.

Végül pedig TOMM¥ €A$H észt alkotó áprilisban érkezik Budapestre. A rapper és konceptuális művész, korábban táncos, az explicit dalszövegeiről és az elképesztően furcsa, határokat feszegető videoklipjeiről híres. A Dürer kerti koncertjétől is hasonlókat lehet várni: nem egy mindennapi élményben lesz része azoknak, akik elmennek rá.

süti beállítások módosítása