Könyvbörze egyetemistáknak - hogyan szerezz be olcsón vagy akár ingyen könyveket?

img_0712.jpgAz egyetemista élet gyakran a spórolás körül forog: hogyan tudunk a lehető legolcsóbban élni, anélkül, hogy le kellene mondanunk a szórakozásról és a mindennapi élet apró kis örömeiről? Az olvasás sem kivétel ez alól. Ráadásul a használtkönyv-vásárlás a spórolás mellett egy igazi kincsvadászattá is válhat: rengeteg elfeledett, de értékes művet szerezhetünk be pénztárcabarát módon.

Közhasznú Könyvterjesztés

Ha valaki látott már kicsi, zöld, lovaskocsinak kinéző bódékat, tele könyvvel, akkor minden valószínűséggel a közhasznú könyvterjesztéssel találkozott. A Közhasznú Könyvterjesztés egy mozgalomként indult: célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az olvasást. Mára már 9 bódéból, illetve egy webshopon keresztül is válogathatunk a kötetek közül. A könyvek 350 Ft-tól kezdődnek, és igazi klasszikusok mellett összetalálkozhatunk különleges, kevésbé ismert kötetekkel is.

Libri Antikvárium

A Librit talán senkinek nem kell bemutatni: Magyarország egyik legelterjedtebb könyvesbolt-hálózata. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a Libri egy antikváriumot is üzemeltet Budapest szívében, az Astoria és a Ferenciek tere között. Vásárlóként több, mint harmincezer kötet közül válogathatunk élőben, vagy akár online is. Emellett saját, megunt könyveinket is átveszi az antikvárium, nagy könyvszám esetén akár ingyenes kiszállással is.

Varietas Antikvárium

A Varietas antikvárium nevéhez hűen széles kínálattal várja a Hajós utcába betévedőket. Magyar nyelvű könyvek mellett idegennyelvűek is megtalálhatók, ami viszonylag ritka a budapesti antikváriumok esetében. Különösen izgalmas, hogy (online) árveréseket is szoktak tartani, ahol nagyon régi, értékes könyvekre, térképekre lehet licitálni.

Tankönyvek

Egyetemistaként arra is érdemes pillantást vetni, hogy hol kaphatók tankönyvek olcsóbban. Talán mindenkinek ismerős a corvinusos Facebook-csoport, ahol gyakran találkozhatunk használt tankönyv-hirdetésekkel, főleg egy-egy szemeszter kezdetekor. Emellett jópár weboldal, könyvesbolt, illetve alkalmanként esemény is létezik, ami kifejezetten használt tankönyvekre specializálódik.

A mersz.hu-n például sok tankönyv már online is elérhető, a corvinusos VPN-ről. Ezt rendkívül egyszerű beállítani, ha esetleg még nem sikerült, itt egy rövid útmutató, hogy mik a teendők.

Több kiadónál szintén olcsóbbak a tankönyvek a corvinusos diákok számára: ezt az oktatók a félév elején rendszerint elmondják. Ezen felül, ha például magunktól szeretnénk nyelvet tanulni, érdemes felkeresni egy-egy corvinusos nyelvoktatót, aki minden bizonnyal fog tudni ajánlani kedvezményes nyelvkönyveket. 

Végül pedig, a könyvtár talán a legtriviálisabb alternatíva, mégis sokan elfelejtik. Ha kíváncsi vagy a Corvinus könyvtárra, ebből a cikkből többet megtudhatsz róla.

Van olyan könyvbeszerző stratégiád, amiről nem írtunk, de hasznos trükk lehet a hallgatóknak? Oszd meg velünk Facebookon!

süti beállítások módosítása