Esélyegyenlőség és munkalehetőség egy megváltozott munkaképességű hallgató szemszögéből - A MOL eQuality program

szabo_marcell_2.jpg

Néhány multinacionális vállalat egyre nagyobb hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. Ennek egyik példája a MOL Nyrt., amely eQuality programjában évek óta képviseli a speciális igényű munkavállalók érdekeit. A Corvinus Egyetem a kezdetektől részt vesz a programban, ennek köszönhetően több fogyatékossággal élő hallgató kezdte meg sikeres karrierjét.

Írta: Csikós Zsófia

Sajátos nevelési igényű tanuló(k) az oktatásban

Szabó Marcell egyike azon megváltozott munkaképességű hallgatóknak, akik felvételt nyertek a MOL-hoz. Marcellnél viszonylag korán autizmus spektrumzavart és Asperger szindrómát állapítottak meg. A mindennapokban ez úgy jelenik meg, hogy kevésbé érzékeny és figyelmes az emberi reakciókra és kicsivel nehezebben oldódik, illetve nyilvánul meg nagyobb társaságban. Előfordulhat az is, hogy helytelenül alkalmazza a társas interakciókat szabályozó gesztusokat, rgaszkodik rutinokhoz vagy belefeledkezik egy általa érdekesnek vélt témába.

Emiatt az óvodában, valamint az általános- és középiskolában sajátos nevelési igényű diákként kezelték. Az orvosi szakvéleménynek köszönhetően egyszerűsített tanrendben tanulhatott, illetve a szocializáció miatt tovább járhatott óvodába. A felsőoktatásban azonban a folyamatosan változó időbeosztáshoz és közeghez nehezebben tud alkalmazkodni.

Egy fogyatékossággal élő hallgató mindennapjai a felsőoktatásban

2021 tavaszán Marcell a negyedik félévét kezdte meg Gazdálkodás és menedzsment szakon. Eddigi szemesztereiben összességében pozitív élményeket és tapasztalatokat szerzett, azonban kiemelte, hogy néha milyen kihívásokba ütközik a mindennapokban.

,,Az egyik legnagyobb nehézséget az állandóan változó egyetemi órarendem okozza, mert így nehéz mélyebb barátságokat kötni, hiszen mindig új kurzusok, időpontok, helyek és résztvevők vannak minden félévben.

Mivel nem voltam anno gólyatáborban és diákszervezet tagja sem vagyok, ezért kevés embert ismerek, akikkel közösen lehetne órákat felvenni vagy akár a szabadidőnket eltölteni. Kicsit már beletörődtem, hogy ez a helyzet, de néha nagyon hiányzik egy támogató, pozitív és konstruktív közeg, amiben tanulhatok, fejlődhetek és jól is érezhetem magam. Olyan érzésem van, mintha  a korosztályomban erre sokaknak nincs is feltétlen igénye vagy hajlandósága”- mesélte.

A Hallgatói Támogatáson belül évek óta működik egy részleg, akik a fogyatékossággal élő, sajátos igényű, valamint hátrányos helyzetű hallgatók segítésével foglalkoznak. Ők támogatást nyújtanak a mindennapi egyetemi életben, valamint a hallgatói, adminisztrációs és pályaválasztási, munkaügyi kérdésekben.

“Nagyon segítőkész emberek dolgoznak a Hallgatói Támogatásnál, akikhez bármikor fordulhatok, ha valamilyen nehézségbe ütközök."

"Kiemelném közülük Rózsa Melindát, az egyetem fogyatékosügyi koordinátorát, akivel rendszeresen tartom a kapcsolatot és mindig készségesen segít, legyen szó tanulással, tárgyfelvétellel vagy munkalehetőséggel kapcsolatos problémáról” - számolt be tapasztalatairól Marcell.

Külön kiemelte a tárgyfelvételt, ami kifejezetten stresszes szokott lenni a számára, ugyanis a Neptunnal kapcsolatos problémák sokszor megviselik őt és kihatnak az egész félévére, amely a speciális igényei miatt még körülményesebb. Állítása szerint a korán kelés nagymértékben rontja a teljesítményét, befolyásolja a hangulatát, valamint általános közérzetét is. Ugyanilyen meghatározó számára az oktató hozzáállása és segítőkészsége is, mert úgy érzi, hogy ezen külső tényezők rá sokkal nagyobb nyomást és hatást gyakorolnak. Ezeket leszámítva azonban jól boldogul a mindennapokban, összességében pozitív benyomásai vannak az egyetemről.

Marcell a kezdetekben angol nyelven tanult, azonban  a második félévében váltott és ezért átsorolták Corvinus ösztöndíjas helyről önköltségesre. Részint emiatt is kezdett munkakeresésbe, hogy tanulmányait is finanszírozni tudja. Ekkor hallott előszőr az AURA (Autistákat Támogató Közhasznú) Egyesületen keresztül a MOL esélyegyenlőségi programjáról.

A MOL és a Corvinus együttműködése, az eQuality program

A MOL már hosszú évek óta foglalkozik a megváltozott munkaképességű fiatalok jövőjével és munkakörnyezetbe történő integrálásával, valamint hosszú távú foglalkoztatásával. Ennek érdekében létrehozták a Nyitott Műhely esélyegyenlőségi programot, amelynek célja kettős. Egyrészt a regisztrált sajátos nevelési igényű egyetemi hallgatók releváns munkatapasztalatot szerezhetnek szakmai gyakorlat vagy diákmunka keretében, ezáltal megismerkedhetnek a vállalati környezettel és az állandó támogatás révén könnyedén be is illeszkedhetnek. Másrészt a fogyatékossággal élő embereket fogadó szervezetek és kollégák a közös munka révén megtapasztalhatják a fiatalok foglalkoztatásában rejlő lehetőségeket és előnyöket. A befogadó és támogató hozzáállással, valamint a közös gondolkodással az esetleges kihívások is könnyedén áthidalhatóak. 

A MOL Sokszínűségi és Befogadási keretrendszerének négy pillére van: a generációs sokszínűség, a nemek közötti egyenlőség, a munkavállalói jólét és családbarát működés, valamint a megváltozott munkaképességű kollégák támogatása. A negyedik pillér alapszabálya, hogy a munkavállalóikat a munkavégzésre való alkalmasságuk és képességeik, nem pedig korlátaik alapján ítélik meg. Jelenleg is foglalkoztatnak fogyatékossággal élő kollégákat, akik ugyanúgy hozzájárulnak a közös sikerekhez és vállalati szinten arra törekednek, hogy ők is egyre többen legyenek. A MOL ezen tevékenysége sok vállalat és egyéb intézmény számára példamutató lehet, valamint a társadalom érzékenyítését is segítheti.

“Kicsit kettős érzésem van ezzel kapcsolatban, hiszen a vállalatok egy része csak azért alkalmaz minket, megváltozott munkaképességű fiatalokat, hogy ne kelljen befizetniük az államnak a rehabilitációs hozzájárulási díjat. Ez érthető, hiszen ez nagyon kedvező a számukra, továbbá mi is élvezzük az előnyeit."

"Akadnak azonban olyan munkáltatók is, akik  teljes értékű munkavállalóként tekintenek ránk, megbecsülnek és szívesen foglalkoztatnak minket, akár hosszú távon is."

"Nekem a MOL-nál az utóbbit volt szerencsém megtapasztalni. Itt mindenki próbálja kihozni magából a legtöbbet a lehetőségekhez mérten”- mondta Marcell, amikor a személyes véleményéről kérdeztem.

Már lassan egy éve dolgozik a MOL-nál gyakornokként, ahol adatvizualizációval, statisztikák és különböző riportok készítésével foglalkozik a vállalat alternatív üzemanyag részlegén, a MOL Plugee projekt business oldalán. 

“Sikeresen végigcsináltam a kiválasztási folyamatot. Beadtam az önéletrajzomat, részt vettem személyes megbeszélésen az esélyegyenlőségi program felelősével, majd behívtak második körös interjúra is. Mindezek után már csak egy szakmai feladatokból álló tesztet kellett kitöltenem és hamarosan fel is vettek. Azóta is hosszú távra tervezek a vállalatnál” - mesélte.

Élvezi, hogy szabad teret kap a feladatok megoldásában, illetve, hogy home office-ban is dolgozhat, így mellőzheti környezetének zavaró tényezőit. Továbbá a kollégái is pozitívan, támogatóan állnak hozzá. Munkakörnyezete mellett a fizetésével is elégedett, amellyel ki tudja egészíteni bevételeit és a későbbiekben a diákhitelét is törleszteni tudja. Úgy véli, hogy számos előnye van a programnak, melyet célszerű lenne népszerűsíteni annak érdekében, hogy megkönnyítsék a fogyatékossággal élő fiatalok munkaerőpiacon történő elhelyezkedését.

süti beállítások módosítása