Zöld kisokos – tippek a nyaraláshoz

kiszakadas.pngA nyár folyamán is fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre, igyekezzünk tudatosak lenni, és ne hagyjuk otthon környezetbarát szokásainkat! Zöld kisokosunk második részében nyaraláshoz kapcsolódó tippeket gyűjtöttünk össze számotokra.

Írta: Pipis Panna; Borítókép: Canva

Kiszakadás a mindennapokból, de nem a környezettudatosságból!

Ha a hétköznapok során már kialakítottál fenntartható szokásokat, ne add fel ezeket az alapelveket a nyaralás során sem. Ha pedig még nem, itt az idő, a nyaralás éppolyan jó kezdőpont, mint bármelyik másik nap. 

A nyaralás alatt is figyelj rá, hogy tudatosan vásárolj, ne vegyél felesleges dolgokat. Repülés során a csábító “duty free” szektorban figyelj rá, hogy ne kapjon el a vásárlás szele. Az utazásra is vigyél magaddal vászontasakot, vászonszalvétát és vászontáskát, hogy ne kelljen egyszer használatos eszközöket használnod. Legyen nálad mindig egy kulacs víz, és használd bátran az ivókutakat utántöltésre, így nem kell majd PET palackos vizet venned az utazás alatt.

Utazókészletnek ne vegyél feleslegesen új dolgokat! Érdemes a hétköznapok során használt evőeszközökből elrakni egyet-egyet vászonszalvétába csomagolva. Ha kisebb kiszerelésű tusfürdőt, sampont viszel magaddal, egyszer vedd meg, majd tedd el a kiürült flakont, hiszen a következő utazáshoz újra fel tudod használni úgy, hogy utántöltöd a normál kiszerelésű tusfürdőből.

elore_terv_v1.pngForrás: Canva

Tervezz előre!

A nyaralást általában hosszabb tervezési folyamat előzi meg, ami alatt érdemes a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni. 

Ha teheted, 

  • válassz zöld szálláshelyet,
  • utazz tömegközlekedéssel,
  • kerüld a repülővel való utazást,
  • válassz környezettudatos éttermeket, vagy készítsd magadnak az ételeid.

Mielőtt elindulsz valahová, húzz ki minden éppen nem használt elektromos eszközt, hogy ne fogyasszanak feleslegesen áramot otthon (például a konnektorban hagyott töltők, tévé, stb.). Persze azért figyelj rá, hogy ha a családod vagy a lakótársaid otthon maradnak, ezt kevésbé fogják értékelni. Azt javasoljuk, hogy ilyenkor csak saját felelősségre áramtalanítsd a teljes lakást. 

nyaralas_v1.pngForrás: Canva

Nyaralás alatt

Akár a természetbe, akár a városokba mész nyaralni, figyelj rá, hogy ne hagyj magad után szemetet. Gyűjtsd szelektíven ott is hulladékot, és dobd ki a következő gyűjtőhelyen! Mivel az erdőben (de akár a városokban sem) olyan gyakori a szelektív hulladékgyűjtő, legyen nálad valami, amibe összegyűjtheted a szemetet, mielőtt ki tudnád dobni. Sőt,  az erdőben járva akár szedd össze a szétszórt hulladékot is.

Nyaralás alatt szinte mindenki figyel rá, hogy ne hagyja otthon a naptejet, és ha a természet közelébe megy, a rovarriasztókat sem. Azonban számos ilyen kozmetikum káros anyagokat tartalmaz a természet számára, így fontos, hogy ezt a szempontot is figyelembe vedd vásárláskor. Naptejből és rovarriasztóból is rendelkezésre áll már bio verzió, ami természetes anyagokból készül, de akár más alternatívákat is kereshetsz. Tudtad, hogy már akár házi rovarriasztót is készíthetsz bizonyos növényekből?

szuvenir_v1.pngForrás: Canva

Szuveníreket, emléktárgyakat is lehet tudatosan vásárolni. Nagyon sok ajándéktárgyon olvashatjuk, hogy Kínában készült, hiába ábrázolja az Eiffel-tornyot vagy a Colosseumot. Az a termék nagy utat járt be, ezáltal nagy ökológiai lábnyomot hagyva maga után. Jó alternatíva lehet, ha helyi művészektől vásárolunk apróságot, amely a nyaralásra emlékeztet majd minket, vagy akár használati tárgyat is vehetünk, például egy vászontáskát, így nem csak porfogóként áll a polcon.

A környezettudatosabbá válás nem egyik napról a másikra történik. Ha  olyan tippekkel találkozol, amelyek jelenleg nem megvalósíthatók számodra, ne add fel és ne vesd el a többi ötletet. Sok tanács tényleg csak egy mozdulatot vagy minimális előretervezést igényel. Ne add fel! Az apró lépések is számítanak, a lényeg, hogy elindulj az úton.

süti beállítások módosítása