Budapest ajánló – Üzletek egy fenntarthatóbb jövőért

dsc_2132-01.jpeg

A városban jobbnál jobb csomagolásmentes boltok, termelői piacok lelhetők fel, ha nyitott szemmel járunk. Ajánlónkban bemutatunk nektek párat, ahová szerintünk érdemes ellátogatni. Középpontban a hulladékmentesség, a tudatos vásárlás, a hazai termelők és a vállalkozások támogatása.

Borítókép: Máriássy Fruzsina

Bosnyák téri piac – Kelle Fanni

A vásárcsarnok 1962-ben nyitotta meg kapuit és vált Budapest egyik leghangulatosabb piacává. Nem csupán tradicionális áruválasztékkal találkozhatnak a vásárlók az árusító pultokon, hanem gazdag őstermelői kínálattal is. Széles ételválaszték várja az idelátogatókat, mint például háztáji élelmiszerek, kenőmájas, disznósajt, tanyasi csirke, kolbász és egyéb húsok. A csarnok rendelkezik gombavizsgáló résszel is, ahol többek között vargányát és erdei-mezei kuriózumokat vásárolhatunk. A piacra ingyenes a belépés, megközelíthető villamossal és buszjárattal is. A környező utcákban lehetséges a parkolás, amely munkanapokon 8:00–18:00 óráig díjköteles. A csarnok hétfőn 6:00–17:00 óráig, keddtől péntekig 6:00–18:00 óráig,  szombaton pedig 6:00–14:00 óráig tart nyitva. A piac vasárnap, hivatalos ünnep- és munkaszüneti napokon zárva tart.

bosnyak_teri_vasarcsarnok1.jpgForrás: piaconline.hu

Szimplakerti Háztáji Piac – Kelle Fanni

Ez a piac közösségi és kulturális helyszín egyben Budapest szívében. Vasárnaponként 9:00 és 15:00 óra között három-négyezer vásárlót vonz, akik harminc-negyven eladó saját termelésű és előállítású kínálatából válogathatnak. A szervezők ügyelnek arra, hogy az árukínálat minél bővebb legyen. A helyszínen vegyszermentes gyümölcsöket, sajtot, lekvárt, friss és szárított gombát, szörpöt, fűszert és szendvicskrémet is találunk. A piac rendelkezik emeleti résszel, ahol főként a termelők áruiból összeállított svédasztal várja a reggelizni vágyókat. A vásár egyúttal túlmutat önmagán, mivel a szervezők törekednek arra is, hogy a hely közösségformáló hatással legyen, ezért élő zenével és gyerekfoglalkozásokkal várják a látogatókat. A Közös Lábos program keretein belül civil szervezetek készítenek húsos és vegetáriánus fogásokat a termelők termékeiből, ezeket adományért cserébe lehet megkóstolni.

szimplapiac4.jpgForrás: romkocsmak.hu

Rákóczi téri vásárcsarnok – Kelle Fanni

A Rákóczi téri vásárcsarnokot II. vásárcsarnoknak is szokták nevezni, mivel másodikként épült meg a budapesti piacok közül. A monarchia 1897-ben nyitotta meg először kapuit a vásárlók előtt, jelenlegi formájában 1991 óta üzemel. A vásárcsarnokban található az Eldorádó látványkonyha, amely már kétszer bekerült a Magyar Konyha – a legrégebbi kulináris folyóirat – top 10-es listájának helyezettjei közé „Piac és Gasztronómia” kategóriában. A csarnokot a 4-es és a 6-os villamossal lehet megközelíteni vagy a 4-es metróval, ami közvetlenül a Rákóczi térnél áll meg. Az épülethez tartozik egy mélygarázs, de a környező utcákban is biztosított a parkolás. A belépés ingyenes, a piac hivatalos ünnep- és munkaszüneti napokon és vasárnap zárva tart. Hétfőn 6:00-tól 16:00 óráig, keddtől péntekig 6:00-tól 18:00 óráig, szombaton pedig 6:00-tól 13:00 óráig várják a vásárlókat.

rakoczi_teri_vasarcsarnok.jpgForrás: Ráküczi téri Vásárcsarnok Facebook oldala

Pancs Bolt – Kelle Fanni

Budapest óbudai, újbudai és ferencvárosi részén is találkozhatnak a környezettudatos vásárlók a Pancs Bolt – low waste shoppal, és számtalan érv szól amellett, hogy a termékeiket válasszuk. A bolt főként hazai termékeket árusít, ezzel is elősegítve a magyar gazdaságot és termelőket. Az áruk többsége közvetlenül a termelőktől, friss betakarításból vagy  gyártásból származik. Sok terméket kimérős formában kínálnak, hogy a szükséges mennyiséget tudja hazavinni a vásárló. Az üzlet visszaváltható csomagolásokat is biztosít. Folyamatosan törekednek a termékválaszték bővítésére. A jelenlegi kínálatban találhatóak kovászos pékáruk, kolbászok, biodinamikus gazdaságból származó tejek, hidegen sajtolt olajok, termelői ecetek, fűszerek, magvak és teák. Érdemes lehet betérni egy pénteki buli előtt is, mert naturális borokkal és kisüzemi sörökkel is várják a vevőket.

pancsbolt.jpgForrás: https://streetkitchen.hu/

Emilla Pirospont - Mosonyi Eszter

Az ország egyetlen olyan boltja, amelyben zero waste alternatívaként mosható betétet árulnak az Emilla Pirospont. Természetesen nem csak betétekből áll a kínálat –- bár tény, hogy számtalan minta közül válogathatunk különböző méretekben –-, de fellelhetőek egyéb menstruációs eszközök is, mint például az intimkehely vagy a menstruációs fehérnemű. A mosható betétek kényelmesek és biztonságosan használható megoldást nyújtanak, használatukkal pedig kizárhatjuk az életünkből a mérgező anyagokkal teli eldobható változatokat. Az üzlet a Kresz Géza utcában található, nem messze a Lehel csarnoktól, az egyetemtől pedig 25 perc alatt elérhető.

emilla.jpgForrás: emilia.me

Ligeti Bolt - Mosonyi Eszter

A Ligeti Bolt egy csomagolásmentes üzlet, ahol többek között pékárut, tisztítószereket, tésztát, fűszereket, olajokat, magvakat, és akár még édességeket is vásárolhatunk kimérve. A saját edény, vászontáska, befőttes üveg vagy éppen kosár elengedhetetlen kelléke a vásárlásnak, ugyanis ezekben tudjuk hazavinni a termékeket. Ha éppen nincs nálunk ezek közül valamelyik, befőttes üvegeket és vászonzsákokat a boltban is be tudunk szerezni. A városban két helyszínen lelhető fel, a Király utcai átmenetileg zárva tart, így jelenleg a Katona József utcai üzletben – a Nyugati pályaudvartól nem messze –- tudtok vásárolni. A koncepciót lényege az, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk a megvásárolt élelmiszerek csomagolásával. A felelősségteljes fogyasztás a kulcs: hogy minél többen váljunk tudatos vásárlókká, és minél környezetkímélőbb életet éljük.

ligeti_bolt.jpgForrás: kulturgorilla.hu

Tebe 9. kerület - Mosonyi Eszter 

A Tebe hulladékmentes bolt az országban először Békéscsabán jelent meg, Budapesten pedig a 9. kerületben lelhető fel a Vaskapu utcában. A Tebe lényege nagyjából -– mint általában a csomagolásmentes üzleteknek –-, hogy fenntarthatóbbá tudjuk tenni a bevásárlást, és ezáltal az életünket is. Egy ilyen üzletben bármit megtalálhat az ember, amire csak szüksége lehet a bevásárlás során. Ha itt szerezzük be az éppen szükséges alapanyagokat, azon túl, hogy kevesebbet ártunk a környezetünknek, helyi gyártókat, termelőket, vállalkozókat és családokat támogathatunk. A Tebe egyébként nem csak egy bolt, hanem kávézó is egyben. Ha reggel megkívánnál egy jó kávét, teát vagy szendvicset, az egyetemtől gyalog csak 15 percre található az üzlet. 

tebe.jpgForrás: tebe.hu

Lemérem csomagolásmentes bolt – Mosonyi Eszter

A Lemérem csomagolásmentes boltban az élelmiszereken kívül zero waste kiegészítőket is találunk. Nagyon fontos érték számukra, hogy a termékek mindegyike pálmaolaj mentes, mivel ennek előállítása nem etikus környezetben történik, ezen kívül a környezetünkre is rendkívül rossz hatással van az előállítása. Náluk nem csak tea, tészta vagy éppen édesség szekciót találunk, mert ha betérünk, egy nagyon kellemes, jó hangulatú közegben várnak minket, és barátságos kiszolgálásban részesülhetünk. A Bikás park közelében, a Tétényi úton keressétek, garantáltan nem fogtok csalódni, de a tároló dobozokat ezúttal se hagyjátok otthon!

lemerem_jpeg.jpgForrás: humusz.hu

süti beállítások módosítása