Budapest ajánló – Kirándulóhelyek őszre a fővárosban és környékén

boritokep_10.jpg

Az ősz festői tájai sok túrázni vágyót vonzanak az évnek ebben a szakaszában. Az ösvényeken történő séta és a természet szépsége üdítően hat a lélekre és elrepíti a kirándulót egy másik világba. Sokunknak szüksége van egy leheletnyi kikapcsolódásra a szürke, őszi hétköznapok forgatagában, ezért ajánlunk pár kirándulóhelyet a feltöltődéshez.

borítókép: pixabay

Veresegyházi tavak tanösvény – Kelle Fanni

A három állóvizet magába foglaló tórendszer partjain található tanösvény tökéletes választás lehet azoknak a kirándulni vágyóknak, akik szeretik a természetet és rejtettebb, nyugodtabb túraútvonalat szeretnének felfedezni. A Malom-tó a középkorban keletkezett, úszólápjai sokszínű védett növény- és állatvilággal rendelkeznek. Az Ivanics-tó a horgászok édene, a Pamut-tó pedig orchideás rétjéről, zsombékosairól és a közelében fekvő fenyvesről közismert. A túra időtartama 2-3 óra, hossza 5,3 km, amely alapvetően nem tartalmaz szintkülönbséget. A könnyedebb séta ösvényeken, gátakon és aszfaltos utcákon át vezet. A veresegyházi Tóstrand előtt a parkolás biztosított, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetjük a területet. Budapestről a legkényelmesebb vonattal utaznunk a Nyugati pályaudvarról Veresegyház vasútállomásig, ahonnan körülbelül 500 méter után elérjük a a strand bejáratát.

veresegyhazi_tostrand.jpgForrás: kirandulastippek.hu

Pilisszentlászló – Kárpát-forrás – Kelle Fanni

Ha egy könnyed erdei kirándulásra vágyunk, akkor a Pilisszentlászlón található Kárpát-forráshoz vezető ösvény megfelelő választás számunkra egy idilli őszi túrához. Tökéletes helyszín családi és baráti kirándulásokhoz, sütögetésekhez, mivel a túracélpont könnyedebb sétával megközelíthető. Emellett a terület kijelölt tűzrakó helyeket, padokat, asztalokat és fedett részeket is kínál számunkra, a szomjunkat pedig a forrás tiszta vizével olthatjuk. A Kárpát-forrás közelében található a Dömötörkapu-vízesés és a Lajos-forrás is, amelyeket szintén érdemes megtekinteni, ha erre járunk. Tömegközlekedéssel a szentendrei buszállomásról autóbusz visz a Dömötörkapuig, ahonnan 2 km-re fekszik a letelepedő hely. Parkolási lehetőség is van a Dömötörkapunál, ahonnan a túrázók  gyalogosan tudnak továbbhaladni. 

 a-karpat-forras-teruelete.jpgForrás: termeszetjaro.hu

Gödöllői Erdészeti Arborétum – Kelle Fanni

Az arborétumot a 20. század elején hozták létre azzal a céllal, hogy erdészeti kutatásokat végezzenek, amelyek a mai napig zajlanak. A helyet azonban csak 1989-ben nyitották meg a látogatók előtt. Az erdei utakon sétálgatva játszótérre, fahídra és pihenőhelyekre bukkanhatunk. A terület magas botanikai értékkel rendelkezik. Egyedisége abban rejlik, hogy olyan növénygyűjteménynek tekinthető, ahol az egyes fafajokat a velük együtt létrejött társulásokban, erdőszerűen szemlélhetjük. Találhatunk itt 50-100 éves duglászfenyőt, kocsányos tölgyet, jegenyefenyő-gyűjteményeket, továbbá mamutfenyőket és atlaszcédrusokat is. Az arborétum – ahova ingyenes a belépés – minden nap látogatható, április 1-től szeptember 30-ig 8:00 és 18:00 óra; október 1-től március 31-ig pedig 8:00 és 16:00 óra között.

godolloi-arboretum_01.jpgForrás: parkerdo.hu

Nyakas-kő, Biatorbágy – Kelle Fanni

Habár Nyakas-kő az utóbbi években egyre közismertebb a turisták körében, mégis Dobogó-kőhöz viszonyítva eldugott helynek számít a főváros közelében. A kő jellegzetes alakja erózió útján képződött, amelynek lapos tetejére felmászhatunk, ahol csodálatos panoráma tárul a túrázók szeme elé. A csúcsról  a mészkő sziklákra és a környék településeire láthatunk rá. A túra hossza 1,9 km, körülbelül 1 óra séta, amelyben a szintkülönbség 90 méter, ez pedig könnyed gyalogtúrának felel meg. Ha kocsival szeretnénk megközelíteni a helyet, akkor a Nyakas-kőnél lévőparkolóban hagyhatjuk autónkat. Busszal közlekedve Biatorbágy, Alsómajor megállónál kell leszállnunk, ahonnan körülbelül 200 m után érjük el a túraútvonal kezdetét.

nyakas-ko.jpgForrás: kirandulastippek.hu

Spartacus-ösvény, Dunakanyar – Olay Hanna

Budapestről és környékéről talán az egyik legkedveltebb kirándulócélpont a Dunakanyar. A néhány évvel ezelőtt felújított és újratáblázott Spartacus-tanösvény is a folyókanyarulatra kínál szebbnél szebb kilátópontokat. Nagyjából 4-5 óra alatt teljesíthető a 14 km-es túra, ami 290 m szintkülönbséget tartalmaz. Pilisszentlászló faluból indulva – amely mind autóval, mind volánbusszal megközelíthető – keskeny ösvény vezet végig egészen a Dunára néző úton, ahol gyakran félre is kell húzódnunk, hogy el tudjuk engedni a szemből érkezőket. Ezen az úton egészen a Telgárthy-rétig jutunk el, ahol kicsit meg is tudunk pihenni, majd az Apáti-kúti völgyön keresztül vezető útvonalon juthatunk vissza Pilisszentlászló faluba. 

 spartacus-osveny1.jpgForrás: kirandulastippek.hu

Nagy-Kevély, egri vár másolata, Pilisborosjenő – Olay Hanna

A budapesti agglomerációban található Pilisborosjenő széléről indulva először a levendulamezők mellett haladhatunk el, majd a Nagy-Kevély hegyet megmászva páratlan kilátást csodálhatunk meg. Visszafelé az egri vár másolatába is betekinthetünk, amely az 1968-as Egri csillagok filmfeldolgozásához készült, valamint a szintén közelben elhelyezkedő Teve-sziklára is vethetünk egy pillantást. Pilisborosjenő megközelíthető tömegközlekedéssel (távolsági busszal), illetve autóval egyaránt, a túra alapvetően bő 10 km-es, de ezt akár levághatjuk bizonyos helyeken, vagy meg is toldhatjuk, annak függvényében, hogy mennyire gyakorlott túrázó társasággal megyünk, vagy mekkora kihívásra érezzük készen magunkat. 400 m szintkülönbséggel kell számolnunk, 4 óra alatt pedig a teljes útvonalat könnyedén teljesíthetjük.


kevely01.jpgForrás: kaland.sport.hu

süti beállítások módosítása