KULT KÖZ – Orchidea és bromélia kiállítás, beszélgetés a vegánságról és filmek minden mennyiségben november elejére

boritokep_12.jpg

Élénk kulturális élet és programoktól zsüzsgő belvárosi kávézók. Budapesten november elején is annyi színes esemény vár, hogy két kezünkön sem tudnánk megszámolni. Akár a magas, akár a mainstream kultúrát kedveled inkább, bőven találsz választékot a kínálatból.

Borítókép: Pixabay

programajanlo_6.png

Európai Art Mozi Nap – Kelle Fanni

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésként létrehozott Európai Art Mozi Nap 7. alkalommal várja hazánkban a mozirajongókat filmekkel és elgondolkodtató történetekkel. Az esemény összesen 38 európai országban és több száz filmszínházában kap helyet. A rendezvény szlogenje: “Európa mozizni megy!”. Az alkalom célja, hogy hangsúlyt fektessen a művészmozik mint kulturális és közösségi terek kiemelkedő szerepére és az európai filmművészet sokrétűségére. A nézőket egyedi filmkínálattal, fesztiváldíjas alkotásokkal és premier előtti vetítésekkel várják. Az Európai Art Mozi Napot november 13-án rendezik meg szinte az összes hazai art moziban, mint például az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Nemzeti Galéria - Textúra – Kelle Fanni

nemzeti_galeria_textura.jpgForrás: Magyar Nemzeti Galéria

Az újonnan megrendezett Textúra elnevezésű eseményen a néma alkotások, festmények és szobrok, életre kelnek, megelevenednek egy-egy történet által. A rendezvény vegyíti a képzőművészetet, az irodalmat és a színházat. A Textúra keretein belül 8 kortárs magyar szerző merít ötletet és ír szöveget egy, a Galériában kiválasztott alkotásról, amelyeket előadóművészek ismertetnek a közönséggel. Ezáltal a művek új interpretációt kapnak, amelyet idén Sardar Tagirovsky rendezésében láthatunk. A színészek rövid szüneteket tartva, összesen 10 alkalommal adják elő a jeleneteket, így a látogatók részt vehetnek valamennyi színen és a bemutatók sorrendjét is meghatározhatják. A kulturális esemény a Magyar Nemzeti Galéria falai között kel életre. A premiert november 11-én, 19:00 órakor tekinthetik meg az érdeklődők.

Európai Art Mozi Nap – Kelle Fanni

fb-event-cover-hun.jpgForrás: artmoziegyesulet.hu

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésként létrehozott Európai Art Mozi Nap 7. alkalommal várja hazánkban a mozirajongókat filmekkel és elgondolkodtató történetekkel. Az esemény összesen 38 európai országban és több száz filmszínházában kap helyet. A rendezvény szlogenje: “Európa mozizni megy!”. Az alkalom célja, hogy hangsúlyt fektessen a művészmozik mint kulturális és közösségi terek kiemelkedő szerepére és az európai filmművészet sokrétűségére. A nézőket egyedi filmkínálattal, fesztiváldíjas alkotásokkal és premier előtti vetítésekkel várják. Az Európai Art Mozi Napot november 13-án rendezik meg szinte az összes hazai art moziban, mint például az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Rumena Buzsarovszka: A férjem – ősbemutató és storytelling – Kelle Fanni

a-ferjem_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

Levko Esztella és Száger Zsuzsanna színésznők keze nyomán jött létre a magyar-macedón összművészeti projekt. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az övezetben megnyilvánuló nemi egyenlőtlenségre. Az eseménysorozat egy színházi ősbemutatóval veszi kezdetét november 5-én a Képező Galériában. A férjem című előadást, amelynek alapja Rumena Buzsarovszka, többszörösen díjazott észak-macedón írónő novelláskötete volt, Pass Andrea rendezésében tekinthetik meg az érdeklődők. A mű középpontjában a nemi sztereotípiák és a régió patriarchális viszonyai állnak. A művészeti projekthez kapcsolódnak storytelling estek, amelyek alapja A férjem című színdarab. Az alkalmon a jelenlévők megismerkedhetnek a storytelling műfajával, valamint az előadás fontos témáival. Az első esten november 10-én a Képező Galériában vehetnek részt az érdeklődők.

Corvinus Őszi Sporthét 2022 – Kalánová Barbara

313337263_5752780661446894_823491061327566465_n.jpgForrás: Corvinus HÖK

Ha szívesen kipróbálnád magad valamilyen sportágban, tennél az egészségedért, vagy aktívan kikapcsolódnál, akkor irány az Őszi Sporthét! Az évente megrendezett egyetemi sportnapokon időt szánhatsz a sportolásra és közben szórakozhatsz is. Sportkedvelő hallgatótársak társaságában remek alkalom, hogy megcsillogtassátok sport tudásotokat a pályán akár több különböző kategóriában. November 9-én röplabda kupán mutathatjátok meg, hogy ti vagytok a legjobbak, ráadásul a sporteseményen való részvétellel kiválthattok egy tesi órát. Természetesen a Corvinus Sörpong Liga sem marad ki, amelynek keretében nem csak jól érezhetitek magatokat, de koccinthattok is a győzelemre.

Vegánság: divat vagy a fenntarthatóság kulcsa? – Kalánová Barbara

312477147_117159051168731_63610905142576751_n.jpgForrás: NextVgen

Érdeklődsz a környezetkímélő, tudatos táplálkozás iránt? November 13-án a Madhouse Bistroban lehetőséged van részt venni egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol megtudhatod, hogy hogyan látja Puskás-Dallos Péter, Varga Balázs és a Vászonzsákoslány a veganizmust a média tükrében. A beszélgetés során a vegánság témáját járják körül, arra a kérdésre keresve a választ, hogy a divat vagy a fenntarthatóság kulcsának számít-e. A beszélgetéshez Kásás Tamás vízilabdázó és Bergovecz László a Magyar Vegán Egyesület elnöke is csatlakozik. A kerekasztal után termékkóstoló következik, ahol sok finomság kerül az asztalra. Végül pedig desszertkészítő worshopon leshetünk el praktikákat a tudatos táplálkozásról Nagy Zita gasztrobloggerrtől.

John Mearsheimer: Great Power Politics in the 21st Century & The Implications for Hungary előadás – Olay Hanna

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületének Szent László Kápolnájában tart előadást a nemzetközi kapcsolatok tudományának világszerte egyik legelismertebb szakértője, a realista irányzat legfontosabb képviselője, John Mearsheimer amerikai geopolitikus, november 8-án, kedden, délután 16 órától. Az angol nyelvű előadás címéből is kiderül, hogy a nagyhatalmi viszonyok tárgyalásán túl a tudós Magyarország helyzetére is kitér majd, illetve specifikálja az elmondottakat hazánkra vonatkozóan. A délután során foglalkozik a liberális, realista, valamint nacionalista külpolitikai gondolkodásmódokkal, amelyek közül ő a másodikat tartja a nemzetközi béke szempontjából a legcélravezetőbbnek. Az előadás regisztrációhoz kötött, és a szervezők biztosítanak szinkrontolmácsot.

Lumina Park – Dobos Eszter

lumina_park.jpgForrás: Luminapark.eu

Ha szeretnél kicsit hangolódni a karácsonyra, vagy csak unod a korai sötétedést, varázslatos fény és hangjátékokkal vár a Lumina Park! Ezúttal Budapestre is ellátogatott a fénypark, amelyet több lengyel városban nagy sikerrel rendeztek meg korábban. A látványosság október 28-a és 2023. február 28-a között (december 24.-e kivételével) sötétedéstől este 9-ig a margitszigeti Palatinus Strand területén várja a látogatókat. A mintegy 1,5 kilométeres útvonalon találkozhatunk (és pózolhatunk) többek között kivilágított űrhajóssal, hőlégballonnal, pandával, és a művészet népszerűsítésének jegyében több európai művész alkotását is megtekinthetjük, például Jarosław Koziara Sárkány című munkáját. A sétát forró itallal is kellemesebbé tehetjük, viszont senki ne felejtse otthon a bankkártyáját, ugyanis a park területén található büfékben nincs lehetőség készpénzes fizetésre. A Lumina Parkba a diákok (26 éves korig) kedvezményesen válthatnak belépőjegyet. 

Orchidea és bromélia kiállítás – Olay Hanna

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a város milleniumi negyedének szívében, a Városligeti-tó partján, a Vajdahunyad várban található. Ez a kulturális intézmény a kiállításokon kívül sok más, időszakos programnak ad helyet, ilyenek például a növénybemutatók is: a november 10-13-i hétvégén például az Orchidea és bromélia kiállítás kerül megrendezésre. A Magyar Orchidea Társaság által szervezett program csütörtökön és vasárnap 10 és 18 óra, pénteken és szombaton 10 és 19 óra között látogatható, valamint a múzeum állandó tárlatai is megtekinthetőek, 10 és 17 óra között. Az esemény nem csak arra biztosít lehetőséget, hogy mindennapi, megszokott fajtákkal találkozzunk a kereskedők pultjain, de arra is, hogy igazi kuriózumokat tekinthessünk meg a világ különböző és változatos tájairól.

irodalmi_aj_1_1_4.png

Szijj Ferenc: Ritka események könyvbemutató – Olay Hanna

Szijj Ferenc Ritka események című legújabb verseskötetét az Írók Boltjában mutatják be november 10-én, csütörtökön 17 órától. Az ismert kortárs költő íróként és műfordítóként is tevékenykedik, a Magvető kiadónál már negyedik kötete jelenik meg. Az Anyag és kátrány Fényleírás című 2014-es, valamint a 2019-es Igazi nevek verseskötetek és a 2017-es Növényolimpia címet viselő regény után most ismét versei kerülnek kiadásra. A kötet háromszor 99 “ritka eseményt” dolgoz fel, valamennyi azt járja körbe, hogy az emberi élet mennyire törékeny, egyszeri, és sok esetben véletlenszerű. Mindebbe három témán keresztül nyerünk betekintést: egy öncélúvá vált hatalmon, egy elszigetelődő közösségen, és egy válságba került egyénen át. A szerzővel Turi Tímea beszélget.

Szlafkai Éva: Élj kreatívan! – Kalánová Barbara

Hogyan engedjük szabadjára a bennünk lévő kreativitást? Hogyan kezelhetjük a kreativitásnak köszönhetően a váratlan helyzeteket? Szlafkai Éva kommunikációs szakember az Élj kreatívan! Önmegvalósítás és problémamegoldás a mindennapokban című könyvében összefoglalja ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Kreatív énünk fejlesztésében nemzetközileg elismert szakértők és hazai szakemberek segítenek nézeteikkel, tanácsaikkal és inspiráló történeteikkel, amelyek mellé interaktív feladatok társulnak. A könyvben nem csak tanulhatsz a módszerekről, de a feladatokon keresztül neki is kezdhetsz a benned lévő kreatív energiák felszabadításához.

kep_5.png

Művészeti ismeretterjesztő mozifilmek – Kelle Fanni

a-muveszet-templomai-botticelli-es-a-mediciek-varkert-mozi-original-181311.jpgForrás: varkertbazar.hu

A művészet templomai nevezetű ismeretterjesztő mozifilm-sorozat első része 2014-ben jelent meg. A programon keresztül a nézők megismerhetik az egyetemes művészet kimagasló alkotóit és műveiket a modern mozitechnológiai újításokkal együtt. A program A művészet templomai és a Várkert Mozi együttműködése által jött létre, keretein beül a nézők 7 filmet tekinthetnek meg. Többek között láthatják a Tutanhamon sírkamrájáról vagy a Boticelli munkásságáról készült dokumentumfilmmel, valamint betekintést nyerhetnek Ross King világába a Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című alkotása nyomán. A filmek november 5-től 29-ig megtekinthetőek a Várkert Bazár vetítőtermében. A felnőtt jegy 1600 Ft-ba, a diák pedig 1000 Ft-ba kerül.

Botrány – Kalánová Barbara

botrany_forras_jegy_hu.jpgForrás: jegy.hu

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb filmje a Botrány, amely a nők médiában megélt szexuális zaklatására hívja fel a figyelmet. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának, a Fox News vezetőjének borzalmas tetteiről szerezhetünk tudomást. Az áldozatok szemszögéből láthatjuk, hogy mi mindennel kellett szembenézniük a nőknek munkájuk során, és milyen megaláztatások érték őket. Sok süket fülre találtak, míg bátorságuknak köszönhetően lerántották a leplet az igazságról. Fergeteges alakítást láthatunk a zseniális színészi gárdától, a filmben többek között Nicole Kidman, Charlize Theron, és Margot Robbie kaptak szerepet.

Egy kavaros világ – Amszterdam kritika – Tóth Valter

image_14.pngForrás: static1srcdn.com

Kiváló szereplőgárda, rendkívül profi operatőri munka, minőségi fényképezés. Minden megvan, ami egy jó filmhez kell. Miért nem hozta mégsem az elvárt sikert? David O. Russel legújabb rendezése az Amszterdam a napokban került a magyar mozikba, és mivel a rangosabb filmek közésoroták, nagy felhangot is kapott. Sokak szerint, talán túlságosan nagyot. Habár Christian Bale ismét bemutatta zseniális színészi tehetségét, ahogy az oldalán játszó Margot Robbie, John David Washington és Robert De Niro is hozták a szerepüket, elsöprő sikert mégsem aratott a mű. A kritikusok azt mondják, hogy a forgatókönyv nem használta ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. A történet műfaji besorolás szerint történelmi dráma, szatíra. Ezt a kompozíciók is tükrözik. A filmet alapvetően jellemzi egy abszurd hangulat, ez pedig az egészet meghökkentően különössé teszi. A cselekmény csavarosságában érezni hiányt, viszont összességében fenntartja a figyelmet. A film pozitívuma, hogy fontos témákat dolgoztak fel a készítők. Szóba kerülnek a veteránok, a háttérhatalom és az azt mozgató pénzsóvár emberek, de az élet szépsége és a haza szeretete is.

süti beállítások módosítása