KULT KÖZ – Kulturális programok a Karácsonyi feltöltődés jegyében

0x0.jpg

Véget ért a félév utolsó hete. Sokat fejlődtél és dolgoztál az év során, ezért érdemes lehet kicsit megpihenni, és megjutalmazni magad. A Kultköz eheti ajánlói inspirációt nyújthatnak a méltó félévzáráshoz; jelentsen ez akár egy koncertet, könyvet vagy egy filmnézős estét.

Borítókép: Forbes.com

POKET Karácsony – Akvárium Klub – Olay Hanna

2022_12_18_poket_karacsony_web_720p-1.jpgForrás: akvariumklub.hu

A POKET kezdeményezés 2018-ban indult a költészet napjára, és azóta is működik: céljuk a magyar és a világirodalom klasszikusainak eljuttatása minél több olvasóhoz könyvautomatáikon keresztül, amelyekben kifejezetten olcsó zsebkönyveket árulnak trendi és praktikus kiadásban, elérhető formában. Ezek segítenék azt a célt, hogy a hazai fiatalokat visszacsábítsák az olvasók közé, megmutassák nekik, hogy milyen sokat adhat az embernek az irodalom, és hogy mennyire hétköznapi, mennyire közel áll hozzánk, hiszen a POKET zsebkönyveit is akárhol előkaphatjuk. December 18-án délután fél kettőtől egészen éjfélig karácsonyi rendezvényüknek ad otthont a teljes Akvárium Klub. Több helyszínen állandó koncertekkel, dedikálásokkal és kultúrális programokkal vár a program, amelynek fő partnere a VATES, ami szintén egy hasonló célkitűzésekkel rendelkező, egyre sikeresebb magyar projekt.

Vishen Lakhiani – A csodálatos elme kódja – A boldogság, tudatosság és korlátok nélküli élet 10 törvénye – Kelle Fanni

3217439_5.jpgForrás: libri.hu

Vishen Lakhiani, a Mindvalley nevű önfejlesztő közösség alapítója az informatika világából indult és jutott el egy egyedi szemléletmódhoz, amelyet A csodálatos elme kódja című könyvében oszt meg. Az író a kötetet saját történetével indítja, amely egyből megragadja az olvasó figyelmét. Az írás egyetlen célja az, hogy ösztönözze birtokosát az eddig elsajátított szabályrendszerek újragondolására. Hiszen a dolgokról való gondolkodásunkat, ezekhez való hozzáállásunkat a környezetünk és az eddig tanultak határozzák meg. Az alkotás gyakorlati tanácsokat ad egy csipetnyi humorral fűszerezve annak érdekében, hogy mindenki felfedezze saját útját. A szerző mindvégig őszintén beszél arról, hogy bármikor jöhet egy újabb hullámvölgy, amelyet ő is számtalanszor megtapasztalt már élete során.

Avatar: A víz útja – Kelle Fanni

1855-avatar-a-viz-utja.jpgForrás: mozipremierek.hu

Érkezik a mozikba az Avatar második része, A víz útja. Az első 3D-s amerikai sci-fi 2009-ben jelent meg James Cameron rendezésében. Több Golden Globe-díjat nyert el és többször is BAFTA-díjra jelölték. Hatalmas sikert aratott, mindemellett megelőzte a rendező Titanic című filmjének bevételét. A második rész az első eseményeit követően mutatja be a Sully család életét. A család tagjainak szembe kell nézniük számtalan veszéllyel és meg kell küzdeniük az akadályokkal életbenmaradásuk érdekében, miközben ezek a kihívások próbára teszik egymás iránti szeretetüket. Főszerepekben többek között Zoe Saldanan, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang és Cliff Curtis.

A diótörő – Reggeli és balett – Kelle Fanni

diotoro_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

A nézőközönség a londoni Convent Garden A diótörő című 2022/23-as operaévadának alkotását december 8-án tekinthette meg élőben. Az előadás felvételét az Aria Hotel Budapest mozitermében is vetítik az adventi időszakban. A darabot a The Royal Balett visz színpadra Sir Peter Wright rendezésében. A korhű díszletek és jelmezek Julia Trevelyan Oman ötletei alapján valósulnak meg. A mozira a megváltott jegyek mellé a nézők egy pohár pezsgőt, forró italt vagy gyümölcslevet választhatnak. A vendégek előfizethetnek villás reggelire is a hotel ünnepi hangulatot árasztó éttermébe, amelyet 7:00 és 11:00 óra között fogyaszthatnak el. A mozijegyek 5500 forintba kerülnek, a villásreggeli ára 2800 forint + szervizdíjtól indul. A vetítések hétvégenként 11:00 órakor kezdődnek és december 30-ig tekinthetőek meg.

A karácsonyi kastély – A Castle for Christmas – Tótfalusi Fanni

505450_1636105997_3972_jpg.pngForrás: mafab.hu

A történet főszereplője az ötvenes éveiben járó Sophie Brown (Brooke Shields) amerikai írónő, akinek sikerkönyvei a szerelemről szólnak, vagyis arról, hogy létezik-e szerelem első látásra. Imádták az olvasói, a könyvsorozata legutolsó kötete viszont hatalmas botrányt kavart, mert tragikus végkifejlettel zárta le a cselekményének történetét. Ezen kívül a magánélete is válságban hever, mert elvált a férjétől, lánya pedig egy másik államban tanul, így előre fél attól, hogy egyedül fogja tölteni a karácsonyt. Egyik reggel rájön, hogy környezetváltozásra van szüksége, így elutazik Skóciába, hogy felfedezze gyökereit. Nagyapja ugyanis egy skóciai kastélyban dolgozott, és az országot örökre a szívébe zárta. Így Sophie repülőre száll és Skócia felé veszi az irányt, hogy megírja új könyvét, illetve, hogy ismét rátaláljon önmagára. Az utazása kalandokkal teli. Megvásárol és beleszeret egy skóciai a kastélyba, emiatt összetűzésbe kerül egy undok, mogorva, skót herceggel (Cary Elwes). Vajon képes Sophie megolvasztani a herceg hideg szívét? Tud újra siker könyvet írni? Ez egy igazi romantikus karácsonyi film, amelyben életkortól függetlenül bármikor rátalálhatunk a szerelemre és a boldogságra. Ha te is a romantikus karácsonyi filmek szerelmese vagy, merülj el ebben a filmben, amely a Netflixen elérhető.

Nagykarácsony – Tótfalusi Fanni

122.jpgForrás: port.hu

Karácsonykor lángra lobban a szerelem az első magyar karácsonyi filmben, amely a Nagykarácsony címet viseli. A film főszereplője, Arnold, egy fiatal tűzoltó, aki szenvedélyesen szereti a hivatását. A munkájánál már csak egy valakit szeret jobban, Zsófia nevű szerelmét. Amikor meg akarja kérni a lány kezét, az katasztrófába torkollik, mert Arnold rájön, hogy barátnője már egy másik sráccal jár, róla pedig kiderül, hogy tériszonyos. Mivel ez a tűzoltóknál hatalmas hátrány, terápiás célból elküldik Arnoldot a karácsonyi vásárba, azért, hogy segítsen a betlehemes előadásban. A tűzoltó ekkor találkozik a tanárnővel, Eszterrel, akinek segít az ünnepi műsor szervezésében. Ám a szálak egyre jobban összekuszálódnak, és Arnoldnak döntenie kell, hogy ragaszkodik a régi életéhez vagy készen áll a változásokra és leküzdi félelmeit. Egy igazi klasszikus karácsonyi romantikus film, magyar alkotásban, amelyet kiváló színészi játék és gyönyörű tájak pezsdítenek fel. A főbb szerepekben Ötvös András, Szabó Kimmel Tamás, Zsigmond Emőke és Pokorny Lia.

A karácsonyi krónikák – The Christmas Chronicles – Tótfalusi Fanni

hd8cfuxtfvljb4nplmjawwbty28.jpgForrás: filmhet.hu

A karácsonyi krónikák egy igazán izgalmas, színes, ünnepi és megható film egy testvérpár történetéről, a karácsony szelleméről és a Mikulás legendájáról. A történet középpontjában Kate és Teddy Pierce áll. A Pierce család minden évben videó felvételeket készítenek a családi karácsonyról, ám ez a felhőtlen boldogság 2017-ben véget ér, amikor a testvérpár édesapja meghal. A tragikus veszteség miatt a családtagok elszigetelődnek egymástól. Az édesanyjuk rengeteget dolgozik, Teddy nagyon dühös és szomorú, ezért rossz barátok közé keveredik, és folyamatosan bajba kerül. Kate egyik este elkezdi visszanézni a régi családi felvételeket, ekkor különös dologra lesz figyelmes. Az egyik videóban mintha a Mikulás kezét látta volna, ezért elhatározza testvérével Teddyvel, hogy csapdába csalják a Télapót, meglesik őt ajándékozás közben és lefilmezik. Hajnalban különös hangokra lesznek figyelmesek, ekkor észreveszik a cipő nyomokat a nappaliban, majd kiszaladnak az udvarra és beszállnak a Mikulás szánjába. Átutazzák a fél világot, mire a Mikulás észreveszi őket, majd a váratlan fordulat és ijedtség miatt lezuhannak a szánnal. Ekkor súlyos veszélybe kerül a karácsony. A szán eltörik, a Mikulás ajándéktáskája eltűnik és a rénszarvasok is szétszaladnak, így Teddy és Kate lesznek a Mikulás segédei, hogy minden gyerekhez eljuttassák az ajándékokat.

A karácsonyi krónikák 2 The Christmas Chronicles 2 Tótfalusi Fanni

 karacsonyi_kronikak2.jpgForrás: elozetesek.hu

Két év telt el az előző film eseményei óta. A történet középpontjában ezúttal Kate Pierce áll, aki boldogtalanul tölti a családi karácsonyt a mexikói Cancúnban édesanyjával, Clairrel, testvérével Teddyvel, anyja új barátjával, Bobbal és az ő fiával, Jackkel. Habár mindenki roppant boldog a téli vakáció alatt, Kate minden vágya, hogy otthon szánkózhasson barátaival, süteményeket süssön és a családi hagyományok szerint karácsonyozzanak a házukban. Azt kívánja a Mikulástól, hogy otthon lehessen. Kívánsága másnap teljesül, ám a történet főgonosza, Belsnickkel nyit egy portált, ahová Kate és Jack beleesik, és az Északi-sarkon kötnek ki. A Mikulás és Mikulásné nagyon örülnek a vendégeknek, és Belsnickkel is, hiszen lehetősége nyílik, hogy teljesítse ördögi tervét, hogy eltörölje a karácsonyt örökre. A film során betekintést nyerhetünk Mikulásfalvára, a manók gyárába. Találkozhatunk a rénszarvasokkal, és Mikulásnéval, akit a csodálatos színésznő, Goldie Hawn alakít. A film egyik kiemelkedő momentuma, hogy megidézi Szent Miklós püspököt, a Mikulás legendájának atyját és elmeséli a jócselekedeteit. Többek között azt, hogy miként karolta fel a szegényeket és a gyerekeket.

Igazából szerelem a Bem Moziban Olay Hanna

https_m_media-amazon_com_images_m_mv5bmty4njq5ndc0nl5bml5banbnxkftztywnjk5ndm3_v1_fmjpg_ux1000.jpgForrás: m.media-amazon.com

A karácsony egyik legkultikusabb filmje egyértelműen az Igazából szerelem, így az ünnepre hangolódva Budapest kedvenc kultfilmekre szakosodott mozija, a budai Bem Mozi is levetíti december 18-án, vasárnap este 19:30-kor. A 2003-ban forgatott film igazi angol sztárparádé, alig akad olyan szereplő, aki ne tartozna a kor legnépszerűbb angol színészei közé. Így találkozhatunk Hugh Grant-tel az angol miniszterelnök személyében, vagy éppen Colin Firth-el, Emma Thompson-nal, Alan Rickman-nel, Liam Neeson-nel, vagy Keira Knightley-val is, akik mind központi szerepet kapnak a szerelem köré épülő ünnepi vígjátékban. A hektikus karácsonyi készülődés időszakában talán tényleg ez a legalkalmasabb másfél órás időtöltés arra, hogy kicsit ki tudjunk kapcsolódni, és ne felejtsük el az ünnep valódi lényegét.

 

süti beállítások módosítása