KULT KÖZ – Látástól Mikulásig

eugene-zhyvchik-ezou9bwwkkm-unsplash.jpg

Hamarosan itt a karácsony! Spoiler: a Reszkessetek betörők! nem szerepel az e heti Kultköz ajánlói között, de számos más program igen, amelyek segítik a hangolódást, vagy épp ellenkezőleg, kicsit kiszakítanak a karácsonyi hajtásból, ha épp arra van szükséged.

Borítókép: Unsplash

Body Worlds – Kelle Fanni

bodyworlds-01.jpgForrás: bodyworldskiallitas.hu

A Body Worlds, a világ legsikeresebb vándorkiállítása november 16-án megnyitotta kapuit fővárosunkban. A tárlat az emberi test anatómiai struktúráját mutatja be, valamint azt, hogy hogyan hatnak egymásra a funkcionális rendszerek és szervek. Az emberi testrészeket egy speciális plasztinációs módszerrel konzerválták, amelyet a német születésű Gunther von Hagens dolgozott ki az 1970-es évek végén. A Body Words célja, hogy tanítsa a laikusokat az emberi test rendszereiről, azaz az anatómiáról és fiziológiáról, valamint küldetése az egészségtudatosság növelése. Hangsúlyt fektet továbbá a betegségek és szenvedélybetegségek hosszútávú következményeire és a mesterséges ízületek mechanikájára. A kiállítás egy fantasztikus utazást nyújt az emberi test világába, amelyet február 19-ig az Etele Plaza 3. emeletén tekinthetnek meg az érdeklődők. 

Ultimate 90’s Hits Christmas koncert x Gólya – Olay Hanna

A karácsonyt megelőző hét sokaknak lehet sűrű a vásárlások, rohanás, készülődés, takarítás, vagy esetleg a karácsony előtti utolsó vizsgák, és azokra való készülődés miatt. Annak érdekében, hogy ezt a stresszt oldani tudja az ember a főváros szintén kínál programlehetőségeket, így még az ünnepek előtt ki lehet engedni a fárdt gőzt. A Gólya például tökéletes alkalmat kínál arra, hogy ne csak lazítsunk kicsit az ünnepi hajtásban, de át is tudjunk szellemülni. December 22-én csütörtökön, 19:30-tól a Mayberian Sanskülotts és további fellépők meghallgatása mellett közösségi ajándékozásra is lesz lehetőség, így ha valaki visz valamilyen apróságot, aminek bárki örülne, akkor őt is várhatja valamilyen kedves ajándék a Gólya karácsonyfája alatt.

Aurélia Beaupommier: Varázslatos sütemények és más fantasztikus desszertek Tótfalusi Fanni

2381524.jpgForrás: alexandrakiado.hu

Aurélia Beaumpommier Varázslatos sütemények és más fantasztikus desszertek című könyvének borítója igazán gyönyörű és mágikus, a tartalma pedig szó szerint a varázsvilág legmélyebb bugyraiba repít el minket. Ez valójában egy desszertes, süteményes könyv, amely misztikus és mesebeli filmekből kínál különböző recepteket számunkra. Kipróbálnád Harry Potter vajsörét, megkóstolnád Farkasember popcornját vagy szívesen elkészítenéd Shrek barátját a mézeskalács  Mézit? Amennyiben igen, Harry Potter világától kezdődően, a Hobbit, a Shrek és a Vándorsólyom Kisasszony filmekből egyaránt találsz recepteket. Ha pedig karácsonyra szeretnél készíteni valami igazán különlegeset,  akkor ez a könyv kitűnő választás az ünnepekre. Ebben a műben biztos nem csalódsz és garantáltan sikerül majd elbűvölni a családodat és a barátaidat egyaránt.

Megúszós sütik – Tótfalusi Fanni

images_4.jpgForrás: libri.hu

Megjelent Fördős Zé legújabb könyve a Street Kitchen, Magyarország online recept és- gasztromagazinjának jóvoltából. A séf legújabb könyve a Megúszós sütik címet viseli. Konyhai tapasztalat és komolyabb kézügyesség nélkül is rátermett cukrászt faraghat belőled ez az igazán egyszerű édességeket tartalmazó receptgyűjtemény. Közel 100 különböző finomság közül választhatsz, közöttük olyanokat,  amelyek nem igényelnek sütést vagy hosszadalmas pepecselést. Cserébe az ízük garantáltan mennyei. Nem kell félned a konyhában, és nem kell magabiztosnak sem lenned,, ennek a könyvnek a célja, hogy átadja a sütés örömét. Pár recept kipróbálása után egyre komfortosabban érezheted magad a torták, a muffinok, a teasütemények és a krémesek világában. Vedd fel a kötényt, készítsd elő a habverőt és légy te a konyha királynője! Varázsold el a vendégeidet és a szeretteidet ezekkel az egyszerű, de mégis ízletes finomságokkal.

Agatha Christie: Adventi krimik – Olay Hanna

 

A krimiirodalom egyik legnépszerűbb alakja, Agatha Christie angol írónő, “a krimi koronázatlan királynője” nem csak detektívregények sokaságát dobta piacra, novellák igen szép száma is fűződik a nevéhez. A Helikon kiadónál jelent meg magyarul 2020-ban az Adventi krimik, ami az ünnepi várakozás hangulatát megragadó kriminovellák füzére. A kötet különlegessége nem csak az, hogy már kívülről is egy kis ékszerdoboz, amelyet kezünkbe vehetünk, hanem az is, hogy az írónő legtöbb ismert nyomozója visszatér az ünnepi készülődés alkalmából. Nemcsak az Agatha Christie fanok által már-már kommersznek ítélt Poirot történeteit kapjuk meg: végigkövethetjük a szintén gyakran előforduló Miss Marple mellett Paker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, valamint Tommy és Tuppence nyomozó kalandjait is.

Agatha Christie: Karácsonyi krimik – Olay Hanna

 

Az elmúlt karácsonyok egyik legtökéletesebb ajándéka ha a jól bevált könyvvásárlás mellett döntünk mindenképp az a remek duó, amit a fentebbi Adventi krimik, és a hasonló elképzelés alapján szerkesztett, de mégis különböző Karácsonyi krimik alkot Agatha Christie tollából, a könyvesboltok polcain. Nem csak remek ajándékötlet, de a kedvenc nyomozóink is szerepelnek benne. Az Adventi krimikkel ellentétben viszont itt nem novellákkal, hanem egymás után fűzött detektívregényekkel találkozunk. Ha valaki becsempészne a gyakran már a mézesmázosság határát súroló ünnepek közé egy falatnyi könnyed horrort, akkor mindenképpen ez a jó választás. Hercule Poirot, mindenki kedvenc belga nyomozója két rejtélyt is feltár a könyvben, és Miss Marple bűnügyi esete sem marad ki.

Dragomán György: Főzőskönyv – Olay Hanna

 

A Főzőskönyv Írások főzésről és evésről című, tavaly megjelent kötet abszolút a karácsonyok slágere lehet, hiszen az ünnep sok ember számára szerveződik a családi együttlét és persze ajándékozás mellett a sütés-főzés, karácsony menük és desszertek köré. A kortárs magyar próza egyik legnagyobb alakja, Dragomán György pont ezt, a főzésben és étkezésben rejlő kulturális összetartó erőt ragadja meg, több, mint 400 oldalon keresztül. Könyve nem egyszerű szakácskönyv, sokkal több szimpla receptek gyűjteményénél, mivel a szépirodalom határán egyensúlyozva sok történetet, sztorit is feldolgoz, és kombinálja az elbeszélő prózát a receptek gyűjteményével. A Főzőskönyv nem csak ajándékötletnek remek, de akár az ünnepi menühöz is ihletet kaphatunk, ha még szükségünk lenne rá.

I Wanna Dance with Somebody – A Whitney Houston-film – Kelle Fanni

584431_1669027599_1018.jpgForrás: mafab.hu

Az I Wanna Dance with Somebody – A Whitney Houston-film premiere december 22-én lesz a mozikban. A Whitney Houstonról készült zenés életrajzi film az énekesnőnek állít emléket. A művésznőt még napjainkban is minden idők egyik leghíresebb és legtöbbet díjazott női R&B és popénekesként tartják számon. A történet magába foglalja Houston pályafutását, útját az ismeretlenségtől a világhírűvé válásig, azaz hogyan lett a fiatal kórusénekesből az egyik legjinkább ünnepelt sztár. A film Kasi Lemmons rendezésében készült, Anthony McCarten keze nyomán íródott, valamint Clive Davis producelte. A főszerepekben Naomi Ackie, Clarke Peters, Ashton Sanders, Stanley Tucci és Tamara Tunie látható. A filmet többek között a Cinema Cityben és az ARTMoziban lehet megtekinteni.

Karácsonyi románc – Kelle Fanni

aaaaba3n1nczyylxn6wkvnflhsv8n-du8fqdbw3e8vfodq0nxpdu1pwp01ghljk5c4ody4hindmrpr8gxe1789lmvg6tannkwgoxjckq_1.jpgForrás: netflix.hu

A Netflixen újonnan megjelent Karácsonyi románc című film  kedves, romantikus vígjáték. Történet arról, hogy két teljesen különböző, egymástól nagyon távol álló társadalmi rétegből származó férfi és nő megismerkedik egymással. A cselekmény egy örökösnőről (Sierraról) szól, aki egy síbaleset következtében elveszti emlékeit, így arra sem emlékszik, hogy ki ő valójában. Egy özvegy férfi azonban vállalja, hogy a nő gondját viseli addig, amíg Sierra családja nem jelentkezik. Sierra az apa és szeretnivaló lánya társaságában tölti a karácsonyt, ahol Sierra viselkedése, értékrendje és világról alkotott képe teljesen megváltozik. A filmet Janeen Damian rendezésében tekinthetik meg a nézők. Főszerepben Lindsay Lohan, Chord Overstreet, jack Wagner, Ali Lohan, valamint George Young látható.

Rossz anyák karácsonya – Kelle Fanni

voyjfhkl.jpgForrás: filmek.s9.hu

A Rossz anyák karácsonya egy 2017-es igazi klasszikus, amelyet érdemes megnénzni az ünnepek alatt. Az év legmeghittebb időszaka – amikor minden csupa melegség és öröm – az anyáknak nagyon megterhelő és kimerítő lehet. A történet a szabadelvű, 34 éves, Ami Mitchellről és barátnőiről szól, akik egy nyugodt, békés karácsonyról ábrándoznak. A karácsony középpontjában a család áll, így a történet során mindhárom nő életében felbukkan az édesanyja, aki felforgatja az ünnepi készülődést. A három barátnő azonban összefog és szembemegy a tradíciókkal. A szereposztásban olyan híres színésznők láthatóak, mint Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn, Cheryl Hines, Christine Baranski és Susan Baradon. A vígjátékot Scott Moore és John Lucas rendezte.

Karácsony a kastélyban (2011) –Tótfalusi Fanni

karacsony-a-kastelyban-2011.jpgForrás: mafab.hu

A történet főszereplője Jules Daly aki, egyedül neveli nővére árván maradt gyerekeit, a kislány Maddiet és a kamaszkorú Milot, aki egyre problémásabbá válik az iskolában és otthon is. A szerencse sajnos nincs Julesszal, mert váratlanul kirúgják állásából karácsony előtt. Ekkor azonban egy elidegenedett rokon meghívására elutazhatnak egy európai kastélyba karácsonykor. Edward Castlebury hercege Maddie és Milo milliomos nagybácsija, aki fia hirtelen elvesztése után nem tartotta rokonaival a kapcsolatot. Ám a karácsony olykor igazi csodákat tartogat, így Edward bácsi, a megkeseredett nagybácsi szíve is megenyhül. Jules félve lép be a gyönyörű, tágas kastélyba ahol váratlanul beleszeret a jóképű és sármos Ashton hercegbe. A film szereplőgárdája is kiváló, hiszen az Outlander sorozatból Katie McGrath-et és Sam Heugan-t is láthatjuk,  valamint Sir Roger Moore, aki egykor James Bondot is alakította.

Karácsonyi hadgyakorlat – Tótfalusi Fanni

aaaabyqqptiajafwtaua-qvssbh45paff28yxrtlvs98avv2hdtp87i8zv30gspyikbiavrt_qjgpyldumlkp4dxwjo4g0mpmhsqpu58akho2k-zvcfqrer5mocvisvqdfut2ftooa.jpgForrás: neflix.com

Erica, a washingtoni kongresszusi asszisztens egy igazi karrierista és szabálykövető ember, akinek minden vágya az előléptetés. Egy nap azt a feladatot kapja főnökétől, hogy vizsgálja meg az Egyesült Államok légierejének guami támaszpontját és találjon egy okot a bezárásra, mert túl költséges a fenntartása. Amikor Erica elutazik a trópusokon fekvő légibázisra egyre közelebb kerülnek hozzá a sziget lakói és Andrew, a légierő kapitánya, aki iránt gyengéd érzelmeket kezd el táplálni. A melegszívű pilóta alaposan felforgatja Erica életét, akinek választani kell, hogy a főnöke utasítását vagy inkább a szívét követi. A lányt elvarázsolja  a guami bázis különleges hagyománya. A tradíciójuk az, hogy karácsonykor légi szállítmányokat visznek Mikronézia kis szigeteire, ahol az ellátási lánc közel sem olyan, mint az USA-ban. A pilóták a karácsony másnapjának reggelén az égből dobják le ezeket a kis csomagokat, így a helyieknek valójában ők jelentik a Mikulást. A Karácsonyi hadgyakorlat  igazán különleges és szívmelengető film az ünnep lényegéről, a segítségnyújtásról és az adakozás öröméről.

süti beállítások módosítása