Kult Köz – A magyar kultúra napja alkalmából

kepek_evtervezo_cikkbe.png

Ezeket a januári heteket elég vegyesen élhetjük meg. Van, aki már végzett és sikeresen teljesítette minden vizsgáját, és van olyan is, aki még gőzerővel készül a következőre. Ha van egy csöppnyi szabadidőtök, vagy kikapcsolódnátok két feladat között, kapjátok elő az esernyőt, és kerekedjetek fel a városba pár kulturális élményért. Arra az opcióra is gyűjtöttünk nektek ajánlót, ha inkább otthon szeretnétek lazítani.

Borítókép: Canva

Az üveghagyma – Kelle Fanni

mv5bymzlzdzkzjytnze5mi00odfhltk2otgtzwvmodbizti4ngfixkeyxkfqcgdeqxvymte5mtg5ndiw_v1_fmjpg_ux1000.jpgForrás: imdb.com 

Megjelent a Tőrbe ejtve második része, Az üveghagyma a Netflix válogatásában. 2019-es elődje nagy sikert ért el és ez a mostani filmmel sem volt másként, amely jelenleg a Netflix top 10-es filmes listáján a második helyen áll. Az amerikai kriminek, filmdrámának fordulatokban gazdag a története6. Az alkotásban Miles, a technikai guru meghívja barátait magánszigetére, ahol felbukkan Benoit magánnyomozó is. Az egész vakáció egy játéknyomozással indul, amely bármely pillanatban valódi gyilkossági nyomozássá válhat. Az üveghagymát Rian Johnson rendezésében tekinthetik meg az érdeklődők. A filmben olyan színészeket láthatunk, mint például Daniel Craig, Edward Norton, Dave Bautista, Kate Hudson, Janelle Monaé, Leslie Odom, Jr., Jessica Henwick, Kathryn Hahn és Madelyn Cline. Minden kedves olvasónak bátran ajánlom esti kikapcsolódáshoz.

Wednesday – Kelle Fanni

mv5bm2zmmjeyzmytogm4ys00ytnhlwe3zdmtnzqxm2rhnjblodiyxkeyxkfqcgdeqxvymtuzmtg2odkz_v1.jpgForrás: imdb.com

A Netflix új sorozatai között köszönthettük 2022. októberében a Wednesday első évadát, amely hatalmas sikert aratott. Az Addams családot – a természetfeletti elemekben gazdag fekete vígjátékot – 1991-ben mutatták be Amerikában. Ebből nőtte ki magát a ma sokak által ismert Wednesday, amely megjelenését követően a 2. legnézettebb angol nyelvű Netflix-sorozattá vált. A főszereplő, Jenna Ortega lenyűgözően alakítja a szarkasztikus, belül kicsit halott Wednesday Addams alakját. A történet a lány diákéveit mutatja be, amikor Wednesday egy olyan iskolába kerül, ahol végre önmaga lehet és természetfeletti ereje is kiteljesedhet. Az új iskolájában igyekszik felgöngyölíteni egy rejtélyt, miközben barátokat és ellenségeket is szerez. A sorozatot nagyon ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szeretik a fantasy világát és a sötét humort sem vetik meg.

Babylon – Kelle Fanni

331600_1663015708_4446.jpgForrás: mafab.hu

Január 19-én mutatják be a hazai mozikban a Babylon című amerikai filmdrámát az Oscar-díjas Damien Chazelle rendezésében. A Chazelle új filmje egy eredeti eposz alapján készült, amely az 1920-as évek Losangelesébe repíti a nézőt. Az alkotás több főszereplővel dolgozik, ezen különc karakterek sikerei és kudarcát követi nyomon. A Babylonban hangsúlyos a romlott erkölcsű Hollywood és a hozzá tartozó dekandencia. A főszereplők Brad Pitt, Margot Robbie és Diego Calva. A szereposztás palettáját színesíti még többek közöt Jovan Adepo, Li Jun Li és Jean Smart is. A filmdrámát a nézők megtekinthetik a Cinema Cityben, a Cinema MOM-ban és a Pólus Moziban is. A dráma játékideje 188 perc.

Kaleidoszkóp – Sie Réka

kaleidoszkop-sorozat_1.jpgForrás: mitnezzekma.hu

A Netflix nem megszokott sorozat megjelentetésével indította az új évet. A Kaleidoszkóp hatalmas rablási kísérletet jelenít meg, igazán különleges koncepciót követve. A sorozat nyolc epizódból áll, ezeknek a sorrendje azonban nincs meghatározva. A készítők a Fehér címmel ellátott részt, magát a rablást szánták a finálénak, de azon kívül a nézőkre bízzák a “puzzle összerakását”. A részekből összesen 40,320 sorrend-kombináció állítható össze. A választás megkönnyítése érdekében, a Netflix minden felhasználó számára más-más sorrendet generál, ezzel egyedi nézői élményt kínálva. A sorozat huszonöt évet ölel fel a hosszas tervezési folyamattól kezdve egészen a bűncselekmény elkövetésének következményeiig. Az epizódok összekeverése által minden néző más ponton csöppen bele a történetbe, amelynek darabjait nekik kell összetenni. Így a Kaleidoszkópot a cselekmény mellett maga a megtekintési folyamat is egy izgalmas sorozattá teszi.

Imi, mondj egy verset! – Csuja Imre önálló estje a magyar kultúra napja alkalmából – Dobos Eszter

image_18.pngForrás: jegy.hu

„Lelkem éjén rossz malom
zakatol: az unalom.
Régi, rozzant rossz malom
és úgy hívják: unalom.„ (részlet Kosztolányi Dezső Unalom című verséből)

A versben említett állapot ellen is ajánljuk Csuja Imre önálló estjét, amely a magyar kultúra napja alkalmából kerül megrendezésre január 19-én este 7 órakor. A Jászai Mari-díjas színész alakította többek között a Valami Amerika című magyar filmtrilógia Baláját, az Üvegtigris Csokiját és a Mi kis falunk pénzszerető polgármesterét, ám ezúttal mint versmondó lép a közönség elé.

Az Eötvös10 Művelődési Ház Színháztermében megrendezett esten József Attila, Kosztolányi Dezső, Arany János, Radnóti Miklós és Ady Endre verseit, valamint Babits Mihály Jónás könyve című alkotását hallhatjuk tőle. Az esemény a terézvárosi lakosok számára ingyenes, a díjtalan belépésre jogosító regisztrációs lap a lakcímkártya felmutatásával az Eötvös10 Művelődési Ház recepcióján igényelhető. A nem terézvárosi érdeklők 1500 Ft-ért válthatnak jegyet az előadásra.

Kultúraválasztó – A magyar kultúra napja alkalmából – Dobos Eszter

kulturavalaszto.jpgForrás: Facebook

Művészeti kavalkáddal ünnepelheted a magyar kultúra napját az 1. kerületben található Virág Benedek Házban! Ezúttal te lehetsz a művész; ha érdekel a tánc, a fotózás, a festészet, a színészet vagy a zene, itt a remek alkalom kipróbálni ezeket. Az ingyenes esemény január 21-én 10 és 14 óra között fog zajlani, a workshopok előképzettséget nem igényelnek. 10 és 12 óra között kitáncolhatod magadból a januári lehangoltságot Grecsó Zoltán táncművész, táncpedagógus és koreográfus vezetésével, Tárnoki Márknak köszönhetően részt vehetsz kezdőknek szóló színésztréningen, és akár a fényképezőgép elé, vagy mögé is beállhatsz; a fotózásban és a korabeli ruhákban történő modellkedésben Kis Kata Linda fog segíteni. 12 és 14 óra között egy közös alkotást hozhatnak létre az érdeklődők Tóth Anna festő közreműködésével, amelynek minden részlete a résztvevők kreativitásán, fantáziáján múlik, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola pedig a zenéért felel; a rendezvényen többféle hangszert is kipróbálhatsz. Alkotásra fel!

Tex-Mex város avagy GasztroFesztivál a Terezában! – Olay Hanna

kep_3_5.pngForrás: eventland.eu

A Tereza Budapest belvárosában, a színházak ölelésében egy különleges, mexikói konyhára specializálódott étterem. A főváros egyre jobban áll a dél-amerikai gasztronómia felfedezésére vonatkozó lehetőségek terén, azonban nem egyforma az ár-érték arány, illetve a minőség. A Tereza azonban üde kivétel a gyakran csak közepes minőségű mexikói éttermek közül, amit a hétvégén bárki kipróbálhat: január 19 és 22 között Tex-Mex gasztrofesztivált tartanak, ahol a konyhán és étkezésen keresztül nem csak a mexikói, de az igazán unikális, regionális, Texas és Mexikó határán keveredő kultúrába is belekóstolhatunk – szó szerint.

Térkép e táj – virtuális séta a pesti gettóban – Olay Hanna

kep_1_9.pngForrás: luah.hu

Az Élet Menete Alapítvány 2003 óta működik Magyarországon, a világ további 55 országában tevékenykedő hasonló szervezetek mintájából merítve. Fő céljuk az oktatás és kultúrális tevékenység az antiszemitizmus elleni harchoz kapcsolódva, hiszen a világon napjainkban is felfedezhetőek olyan eszmék és mozgalmak, melyek a zsidók ellen uszítanak, vagy tagadják a Holokauszt megtörténtét. Az Alapítvány január 18-ra, este 6 órától szervez virtuális sétát a pesti gettóban, ismeretterjesztő céllal, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék a fővárosban kilenc héten keresztül fennálló, majd 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg bevonulásával végleg felszabaduló, zsidókat elkülönítő, kényszerlakhelyekkel teli negyed történetét, és így a budapesti zsidóságról is többet tudhassanak meg. 

Százféle változatban – Koncert Cseh Tamás születésének 80. évfordulójára – Olay Hanna

kep_2_9.pngForrás: commons.wikimedia.org

A Cseh Tamás születésének 80. évfordulójára emlékező koncertnek a Pinceszínház ad otthont január 20-án, péntek este 7 órától. A rendezvény megálmodói Tóth András színész, valamint négy zenész: Laczi Sándor, Lányi Kristóf és Nánási Attila, akiknek célja nem a dalokról való megemlékezés, hanem azoknak az újra élővé tétele. Az ikonikus magyar zenész dalait nem csak a maguk egyszerű, emberközeli hangszerelése és előadásmódja teszi nagyon különlegessé, hanem Bereményi Géza tökéletesen eltalált szövegei is. Első közelítésben érezhetnénk őket nagyon korspecifikusnak, azonban ha lehántjuk róluk a múlt század mindennapjainak rétegeit, akkor máris szembesülünk a sokkal inkább időtlen mondanivalókkal és igazságokkal, melyek ugyanúgy szólnak a mai kor emberének, mint a negyven évvel ezelőtti közönségnek.

BOTB Classics a Golyában – Olay Hanna

kep_10.pngForrás: Facebook

A Beat on the Brat csapata a koronavírus járványig a Nyár utcai helyszínre invitálta a fővárosi fiatalokat számos zenehallgatós estére, melyeknek fő fókusza az Indie zenék világára esett. A járvány okozta lezárások azonban arra kényszerítették őket, hogy bezárják szeretett klubjukat, így azóta olyan más pesti helyszínek figadják be a csapatot mint a TOLDI, szezonálisan a Pontoon hajó, vagy január 21-én, este 10 órától például a Gólya. A dj-pult mögött a megszokott, Beat on the Brat-ből ismert srácok válogatják majd a műfaj teljes történetét lefedő, a ‘80-as évektől egészen a legújabban érkezett zenékig a lemezeket.

Egy régi főváros – Budapesti időutazás – Tóth Valter

image_1_10.pngForrás: donauinseln.blogspot.com

Nemrégiben jelent meg a Budapesti időutazás című könyv, ami azoknak ajánlott, akik szeretnének kicsit nosztalgiázni, vagy jobban megismernék a régi idők Budapestét. A könyv ugyanis a 60-as, 70-es évekbeli fővárost ábrázolja, rendkívüli részletességgel, így az olvasó könnyen érezheti magát úgy, hogy tényleges időutazásban vesz részt. A háború és a forradalom következtében létrejött károkat a 60-as években kezdték végleg helyreállítani, a könyv ezeket az épületeket örökíti meg, az újjáépült Budapest képvilágát. A szerző, Kuti Zoltán nem teljesen egyedül dolgozott. Kass János és Mácsai István 1963-ban megjelent képes térképét dolgozta fel, akik hihetetlen részletességgel alkották meg az akkori várost. Kuti Zoltánt annyira megragadta a két képzőművész alkotása, hogy megírta és megszerkesztette a Budapesti időutazást, és újra kiadta a Budapest-térkép 1972-es változatát is, ezzel olyan értéket hozva létre, ami érdekességül szolgálhat időseknek és fiataloknak egyaránt.

Uránia mozimaraton – Tóth Valter

image_2_7.pngForrás: programturizmus.hu

A magyar kultúra napját az Uránia sem hagyja szó nélkül elmúlni, ugyanis január 22-én tizennyolc magyar filmet nézhetünk meg reggeltől estig, három különböző teremben. A nem mindennapi eseményen a résztvevők az elmúlt év filmalkotásait tekinthetünk meg, köztük lesz a Toldi a mozifilm, a Szia, Életem!, a Nyugati nyaralás és A játszma is. Emellett új filmekkel is készülnek a szervezők, a vetítettek között lesz egy kosztümös filmadaptáció amit Pacskovszky József rendezett, valamint Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmje is. Az alkotásokat 1400Ft-os egységes, kedvezményes jegyáron lehet megnézni. Kitűnő lehetőség a magyar filmek kedvelőinek, vagy épp azoknak, akik az épület csodálása végett látogatnának el az Urániába.

BIDF 2023 – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – Tóth Valter

image_3_5.pngForrás: cinemacity.hu

Január 21-29 között kerül megrendezésre a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál. Az eseménynek a Cinema City Mammut II. ad otthont, ahol a mai korra erősen reagáló filmeket láthatnak az érdeklődők. Ahogy a hivatalos plakáton is olvasható: „Tiszteld az életet! Ne ölj!” – a fesztivál egyik témája a háború, de emellett, a betegségeket, a bűnözést és sok más témát is megkíséreltek feldolgozni. Mindezt pedig a filmek után, az alkotókkal való közös beszélgetéssel kívánják a közönség számára emészthetővé tenni. Az eseményen két Oscar-díjra jelölt alkotás is megtekinthető lesz. Rengeteg országból érkeznek filmek, amik olyan témák közül válogatnak, mint szabadság, boldogság, felelősség, őszinteség. Ezen kívül a magyar filmek és a magyar rövidfilmek versenyek nevezettjeiből is több látható lesz. A komoly társadalomkritikát megfogalmazó, vagy politikai rendszereket bíráló művek mellett olyan érdekes alkotások is feltűnnek majd, mint a Kálmán Mátyás által rendezett Fortuna vendégei, ami arról a győri házaspárról szól, akik 630 milliót nyertek a Skandináv Lottón.

süti beállítások módosítása