Budapest ajánló – Napi ajánlatunk: világkörüli ízutazás

kepek_evtervezo_cikkbe_4.png

Indulási hely kiválasztása: Budapest. Válasszon úticélt: Ázsia, Görögország, Grúzia, Hollandia, Spanyolország, Olaszország. Becsült utazási idő: egy rendelés. Legújabb Budapest-ajánlónkban olyan utazásra invitálunk, amelyhez nincs szükséged útlevélre, bőröndre, és az időjárás miatt sem kell izgulnod, viszont kifejezetten előnyös, ha üres hassal érkezel. Vigyázat! A cikk elolvasása azonnali éhséget okoz!

Borítókép: Canva

Planet Sushi Allee – Kelle Fanni

Ha szeretitek az ázsia konyhát és különlegességeket, akkor az Allee-ban fellelhető Planet Sushi étterem tökéletes választás. A pláza földszintjén található helyen nem csupán a csodás ízvilág kombinációját, hanem az autentikus, kifinomult berendezés hangulatát is élvezhetjük. A Planet Sushi ideális helyszín meetingekre, baráti találkozásokra és randevúkhoz egyaránt. Az étlapon megtalálhatjuk az ázsiai konyha legkedveltebb ételeit egyéb kuriózumok gyűrűjében. A kínálatból választhatunk többek között saláták, levesek, sushi szettek, desszertek és prémium makik közül. A színes italkínálat tartalmaz söröket, koktélokat, teákat, üdítőket, gyümölcsleveket és kávékat is. A hely minden nap 11:00 órától 22:00 óráig várja a japán konyha szerelmeseit.

planetsushi2-1400x750-50-50-q60.jpgForrás: planetsushi.hu

Padthai Wokbar – Kelle Fanni

Több Padthai Wokbar is található a fővárosban. Sokakat vonz sokszínűsége és ínycsiklandó ázsiai ízvilága, valamint az, hogy a franchise éttermeiben látványkonyha üzemel. A padthai kifejezetten változatos összetevőkből készül, mint például a rizstészta, a pálmacukor, az olaj, a halszósz és sok-sok zöldség. Sok esetben mogyoróval és lime-mal tálalják. A gyorsétteremben különböző alapok, valamint számos feltét és szósz közül választhatunk. A padthai mellett tradicionális levest is kérhetünk, az étkezés végét pedig egy finom pohárdesszerttel zárhatjuk. A hely legkedveltebb üditője a padtea, amely sok ízben fellelhető. Az éttermeket megtalálhatjuk többek között az Allee-ban, a Mammutban és az Egyetem téren is. A Padthai Wokbarok nyitvatartása eltérő, minden nap 10:00 vagy 11:00 órától várják a vendégeket, a legkorábbi zárás 20:00 óra.

nyugatipadthai.jpgForrás: padthaiwokbar.com

Vapiano – Kelle Fanni

A Vapiano az olasz gasztronómia szerelmesei számára tökéletes választás, az ételek receptúráját nemzetközi szakácsok segítségével készítik. Letisztult designvilág jellemzi a franchise-t: tölgy- és carrarai márvány berendezésekkel áraszt eleganciát. Az éttermekben látványkonyha található. A Vapianóban választhatunk levesek, tészták, gnocchik, saláták és pizzák közül is. A helyen óriási tésztakínálat áll rendelkezésünkre, ráadásul mi választhatjuk ki az összetevőket. Az összes étel frissen készül és esztétikusan tálalt. Budapesten négy Vapiano üzemel: a Vörösmarty téren, a Váci úton, az Alkotás utcában és a Bécsi úton. A helyek minden nap 11:00 órától várják a vendégeket 21:30-ig, a Vörösmarty téren 23:00 óráig, vasárnap pedig 21:00 óráig.

eat_vapiano_interior-700x375.jpgForrás: trendikavezokescukraszdakbudapesten.blog.hu

Mazi – Kelle Fanni

A Mazi a görög ízvilág és tradicionális ételek megtestesítője, amely nem messze található a Parlamenttől. A házias ízvilágot egy modern, letisztult bisztróban élvezhetjük, a tálalás pedig modern. Az alapanyagok nagy része – mint például az olívaolaj vagy a pikáns zöldfűszerek – kintről érkeznek az étterem konyhájába. Az étlapon választhatunk levesek, saláták, tengeri ételek, édességek és egyéb hagyományos ételekből: görög kebab, falafel, kontosouvli, görög saláta, ekmek kataifi, amelyek közül a darált húsból és borjúból készült görög kebabot választják a legtöbben. Az árkategória közepesnek minősíthető. A hely a hét minden napján 12:00 órától 23:00 óráig várja vendégeit.

1531926801-3416.jpgForrás: etterem.hu

Hachapuri grúz étterem Olay Hanna

A Hachapuri grúz étterem a közel-keleti ízek szerelmeseinek kínál némi újdonságot, mélyebb belemerülést a terület gasztronómiai sokszínűségébe. Magyarországon először a Bajcsy-Zsilinszky úton nyitottak éttermet 2013-ban, a grúz konyhát világ körüli útra indító étteremhálózat azonban már több, mint húsz éve létezik, és számos másik országban is találkozhatunk velük. A kaukázusi régió talán kevésbé ismerős a hazai közönségnek, különösképp igaz lehet ez a kulináris világukra, azonban mindenképpen megér egy próbát, mivel nagyon változatos lehetőségeket kínálnak a vendégeik számára. A vegetáriánus ételektől kezdve a különböző csirkehúsokon keresztül olyan, itthon ritkábban megtalálható húsételekig, mint a bárány vagy a borjú, számos különlegességet megtalálhatunk az étlapjukon. Az előételek között szerepel az egyik nagy kedvenc, a zöldségből készült golyók és a petrezselyemsaláta, de tengeri herkentyűkből is több ételt kínálnak.

pet_2219-1030x688.jpgForrás: hachapuri.com

Sawasdee thai étterem Olay Hanna

A thai konyha felfedezése a budapesti közönség számára gyakran véget érhet a PadThai gyorsétteremmel, azonban megéri kipróbálni a klasszikus, beülős éttermeket is, mivel igazán különleges fogásokat kínálnak. A Sawasdee thai étterem a Semmelweis utca sarkán található, a belváros szívében, és megbízhatunk az eredeti thai ízekben, mivel a felszolgálók és a személyzet nagy része általában nem beszél más nyelvet a thaion kívül. Különböző tengeri herkentyűket és halakat, húsokat találhatunk az étlapjukon levesek, illetve tésztaételek formájában, azonban óvatosnak kell lenni, mivel több igazán pikáns ételt is főznek. Semmiképpen se hagyjuk ki a desszert szekciót egy kiadós ebéd után sem: a mangós ragacsos rizs elsőre nem tűnhet komplex kulináris kalandnak, de garantáltan nem találunk a városban finomabb édességet.

 

Biang Bisztró Olay Hanna

A Biangnak két üzlete is van: az egyik az Oktogonnál, a másik pedig nem messze az egyetem campusától, a Vámház körúton található, de rendelhetünk tőlük applikáción keresztül is. A kínai konyha bisztró változata abszolút pozitív csalódás lehet az eddigi “kínai éttermes” tapasztalatainkhoz képest, hiszen mindenkinek van egy kicsit koszos, kicsit lepukkant, de abszolút kedvenc kínai vendéglője, ahova bármikor be tud ülni egy nagyon nagy adag ebédre fillérekért. Ezzel szemben a Biang valamivel magasabb áron kínál kifejezetten trendi enteriőrben kifejezetten villantós fogásokat, amelyekkel valószínűleg nem találkozunk a klasszikus kínaik felhozatalában. A különböző ízesítésű noodle-ök például abszolút nyerő választásnak számítanak, legyen szó vega verzióról zöldségekkel, vagy akár tenger gyümölcsei kiadásról.

biang-bisztro-terez_3.jpgForrás: biang.hu

Wasabi Olay Hanna

A Wasabi nemcsak azért különleges étterem a budapesti felhozatalban, mert távol-keleti ízekkel csábítja a vendégeit, hanem azért is, mert az à la carte kínálat mellett a running sushi és wok bárból is korlátlanul fogyaszthatunk. Az asztal mellett futószalagon járnak fel-alá a különböző finomságok, mindössze le kell vennünk a nekünk szimpatikus tányért. Egy harmadik opcióval is szolgálnak a vendégek számára: a teppanyaki a japán látványgrillt jelenti. Hogyha valaki egészen különleges vacsoraélményre vágyik, akkor egyértelműen ez a megfelelő választás számára, hiszen az érdeklődők szeme láttára sütik meg az ételt, amit utána fel is szolgálnak nekik. Budapesten három étteremmel is rendelkeznek: az óbudai Szépvölgyi út mellett, a Podmaniczky utcában és budán, az Alkotás utcában, a MOM Parkban is megtalálhatjuk őket.

img_0012-3000x2000_jpeg.jpgForrás: wasabi.com

Arquitecto PitPit Tapas Bar – Sie Réka

A PitPit az Ötpacsirta utcában, a Magyar Építőművészek Szövetsége épületének kertjébe varázsol spanyol hangulatot. Az étlapon megtalálható fogások Spanyolország különböző területeinek jellegzetes ételeiből lettek összeválogatva. A 2022 nyarán megnyílt tapas bárban húsos és tengeri ételeken, valamint zöldséges, vegetáriánus tálakon keresztül ismerkedhetünk meg az autentikus spanyol ízekkel. A tapasok után desszerttel zárhatjuk étkezésünk, kísérőként pedig több spanyol sör és bor közül válogathatunk. Érkezés előtt érdemes asztalt foglalni, hiszen a hely két és fél órás gasztronómiai élményt biztosít. Az őszi-téli időszakban az étterem beltéren üzemel, a meleg beköszöntével azonban az igazán hangulatos, növényekkel és fényekkel teli kertben élvezhetjük vacsoránkat keddtől szombatig 17:00 és 23:00 óra között.

304854322_158518380173037_2458129334268610028_n.jpgForrás: hang.hu

Tosti – Sie Réka

A Nyugati közelében található holland szendvicsező tökéletes hely, ha egyszerű reggelire vagy könnyed ebédre vágyunk. A ropogós melegszendvicsek igazi gouda sajttal készülnek, és az egyszerű sonkás-sajtos és csirkés verziók mellett teljesen vegán szendvics is helyet kapott az étlapon. A hét különleges szendvicsébe pedig izgalmas extra hozzávalók kerülnek. Gluténmentes kenyeret is lehet választani, így szinte mindenki talál étrendjének és preferenciáinak megfelelő opciót. A tosti mellé levest is lehet kérni, amiből minden héten újat próbálhatunk ki. Ami pedig a desszertet illeti, a karamellás holland finomság, a Stroopwafel kihagyhatatlan, ha a szendvicsezőben járunk. 

tosti.jpgForrás: Facebook

Açaí Fever – Sie Réka

A Brazíliából eredő açaí láz Budapestet is elérte. A Régi posta utcában fellelhető étteremben gyümölcsös kalóriabombákat fogyaszthatunk açaí bowl vagy smoothie formájában. Az ezek alapjaként szolgáló sötétlila açaí bogyó egyenesen a brazíl esőerdő szívéből érkezik, tele vitaminokkal és antioxidánsokkal. Rendeléskor választhatunk édesebb és savanykásabb összeállításokból, de kedvünkre változtathatunk is a hozzávalókon. A feltétek között megtalálható mogyoróvaj, házi granola és több gyümölcs is. Az Açaí Fever jó választás lehet, ha egy különleges és egyben egészséges brunchra vagy uzsonnára vágyunk. Az étterem hangulata is illik a színes finomságokhoz, így igazán Instagram-kompatibilis választás.

acai.jpgForrás: Facebook

101 Bistro – Tóth Valter

A Széll Kálmán téren található nem túl nagy, de annál különlegesebb tajvani étterem nemrég nyitotta meg kapuit a budaiak és minden érdeklődő előtt. Ha valami nem mindennapit ennél, akkor ez a hely találó választás számodra. A konyhafőnök, Keve Márton sok év és több kultúra gasztronómiai tapasztalatát beletette a helybe. Szecsuáni fürjet, popcorn pacalt, arany hold brownie-t, tápiókagyöngyös ropogóst és hasonló, ritkán hallott ételeket kínálnak. Az étlapon ebédmenüt is találni, amit házi szörppel adnak hétköznap délutánonként. Ezen kívül elviteles menüt is lehet kapni, amelynek ára körülbelül 4000 Ft. Valamennyi komolyabb étel ebben az árkategóriában található. Ha pedig nem ételre vágysz, a hely különlegessége az is, hogy különböző ázsiai alapfűszereket, szószokat és ízesítőket készítenek, amiket minőségi kiszerelésben meg lehet vásárolni; kapható náluk többek között vajtök ketchup, szecsuáni chili olaj és arany kimcsi is.

image_2_8.pngForrás: wolt.com

Türkiz Budapest – Tóth Valter

A Kossuth Lajos tér közelében található a Türkiz, ami állítólag a város első török étterme. Egyik sajátossága, hogy ragaszkodik a török kultúrához, ugyanis török séfek szolgálnak fel hazai alapanyagokból készült finomságokat. Nem okozhatnak tehát csalódást a felhozatal terén sem, van itt grillezett tintahal, bárányhússal töltött bulgur labdácskák, mandulás cukkinisaláta házi joghurttal, fűszeres rizzsel töltött padlizsán, tengeri fogások, saláták és még sorolhatnám jó hosszan, mert igen széles a kínálat. A grillhúsokat faszénen sütik, a pékárukat kemencében. Az amúgy is elegáns helyet még különlegesebbé a látványkonyha teszi. Az ínyencségek készítése mellett odafigyelnek arra, hogy a helynek jó hangulata legyen, alkalmas legyen nyugodt baráti, családi beszélgetések lefolytatására, és mint fogalmaznak, oázissá váljon az emberek számára.

image_1_11.pngForrás: Facebook

Sáo Food & Bar – Tóth Valter

A Gozsdu udvar kínai-vietnámi éttermét három barát működteti, és erről a helyről is elmondhatjuk, hogy nagyon ragaszkodik a tradíciókhoz: az ételek mindegyike hagyományos módon készül. Facebook-oldalukon egy frappáns összefoglaló végére írták: „Important note: The kitchen works”. És valóban működik, hiszen megkóstolhatjuk a tavaszi tekercset, sült batyukat, különleges salátákat (mint például a mangósaláta), wokban készített ételeket, tésztákat és többféle desszertet is. Emellett ha úgy tartja kedvünk, egy vietnámi kávéra is beülhetünk. Az ételeket helyben készítik friss hozzávalókból, és itt is van látványkonyha, ami hozzáad a hely különlegességéhez. Egyébként az étterem önmagában rendkívül barátságos, az alapítók kifejezetten olyan környezetet szerettek volna kialakítani, ahol családias környezetben, otthonosan érezheti magát a vendég. A Sáo valódi élményétkezést ad az idelátogatóknak.

image_20.pngForrás: Facebook

süti beállítások módosítása