Egy film ezerszer alkalmasabbá tesz bizonyos soft skillek elsajátítására, mint háromszáz kognitív tanulmánykötet elolvasása – Szabó István is vendége lesz a tavaszi Filmklubnak

mit_nezel.jpg

Március 2-án folytatódik a Filmklub a Corvinuson. A tavaszi félévben három klasszikus és két kortárs alkotást vetítenek. Szokás szerint lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre, március 23-án Szabó István Kossuth- és Oscar-díjas filmrendező lesz a vendég. Az előadásokról, amelyek kéthetente csütörtökönként ingyenesen látogathatók, Sipos Júlia szervezővel, az Egyetem Vállalati és Intézményi Kapcsolatok alumni munkatársával beszélgettünk.

Írta: Petrás Hanna; borítókép: Nemzeti Filmintézet

- Újraindul a Filmklub. Milyen hagyományra tekint vissza a programsorozat?

- Az 1980-as években, az akkori Közgázon fantasztikus filmklub működött, és Czabán György vezetésével Közgáz Vizuális Brigád címmel alkotóműhelyként is dolgoztak, az akkori hallgatók filmeket forgattak nagy sikerrel: sokan közülük bekerültek a Balázs Béla Filmstúdióba, illetve pár évvel ezelőtt bemutatkozhattak egy nemzetközi vizuális kiállításon is.

liza.jpgForrás: Nemzeti Filmintézet

2019-ben éledt újra a Filmklub a Nemzeti Filmintézetnek köszönhetően, amely ugyanabban az évben kezdeményezte egyetemi klubok megszervezését. Egyetemünk a kezdetek óta részt vesz a programban, jelenleg közel harminc másik intézménnyel. A projekt célja, hogy az egyetemek klasszikus magyar, illetve kortárs hazai alkotásokat vetítsenek a hallgatóknak ingyenesen.

“Először a klasszikus filmek miatt kétségeim voltak, úgy gondoltam, hogy a legtöbb hallgató már látta valamennyit. Azonban amikor beszélgettem az egyik hallgatónkkal, aki a felsorolt húsz ikonikus filmből egyet látott, a Macskafogót, akkor döbbentem rá, hogy ennek a programnak tényleg van létjogosultsága.”

- Milyen rendszerességgel szervezik meg a programsorozatot?

- Minden egyetemi félévben öt-hat filmet mutatunk be. A vetítéseket általában kéthetente csütörtökönként tartjuk, igazodva a tanítási szünetekhez, ünnepekhez. A program a Faculty Club színháztermében 18 órakor kezdődik, és moderált beszélgetéssel zárul. Vendégeket is hívunk a programra, korábban többek között Bereményi Géza, Ternovszky Béla és Tóth Barnabás látogattak el. Ebben a félévben Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, illetve Kis Hajni kortárs alkotó érkezik, tőle a Külön falka című alkotást láthatjuk március 2-án. Szabó Istvántól Az apa című filmet tekintjük meg, amelyet azért tartok fontos alkotásnak, mert a szüleinkkel való kapcsolat – akár példaképek, akár komplex a viszonyunk velük – mindenképpen központi téma valamennyiünk számára.

„A Corvinus Filmklubja egyedülálló, mert alumni tagjaink számára is megnyitottuk a kapukat. A különböző generációk egyvelegéből rendkívül inspiráló beszélgetések alakulnak ki, amelyek segítenek, hogy különböző percepciókkal és szempontokkal ismerkedhessünk meg a filmben megjelenő témák kapcsán.”

- Milyen tudásra tehetnek szert a résztvevők?

- Elsősorban megismerhetik a filmográfiai adatokat és láthatják a filmet. Másodsorban pedig a beszélgetés az, ami fejleszti a kritikus gondolkodást. Őszinte vélemények, gondolatok, érzések – ezek mind elférnek a Filmklub esernyője alatt. Itt ugyanis bármilyen megosztó témáról nyíltan lehet beszélgetni.

„Ezek nem nyakkendős-öltönyös helyzetek. Sokszor nagyon közvetlen légkör alakul ki egy-egy beszélgetésen, amelyben közéleti témák, társadalmi problémák, gazdaságtörténeti jelenségek kerülnek felszínre.”

Éppen ezért szeretnénk szintet lépni, mégpedig azáltal, hogy felajánljuk a szakkollégiumoknak a pont értékű részvételt. Célunk, hogy ne csak diplomával, hanem tág látókörrel, élénk szociális kapcsolati hálóval és magas kulturális ismeretekkel rendelkező embereket képezzünk – ez pedig szerepel valamennyi szakkollégium célkitűzései között. Úgy látom, hogy az a fajta bölcsész tudás, amit egy ideig nélkülöztek és lenéztek, egyre fontosabbá válik a gazdasági életben. Manapság nagy jelentőséget tulajdonítunk a soft skilleknek, amelyek mind a művészetből, a filmekből, a színházból, az emberi kapcsolatokból erednek. Egy film ezerszer alkalmasabbá tesz bizonyos soft skillek elsajátítására, mint háromszáz kognitív tanulmánykötet elolvasása. Terveink között szerepel az is, hogy külföldi hallgatóink számára angol nyelven feliratozott filmeket is vetítsünk, így közvetlen módon ismerhetik meg a magyar történelmet, kultúrát.

maraton_lead_apa_szovari_gyula.jpgforrás: filmarchiv.hu

- Hogyan látogatható a rendezvény, és hol lehet tájékozódni a részletes programkínálatról?

- Az egyetemen elhelyezett plakátok tartalmazzák a tematikát és az aktuális filmet, valamint a program az Egyetem Facebook oldalán is mindig megtalálható. Valamennyi vetítés ingyenesen látogatható. Üdítőt, rágcsálnivalót hozhatnak az érdeklődők, de mindenkit arra kérünk, hogy kulturáltan fogyasszon.

kulonfalka_1.jpgforrás: Nemzeti Filmintézet

süti beállítások módosítása