KULT KÖZ – Design kiállítás, Budapest Varieté, Bartis Attila est a Müpában

306520022_485172550286617_2402841270579346973_n.jpg

Design kiállítás, vadonatúj varieté műsor, fesztiválok sorozata és még sok színes kulturális program vár titeket Budapesten október első hetében. Azok is jól járnak, akiknek nincs kedvük nyüzsögni, hanem inkább a meleg szobában olvasgatnának, ugyanis izgalmas könyvajánlóval is készültünk.

programajanlo_6.png

360 Design kiállítás – Kalánová Barbara

302437364_210473641312996_322692178220063554_n.jpgForrás: 360 Design Budapest 

Második alkalommal is megrendezik a 360 Design Budapest kiállítást, amelyen felfedezhetjük a hazai és a regionális formatervezés különleges világát. A designkiállítás fő üzenete a környezettudatosság és az újrahasznosítás. Négy kiállítóteremben tekinthetjük meg a professzionális és a feltörekvő dizájnmárkák szakembereinek munkáit. Az alkotók élőben és virtuálisan is bemutatkoznak. Az érdeklődőket számos program várja. Többek között Piero Lissoni világhírű építész, tervező osztja meg velünk a gondolatait, szombaton pedig Draga Obradovic és Aurel Basedow tervezőpáros előadásán vehetünk részt. A kiállítás október 3-9. között tekinthető meg a Bálnában.

Budapest Varieté – Vegas a Show – Kelle Fanni 

Október 7-16-ig újra életre kel a Budapest Varieté előadás-sorozata. A társaság 1954-ben alakult és az Országos Cirkusz Vállalathoz tartozott. A cirkusz műsorainak keretein belül a kor kabarészínészeinek krémje tartott előadást, amelynek alappillérét a humor és a látvány képezte. 

Habár 1960-ban a Budapest Varieté megszűnt, pár éve a legendás cirkuszdinasztia fiatal tagjai ismét összeálltak. Újraélesztették a varieté műfaját, hogy elrepítsék a nézőt a Las Vegas-i revü és show varázslatos világába. A második alkalommal megrendezett műsor-sorozatnak, amely hat előadást ölel fel, a RAM Színház ad otthont. A show értékét növeli, hogy a monte carlói-, kínai- és franciaországi Nemzetközi Cirkuszfesztivál által elismert nemzetközi revük és varieték sztárjai lépnek fel. A műfajhoz híven a nézők vacsorára is befizethetnek, ha nem csak a látvánnyal szeretnének jóllakni.

Balkán hangja fesztivál – Kelle Fanni

246789182_4321315547917487_3935951590426697347_n.jpgForrás: Balkán Hangja Fesztivál Facebook oldala

A Balkán hangja elnevezésű fesztivált október 8-án rendezik meg ismét Budapest IX. kerületében. Az esemény legfőbb elemeit a népzenék, táncok és koncertek alkotják majd. A rendezvény középpontjában a balkáni kultúra és kisebbség áll, amelyekkel a fesztivál fő célja a balkáni nemzetiségek művészetének, történelmének, kulturális hagyományainak, néptáncainak, népdalainak és népzenéinek megismertetése a magyar közönséggel. Az esemény által mélyebb betekintést nyerhetünk az eddig ismeretlen kultúrába, ezzel tágítva tudásunkat az idegen népek világában. A fellépők listája színes, hiszen görög, délszláv, szerb és horvát táncegyüttesek előadását is megtekinthetjük. A belépő kedvezményes áron vásárolható meg.

Múzeumok őszi fesztiválja – Kelle Fanni

muzeumok-oszi-fesztivalja-plakat.jpg

Forrás: Múzeumok őszi fesztiválja

Az eseményt 17. alkalommal rendezik meg október 3-a és november 13-a között számos helyszínen. Az idei program szlogenje: Ezt mind fenntartjuk! A 2022-es fesztivál az élmények mellett a társadalmi felelősségvállalás relevanciáját is hangsúlyozza. 

Az esemény elsősorban középiskolások és a fiatal felnőttek számára kínál programokat, amellyel felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy a múzeum túlmutat önmagán és nem csupán kiállítótérként szolgál, hanem közösségformáló intézményként is tekinthetünk rá. Közös projektekkel, zenei, kulturális, sport programokkal várják az idelátogatókat. Nem utolsó sorban a résztvevők tudásukat is szélesíthetik a számukra érdekes területeken, mint a tudomány.

Múzeumok őszi fesztiválja tökéletes alkalom arra, hogy fiatalok más aspektusból ismerhessék meg a kulturális  intézményeket.

Literárium estek: Kortárs írók – Bartis Attila – Kelle Fanni

1920x850_25349_bartis_attila_literarium_221003_01.jpgForrás: Müpa

Ha érdekel a kortárs irodalom, látogass el október 3-án a Müpába, ahol Bartis Attila műsorát tekintheted meg. A Kereszthury Tibor által szerkesztett Literárium-esteken az irodalom életre kel és mozgalmas eseménnyé bontakozik ki. Az előadássorozatok egyediségét a művek és a szerzők teljesen más szemszögből való megvilágítása adja, amely ösztönzi a hallgatóságot a még ismeretlen kötetekben való elmélyülésre. Az est sajátosságának tekinthető a változatosan válogatott műfajok, stílusok, hangulatok felvonultatása is.

Bartis Attilát a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb írójának tekintik, aki mindemellett fotográfus és színházi szerző. Huszonhét éves korában jelent meg bemutatkozó regénye, A séta című mű. A nyugalom című regényével, amely 2001-ben jelent meg, áttörő sikert aratott. A művet Alföldi Róbert színpadra vitte. Mivel Bartis Attila általában kerüli a nyilvánosságot, ezért mindenképpen emlékezetes élménynek ígérkezik az előadás.

irodalmi_aj_1_1_4.png

Turchányi V. Zsófia: Zajlás - Kalánová Barbara

Ha szívesen olvasol regényeket, a Zajlás című könyvet ajánljuk figyelmedbe, amely a fiatal felnőtt létbe érkezőkről szól. A fiatalok a kudarcok, nehézségek okozta hiperérzékeny lelki világáról is ír Turchányi V. Zsófia. A könyv igaz történeteket dolgoz fel, magában foglalva az emlékeket, a valóságot prózai és verses formában. A szerző a könyv bemutatóján, október 6-án a Kelet Kávézóban mesél a könyv elkészültének körülményeiről. Este 18:00-tól beszélget Takáts Márk Dávid az írónővel, a kellemes hangulathoz pedig gitárkísérettel járul hozzá Agata Angilella.

Székely Levente: Szürke Hattyúk - Kalánová Barbara

lead_800x450.jpgForrás: digitalhungary.hu

Ha téged is foglalkoztat, mi vár ránk a jövőben és hogyan befolyásolja a fiatalokat a technológiai fejlődés, lapozz bele Dr. Székely Levente Szürke Hattyúk című könyvébe. A Corvinuson oktató szociológusátfogó képet szeretne adni a magyar ifjúságról, magyarázatot ad a sztereotip, az idealizált és a mediatizált ifjúságértelmezésekre. Megtudhatod többek között azt is, mit jelent a feketehattyúsodás”, megismerkedhetsz a generációk jellemzőivel, valamint olvashatsz a mai fiatalok jellegzetes szokásairól is. Az olvasmány online is elérhető.

kep_5.png

Miután boldogok leszünk-Tótfalusi Fanni

kep_jpeg_1_2.jpgForrás: Corvin mozi

Folytatódik Hardin Scott és Tessa Young modern szerelmi története, ugyanis megjelent a Miután boldogok leszünk, a népszerű és jól ismert Miután filmsorozat negyedik része. Rajongótábora évről évre egyre jobban növekszik. Az ártatlan, angyali szépségű lány és vonzó, démonokkal küzdő rosszfiú különleges, nem mindennapi románca számtalan akadály és nehézség elé kerül a történetben. Miután Hardin rájött a titokra, hogy valójában a vér szerinti apja az anyja legjobb barátja az élete teljesen összeomlik, romokban hever. Tessa családját is váratlan fordulatok érik, így rájönnek, hogy talán nem is különböznek egymástól annyira, mint azt elsőre gondolnánk. Tessa már nem az a jóhiszemű, kedves, és gondtalan kislány, mint mielőtt megismerte szerelmét, és Hardin sem az rideg, goromba, rosszfiú, mint a kapcsolatuk előtt. Egyre jobban megnyílnak egymásnak a szerelmesek, de minél több titokra derül fény, minél több a nehézség, annál jobban eltaszítja magától Hardin Tessát. Vajon mennyit bír ki a mindent elsöprő a szerelem? Meddig tudja megmenteni Tessa Hardint a káros szokásaitól? Valóban megéri Tessának elnyomnia önmagát Hardinért? Kiért küzd ő igazán: önmagáért vagy a kapcsolatukért?

Hazugságok, függőségek, gyász, fájdalom, kín és szomorúság és a nagybetűs szerelem. Ezeket kínálja a Miután filmsorozat, legújabb része, mindezt gyönyörű helyszíneken keresztül. London és Anglia vidéki tájaitól kezdve Washington államon keresztül egészen a folyton pezsgő New Yorkig kalauzol minket a film.

Merülj el a szerelemben, illetve a csodás látványban és nézd meg te is a Miután legújabb részét a mozikban!

Gyilkos járat-Tótfalusi Fanni

kep_jpeg_4.jpgForrás: Corvin mozi

Brad Pitt legújabb filmje a Gyilkos járat az év egyik legklasszabb akcióvígjátéka. A főszereplő Pitt egy Katica nevű bérgyilkost alakít, aki a világ legpechesebb embere. Megbízója, akit Sandra Bullock alakít, megkéri Katicát, hogy lopjon el egy vonatos matricával ellátott táskát, majd szálljon le észrevétlenül a Tokióból Kiotóba tartó vonatról. Ám az egyszerűnek tűnő feladat csupa meglepetéseket és számtalan akadályokat tartogat és gyilkos lesz a járat.

Az akciójelenteken kívül végig humorral vegyül az egész alkotás, így végig a megdöbbenés és a sírva nevetés határa között lavírozhatnak a nézők. A legizgalmasabb, hogy olyan csattanókat és végkifejletet nyújt a film, amelyet még az álmaidban sem tudtál volna elképzelni, mert a vonaton valójában semmi sem az, amit aminek elsőre gondolnánk.

Ahogy a film címe is sugallja ez egy igazán őrült, izgalmakkal és váratlan fordulatokkal megfűszerezett filmalkotás, amelyben garantáltan nem fogsz csalódni. Szállj fel te is a szuperexpressz vonatára és ne feledd, hogy a végállomás csupán a kezdet!

süti beállítások módosítása