Betekintés valaki más emlékeibe, avagy mit adhatnak a diákszervezetek?

corvinusstockphoto_jpeg.jpg

A Corvinuson működő számos diákszervezetről könnyen megtudhatjuk, hogy milyen értékeket képviselnek, vagy milyen területeken kínálnak fejlődési lehetőségeket. Azokról a történetekről azonban kevés szó esik, amelyeket majd tíz év múlva a baráti összejöveteleken emlegetni fognak. 

Írta: Fiar Mitra; borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Néhány diákszervezet tagjait kérdeztük emlékezetes pillanataikról, valamint arról, hogy mi mindent kaptak az adott közösségtől, hiszen ez a része a diákszervezeti életnek legalább olyan fontos, mint a karrierépítés és a szakmai fejlődés.

JÉG (Jövőt Építők Generációja) – Leon

„Mit adott nekem a JÉG? Sok-sok kapcsolatot, élményt és tapasztalatot. Nagyon jó csapat kovácsolódott össze a félév során, ami főleg a barcelonai kirándulásunknak volt köszönhető. 

Idén januárban csapatépítő jelleggel kiutaztunk Barcelonába négy napra, ahol teljesen kötetlen programok keretein belül kicsit jobban összeráztuk a csapatunkat, többek között a JÉG Középiskolás Versenyének szervezői csapatát is. Valamilyen szinten ennek volt köszönhető, hogy később ilyen színvonalas versenyt tudtunk lebonyolítani. 

Napközben meglátogattuk a legnagyobb látványosságokat, például a Sagrada Famíliát, a Güell parkot és a Camp Nou-t, majd este finomabbnál finomabb helyi specialitásokat kóstoltunk a városban. Amellett, hogy gyönyörű volt a hely és fenomenálisak az ételek, a csapatunk nélkül nem lett volna az igazi ez a kirándulás. 

Elképesztően hálás vagyok egyrészt a szervezetnek, hogy eljuthattam Barcelonába, mert az utazás óta a kedvenc városomként emlegetem, ahol valaha jártam. Másrészt nagyon örülök annak is, hogy a társaimmal együtt lehettünk részesei ennek a kalandnak. Jobban megismertük egymást, rengeteget tanultunk egymástól, és még összetartóbb csapatként tértünk vissza Spanyolországból.”

forras-blog_jovotepitok_hu.pngForrás: blog.jovotepitok.hu

AIESEC – Peti

„Ha valami elmondható az AIESEC-ről, a világ legnagyobb fiatalok által vezetett vezetőfejlesztéssel foglalkozó diákszervezetéről, akkor az az, hogy amellett, hogy aktívan hozzájárul a tagok és érintettek professzionális fejlődéséhez, meghatározó közösségi élményt is nyújt. 

Az immáron közel három és fél éves AIESEC-es tevékenységem során az egyik legmeghatározóbb élmény a külföldi önkéntes programunkhoz kapcsolódik. Alkalmam volt fél évig óvodákkal és iskolákkal együttműködni, akikhez külföldi önkéntesek érkeztek az AIESEC-en keresztül. Testközelből tapasztalhattam meg, hogy mekkora hatással van a diákokra és óvodásokra, összességében pedig a családokra és intézményekre is az AIESEC. 

Az egyik intézményben például az önkéntesek képei voltak kirakva a falakra, családtagként és barátként voltak kezelve, továbbá minden egyes gyermek tudta, hogy mi is az az AIESEC, és az önkéntesség.

Úgy gondolom, hogy a mai Magyarországon a kultúrák közötti megértés támogatása nagyon fontos feladat, így elengedhetetlen az ilyen szervezetek tevékenysége. Az AIESEC számomra nemzetközi networköt, vállalati ismertséget és rengeteg soft és hard skillt adott az évek során. Lehetőségem nyílt saját vezetői képességeim fejlesztésére azáltal, hogy az AIESEC corvinusos kitelepülését, a BCE Helyi Bizottságát vezettem elnökhelyettesként, beleláthattam a nonprofit szervezetek vezetésének részleteibe és örömeibe, így elmélyíthettem a szervezeti tudásomat is. 

Hiszem, hogy az AIESEC in Hungary folyamatos növekedéssel, PR-kampányokkal és eseményszervezéssel képes lesz növelni társadalmi szerepét, és még több magyar és külföldi fiatal számára biztosítani a vezetőfejlesztést, és hasonló életre szóló élményeket, mint amilyeneket én kaphattam a szervezettől.”

forras-_aiesec_org_jpeg.jpgForrás: aisec.org

AEGEE – Kamila

„Őszintén gondolom, hogy az AEGEE az egyik legjobb szervezet az egyetemen. Külföldi hallgatóként, aki nemrégen érkezett Magyarországra, számtalan új ajtót nyitott meg nekem a szervezet, és hálás vagyok, amiért ezeket ki mertem próbálni.

Remek élményt jelentettek az AEGEE által szervezett tematikus bulik: a kedvenceim a halloweeni és a karácsonyi alkalmak voltak, ahol a táncolás és bulizás mellett a csapatépítés sem maradt el. Nagyon jó lehetőség volt személyes márkaépítés workshopokon és jóga foglalkozásokon részt venni, később pedig vendégül látni a hollandiai AEGEE tagjait és megismerni a tapasztalataikat, ami nagyon izgalmas és elgondolkodtató élmény volt.

A legmeghatározóbb tapasztalatom az AEGEE-ben azonban egyértelműen a diákszervezet által szervezett görögországi utazásunk volt, amely során múzeumokat és történelmi helyszíneket látogattunk meg, a hostelben való alvás pedig remekül összekovácsolta a csapatot. Lehetőségünk volt beszélgetni helyiekkel is, ami számomra emlékezetes és különleges pillanat volt.

Alig várom, hogy külföldre mehessek más AEGEE-s programokra is, hogy új embereket ismerjek meg, valamint új helyeket látogassak meg, hiszen ez a szervezet ezt mind meg tudja adni neked.”

forras-_aegee_org.pngForrás: aegee.org

süti beállítások módosítása