Hasznos tippek gólyáknak – Minden, amit az első corvinusos éved előtt tudni szeretnél

kep_5_1.pngÚj tanulmányok, új város, új közösség, új problémák. Összeszedtük azokat a hasznos tudnivalókat, amelyek megkönnyíthetik gólyaként az első egyetemi szemesztert, és néhány fogódzót adhatnak az új kihívások káoszában. Most igyekeztünk a legfontosabb témákat körül járni, itt pedig egy személyes beszámolót olvashattok a gólyaévről.

Írta: Olay Hanna, Borítókép: Corvinus Egyetem

Gólyaként (és később már nem gólyaként is) az első dolgod, amikor belépsz a Neptunba, hogy aktiváld a félévedet a tárgyfelvétel előtt. Ilyenkor arról kell nyilatkoznod, hogy a következő szemeszteredet aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal tervezed tölteni, avagy szeretnéd-e folytatni (illetve megkezdeni) a tanulmányaidat. Az aktiválás egy tárgy felvételével válik véglegessé. Amennyiben gazdálkodás és menedzsment szakon kezdesz, nincs szükség arra, hogy egyesével vedd fel a tárgyaidat, központilag összeállított órarend alapján veheted fel majd őket egyszerre. Minden más szakon saját magadnak állítod össze az órarendedet és választod ki a kurzusaidat. Természetesen a kötelező órák mellett vannak egyéb kötelezően és szabadon választható tárgyak is, amelyeket bárki felvehet a tárgyfelvételi időszakban.

Az egyetemet a modellváltást megelőzően három kar alkotta: Gazdálkodás-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi kar, ezeket hallhatjátok G-, K- vagy T-karként emlegetve. Ezek az egységek ma már nem léteznek, intézményi szempontból tizenegy intézetre oszlik az egyetem, a hallgatók pedig a másik oldalról a megújult szakokat látják, számos új, interdiszciplináris képzéssel együtt.

Az egyetemen a sportéletnek a kezdetekig, az intézmény alapításáig visszanyúló története van. Ez a magyarázata részben annak is, hogy számos sportban az egyetem saját sportcsapattal is rendelkezik, ilyen a vízilabda, a röplabda, a kosárlabda, a labdarúgás, a futsal, a cselgáncs, az evezés és a sárkányhajózás. A diploma megszerzéséhez kötelező két testnevelési kurzust elvégezni minden alapszakos hallgatónak, ennek keretében is rengeteg lehetőséget kínál az egyetem a tenisztől kezdve a jujuttsun át a sakkig.

Az egyetemen meleg étkezésre is van lehetőség: a C épület földszintjén található büfé minden nap többféle levessel és főétellel készül az előre megadott heti menü alapján, amelyből az aktuális mindig elérhető a honlapon.

A Közgáz Gólyatábor legendásan nagy élmény minden elsőéves számára, hiszen nemcsak fergeteges bulik várnak, de megismerkedhetsz az új szak- és évfolyamtársaiddal, valamint az egyetemen különböző szervezeteivel és az általános működéssel, mindezt pedig az ÖCSI izgalmas és változatos programfelhozatalának hála. Itt találjátok korábbi cikkünket, mely részletesebben foglalkozik a táborral.

Az egyetem új campusa a budai Ménesi úton épül, és várhatóan a 2023/2024-es tanévben kerül átadásra. A projekt 2020-ban indult, az első órákra pedig a tavaszi félévben fog majd sor kerülni. Az épületkomplexum az oktatáson kívül biztosítani fog közösségi, kutatási, innovációs és sporttereket is. Az építkezést meghatározó fő szempontok között elsősorban a fenntarthatóság, valamint az otthonosság szerepelt, és egy olyan különleges épület megteremtése volt a cél, amely inspirálja a hallgatókat a tervezés során alkalmazott nem mindennapi megoldásokkal. kep_4_1.pngA Corvinus a hazai és külföldön is elismert diploma, és a nemzetközi lehetőségek mellett a pezsgő diákélet miatt is népszerű a hallgatók és a középiskola végéhez közeledő jelentkezők körében. Számos diákszervezettel és szakkollégiummal találkozhatsz, és csatlakozhatsz ahhoz, amelyet a legmegfelelőbbnek tartod saját magad és különösen (szakmai) érdeklődési területed szempontjából. A félév mindig egy börzével kezdődik, ahol megismerkedhetsz az összes szervezettel és programmal, a jelentkezési időszak csak ezt követően veszi kezdetét.

Corvinus Ösztöndíj csak aktív félév esetén jár, és csak akkor vehető igénybe, hiszen passzív félévre tandíjat sem köteles fizetni a hallgató. A támogatás minden nyáron felülvizsgálatra kerül, viszont a felülvizsgálat során a korábbi, aktív félévek átlagát veszik figyelembe, és a passzivált félévek nem minősülnek a támogatási időszak részének. Alapvetően annyi félévre jár az ösztöndíj, ahány féléves a képzés, azonban léteznek olyan indokok (pl. gyermekvállalás, Erasmus), melyek esetében ez az időszak meghosszabbítható egy szemeszterrel. Ezt külön kérvényben kell igényelni, de a maximális támogatási idő ebben az esetben sem léphető túl. 

Kollégiumi elhelyezésre a Corvinus olyan nappali szakos hallgatói pályázhatnak, akik nem Budapesten élnek, így a fővárosi lakcímű tanulóknak nincsen lehetősége ezt igényelni. Az egyetem három budapesti, a Tarkaréti, a Kinizsi és a Földes Ferenc Kollégiummal, valamint a Székesfehérvári Campus Kollégiumával rendelkezik, amelyekben összesen több mint 1100 férőhelyet tud biztosítani magyar, határon túli, illetve külföldi hallgatók számára. Ezek közül gólyaként a Tarkaréti Kollégiumba lehet jelentkezni. A helyek kiosztásánál alapvetően szociális kritériumokat, a campus és a lakóhely távolságát, tanulmányi eredményt (gólyák esetében felvételi pontszámot), valamint később az elvégzett közösségi és tudományos munkát veszik figyelembe a bírálók. A kollégiumok főként 2-3, esetleg 4-5 fős szobákkal rendelkeznek, és a helyekre kollégiumi pályázat formájában lehet a nyár folyamán, a félév megkezdése előtt jelentkezni, az eredmény augusztus második felében várható. Az egyetem kollégiumai mellett a nagy presztízsű szakkollégiumokba bárkinek van lehetősége jelentkezni a tavaszi jelentkezési időszakban.

süti beállítások módosítása