Corvinus Ösztöndíj kisokos

osztondij.png2019 óta a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója, így többek között a támogatási rendszere is eltér más magyar egyetemekétől. Mi a Corvinus Ösztöndíj és miben tér el a jól ismert állami ösztöndíjtól? Ebben segítünk eligazodni.

Írta: Sie Réka; Borítókép: freepik.com

A legszembetűnőbb különbség, hogy az állami ösztöndíj esetében az állam biztosítja a támogatást, míg a Corvinus Ösztöndíj alapítványi forrásból fedezi a tandíj költségét. Míg az állami ösztöndíjas hallgatók kedvezményt kapnak például a kollégiumi lakhatásra is, a Corvinus Ösztöndíj nem nyújt segítséget a hallgatók lakhatásában és megélhetésében, erre a tanulmányi ösztöndíj vagy a szociális alapú ösztöndíjak nyújthatnak megoldást.

(Ezekről a lehetőségekről korábbi cikkeinkben is olvashattok:

https://corvinusonline.blog.hu/2023/07/28/szocialis_osztondijak_kollegiumi_jelentkezes_minden_amit_tudni_erdemes 

https://corvinusonline.blog.hu/2022/08/09/tanulassal_penzt_keresni_a_legfontosabb_osztondij_lehetosegek_golyakent)

Jó hír, hogy a Corvinuson nem kell idegennyelvi hozzájárulási díjat fizetni azoknak, akik 2021-ben vagy azután kezdtek el valamelyik angol nyelvű képzésen tanulni. Míg más egyetemeken ez az állami ösztöndíj mellett is fizetendő összeg, itt ténylegesen térítésmentesen tanulhatnak a Corvinus Ösztöndíjat elnyerő hallgatók a képzés nyelvétől függetlenül.

Azonban a Corvinus Ösztöndíj nem jár automatikusan a képzés teljes időtartamára, ugyanis a hallgatók jogosultságát minden tanévben felülvizsgálják. Ekkor bárki esélyes lehet az ösztöndíj elnyerésére vagy megtartására, aki legalább 3,80-as tanulmányi átlaggal és 46 kredittel fejezte be azt a két utolsó aktív félévét, amikor nem volt külföldi féléven. Az Egyetem  képzésekre és évfolyamokra lebontva rangsort állít fel, és a legjobb eredményt elérő hallgatóknak ítélik oda az ösztöndíjat. Tulajdonképpen minden tanév egy új esély, így akkor sem kell elkeseredni, ha egy-egy vizsga nem a tervek szerint sikerül.

Ami a jogosultsági időt illeti, maximum az adott szak meghirdetett képzési idejéig kaphatod meg az ösztöndíjat, tehár ha a tanterv szerint hét félév alatt kell elvégezned a képzést, maximum hét félévedet tudja finanszírozni az Egyetem. Azonban méltányolható indok esetén van lehetőség a jogosultsági idő meghosszabbítására. Ha kimeríted a félévek maximális számát, jogosultságod megszűnik. Ez akkor is megtörténhet, ha valamilyen oknál fogva megszakad a hallgatói jogviszonyod, vagy ha te magad mondod fel az ösztöndíjszerződést. Amennyiben hallgatói jogviszonyod megszüntetésre kerül, vagy a meghatározott képzési idő kétszeresén belül nem sikerül diplomát szerezned vissza kell fizetned az igénybe vett ösztöndíj teljes összegét.

Fontos szempont az is, hogy a Corvinus Ösztöndíj nem korlátozza lehetőségeidet a jövőre nézve. Mivel ez egy alapítványi támogatás, az állami ösztöndíjas féléveidet ugyanúgy felhasználhatod más egyetemek képzésein, valamint Corvinus Ösztöndíjat is kaphatsz attól függetlenül, hogy mennyi állami ösztöndíjas félévet vettél korábban igénybe. Külföldi lehetőségek is nyitva állnak előtted, hiszen az ösztöndíj nem kötelez hazai munkavégzésre, ugyanis nem érvényesül az állami ösztöndíj feltételei közt megtalálható röghöz kötés sem.

A Corvinus Ösztöndíj lehetővé teszi, hogy a modellváltást követően is térítésmentesen tanulhasson a hallgatók jelentős része. A 2023 szeptemberében induló alapképzésekre felvett hallgatók 70%-ának, valamint az ugyanebben az évben felvett mesterszakos hallgatók több mint 90%-ának finanszírozza az Egyetem a tandíját a Corvinus Ösztöndíj program keretében. 

süti beállítások módosítása