TDK-ból sosem elég! - Bemutatkozik Török Petra, Pro Scientia díjazott

trophies-6120012_1280.jpgAz Országos Tudományos Diákköri Tanács kétévente rendezi meg a rangos versenyt, mely során 45-50 fiatal kutató nyerheti el a Pro Scientia Aranyérmet. Ebben az évben a Corvinus hallgatói közül öten is részesültek a rangos elismerésben, így minden területen született nyertes, ahol elindultak egyetemünk diákjai. A Társadalomtudományi Szekcióban Török Petra aratott győzelmet, aki egy interjúban mesélt élményeiről. 

Írta: Völgyi Dóra

Borítókép: Pixabay

Cikksorozatunk következő epizódjában egy újabb ifjú kutatót mutatunk be, aki 2023-ban a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának tagjává vált. Ő nem más, mint Török Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem volt hallgatója, demonstrátora, valamint a FAKT Szakkollégium alumnija. Petra sokszínű személyiségének és tág érdeklődési körének köszönhetően nemcsak a tudományok területén, hanem a sportban is kimagasló eredményeket ért el. Ez a TDK világával sincs másként, hiszen két második és egy első OTDK helyezett kutatással is büszkélkedhet. 

TDK-ból sosem elég

Petra 2022-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan alapszakán. A diploma megszerzését követően egy évet teljesen a sportnak szentelt, ugyanis a TFSE röplabda egyesület színeiben a Nemzeti Bajnokság első osztályában játszik. Jelenleg az MNB Intézet nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakán tanul, ahol negyedik TDK kutatását végzi. “Még alapszakon lettem a FAKT Szakkollégium tagja, ahol szakkolis diplomakövetelmény egy TDK elfogadtatása. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogyha úgyis kötelező, akkor miért is ne vágnék bele? Így egy szaktársammal elkezdtük írni az első TDK dolgozatunkat a halálbüntetésről. A versenyen végül második helyen végeztünk, de nagyon élveztük az egész folyamatot, a kutatást és az elemzést is. A következő évben megszületett a második kutatásunk is, mellyel első helyezést értünk el. A sikerekre való tekintettel a szakdolgozatomat is leadtam TDK-nak, mellyel ismét második helyet értem el.”pro_scientia.jpgKép: Török Petra

A kulcs az időbeosztás

Az egyetem önmagában véve is életünk egyik nagy megmérettetésének számít, nem is beszélve a különböző elfoglaltságok, például a munka és a tanulmányok összeegyeztetéséről. Ez nem volt másként Petrával sem, aki a Corvinuson töltött évei alatt sem unatkozott, ugyanis az alapszak alatt a szakkollégium és a TDK-k mellett még demonstrátorként is tevékenykedett. Mindezek mellett a sport is szerves részét képezte a mindennapjainak, ami akár napi három óra edzéssel is járt. “Valójában nem volt nehéz összeegyeztetni a tanulmányokat a TDK-val, mert próbáltuk összekötni a kellemest a hasznossal. Volt például egy szakkollégiumi kurzusunk, amire kellett egy elemzést végeznünk, így ezt összeköthettük a TDK-val. Továbbá mind a közös, mind az egyéni kutatásokhoz nagy segítségünkre voltak konzulenseink, Forgács Attila és Madari Zoltán.”

A nyertes kutatás és a jó tanácsok 

“Nyertes kutatásunk során az Amerikai Egyesült Államokat vizsgáltuk. Megnéztük, hogy hol, melyik államokban legális a marihuána fogyasztása és ez miként befolyásolja a drogtúladagolásban elhunyt személyek számát. A témát egyébként az egyik amerikai csapattársam ajánlotta az akkoriban népszerű opioid-krízisből kiindulva.” Petra közgazdász végzettsége ellenére szeret szociológiai elemzéseket végezni, társadalmi témákkal foglalkozni. “A TDK kulcsa az, hogy olyan témát válassz, ami érdekel és amivel szívesen foglalkozol. Én úgy gondolom, hogy elég motivált és lelkes voltam, így ez nem tűnt olyan nehéznek. A megírás folyamatának legnehezebb része talán az eleje: a téma megtalálása és a kutatás elkezdése. Forrásokat, szakirodalmat kell olvasni. Én nagyon sok cikket olvasgatok ilyenkor. Fontos, ha nem is a teljes cikket, de legalább az absztraktot elolvasom, vagy ha eszembe jut egy kulcsszó, ami érdekel és fontos lehet, arra rákeresek.”

Jelen és jövő 

Nincs megállás, ugyanis Petra a mesterszak, a röplabda, valamint a negyedik TDK kutatás mellett jövőbeli tervei iránt is elhivatott. “Szeretnék PHD-zni, mert a sok TDK alatt rájöttem, hogy engem jobban érdekel a kutatás, mint bármilyen irodai munka.” Terveinek tükrében könnyen elképzelhető, hogy a jövőben újra találkozhatunk Petrával az egyetem falai között és kutatási eredményei mellett nagyobbnál nagyobb elismerésekkel ajándékozhat meg minket.

süti beállítások módosítása