Podcastajánló – A dopaminfüggőség jelensége

podcast-7876792_960_720.jpgA Corvinus Közgazdász Online megújult „Messzelátó és Útravaló” című podcastcsatornájának első adásában Weiner Viola Eszter beszélget Dr. Bokor Tamással, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing- és Kommunikációtudományi Intézet egyetemi docensével a dopaminfüggőség problémájáról.

Írta: Bekiarisz Efi

Borítókép:

Bár a kényelmünket szolgáló technológiai innovációk szorosan összefüggenek az emberiség fejlődésével, mégis megállapítható, hogy  nem vagyunk maradéktalanul boldogok. Egy olyan rohanó világban, mint amiben élünk, egyre hajlamosabbak vagyunk a hedonizmusra, az élvezetek hajszolására. Mindezekből kifolyólag felmerülhet bennünk a kérdés, miért nem érezzük magunkat boldognak, elégedettnek? Talán túl sok a választási lehetőségünk, és éppen ezért leszünk döntésképtelenek a digitalizáció világában? Hogyan hatnak a digitális eszközök a dopaminszintre? A kimaradástól való félelem (nem tudunk egyszerre több helyen is jelen lenni) okozza a fájdalmat és a frusztrációt?

A podcastben szó lesz arról, hogy a dopaminfüggőség hagyományos függőségnek számít-e, mi mondható egészséges médiahasználatnak, mik az új és a hagyományos média közötti különbségek, és hogy hajlamosabbak vagyunk-e digitális örömforrásokhoz nyúlni a valós élmények helyett. Természetesen a figyelemzavar és ADHD témakörét is körbejárjuk, hiszen koncentrációnk is drasztikusan csökken a láncszerű médiafogyasztási szokásainknak köszönhetően. Végül pedig fény derül arra, hogy milyen hatással van a digitalizáció a következő generációkra, hogyan tudjuk a javunkra fordítani a médiát, és megtudhatod azt is, hogy az idősebb generációkat is érinti-e a digitális függőség. Ha érdekelnek a válaszok az imént feltett kérdésekre, hallgasd meg a most következő epizódot Youtobe-on

süti beállítások módosítása