ChatGPT kisokos: az MI különféle felhasználási módjai

ai-7111802_1280.webpMi az a ChatGPT, és hogyan tudjuk egyetemistaként a segítségünkre hívni? Milyen funkcióit lehet felhasználni a hétköznapok megkönnyítésére? Cikkünkben hasznos információkkal és tippekkel látjuk el az MI iránt érdeklődőket. 

Írta: Bekiarisz Efi
Borítókép:

A ChatGPT napjaink egyik legkedveltebb mesterséges intelligencia alapú generatív nyelvi modellje, amely az interneten keresztül mindenki számára elérhető. A felületet nemcsak egyetemisták, hanem kis- és nagyiskolások, vállalatok és kutatók is egyre gyakrabban használják. Mivel csupán öt éve mutatták be a ChatGPT-t és szolgáltatásait, rengeteg megválaszolatlan kérdés merül fel a használata kapcsán. A tisztázatlan területek ellenére azt már biztosan tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia nagyban segítheti a munkánkat, viszont tudatosan és óvatosan kell kezelnünk ezt a sokunk számára még ismeretlen és jogilag szabályozatlan technológiát. 

A ChatGPT képes megérteni és válaszolni a feltett kérdésekre, valamint bármilyen típusú és nyelvű szöveget generálni. Kíváncsi voltam arra is, hogy hogyan jellemezné magát három szóban. A válasza: nyitott, tanulékony, segítőkész. Ez egy kifejezetten érdekes megközelítés egy online működő nyelvi modelltől.

ChatGPT előnyei

Az MI-t az élet számos területén, különböző célokból használhatja az ember. Sokszor keresünk olyan információt, melyet leggyorsabban az internet segítségével tudunk megtalálni. Ezt a már amúgy is gyors folyamatot tudja értő kezek között még inkább lerövidíteni a ChatGPT, amely a világháló és más nyilvános adatforrások széles skálájáról származó cikkeket, könyveket, weboldalakat, fórumokat, és még sok mást keres fel egyszerre. Ezt követően pedig pillanatok alatt összehasonlítja a találatokat és egyszerű, lényegre törő választ ad. Ez nemcsak az iskolai tanulmányokban, hanem a mindennapokban is hasznos lehet, hiszen a technikai problémáktól kezdve a gasztronómiai kérdésekig bármilyen témában ad tanácsot. 

Az oktatás területén alkalmazhatjuk a ChatGPT-t diákként és tanárként, tanuláshoz és tanításhoz egyaránt. Egyetemistaként felhasználhatjuk például idegen szavak megértéséhez, hosszabb cikkek vagy tanulmányok összegzéséhez, hogy könnyebben feldolgozhatóak legyenek a tananyagok. Nem utolsósorban pedig gyakorlási lehetőséget is biztosít, ha megkérjük, hogy tegyen fel kérdéseket egy adott témában, valamint a nyelvtanulás elősegítésében is nagy szerepe lehet.

Ha esetleg kreatív elfoglaltsághoz vagy egy projektfeladathoz szeretnénk megkapni az első löketet, szintén segítségünkre lehet a ChatGPT, hiszen képes történeteket, verseket generálni, vagy akár címeket és témákat ajánlani. Segíthet összefoglalni adatokat és listát készíteni az említésre méltó információkról, ami hasznos lehet, ha egy nagyobb témával állunk szemben. Használatával rendezettebben, hatékonyabban és gyorsabban írhatunk beadandót, ami kifejezetten hasznos lehet, ha annak elkészítését az utolsó pillanatra hagytuk.  

ChatGPT veszélyei

Érdemes azonban szem előtt tartani a plagizálás veszélyét, vagyis azt, amikor más munkáját vagy ötletét másoljuk anélkül, hogy megfelelően hivatkoznánk a szerzőre. A ChatGPT-nél ez két esetben léphet fel. Az első az, amikor teljes egészében, változtatás nélkül felhasználjuk az MI generálta szöveget. Ez az egyetem által meghatározott etikai normákat be nem tartó viselkedés súlyos következménnyel járhat, hiszen a plágiumkereső rendszerek (a Corvinuson a Turnitin) képesek kiszűrni az ilyen írásokat. A másik, sokkal könnyebben elkövethető hiba pedig az, hogy átfogalmazzuk ugyan a kapott szöveget, viszont nem jelezzük az információ forrását. Ez azért probléma, mivel az MI az internetet használva más szellemi tulajdonát másolva válaszol, így arra ugyanúgy hivatkozni kell, mintha közvetlenül használnánk. 

Mindezek fényében érdemes tehát egyfajta segédeszközként, ötletadóként alkalmazni az MI-t, és elkerülni azt, hogy helyettünk készítse el a ránk bízott feladatokat. Fontos az is, hogy kritikus szemmel tekintsünk a kapott információra, mivel a ChatGPT hatalmas adatbázisai téves információkat közvetítő oldalakat is felhasználnak, ezért mindig ellenőrizni kell az adatok pontosságát más forrásokból is.

A ChatGPT felhasználását mindig az adott célkitűzésekhez és igényekhez kell igazítani. Azáltal, hogy a pozitív és negatív tényezőket mérlegeljük, és körültekintően használjuk az MI-t, mindennapi életünkben és munkánkban egyaránt megkönnyíthetjük teendőink elvégzését. Érdemes tehát minél előbb megismerkedni a mesterséges intelligencia rejtelmeivel, hiszen ez nem a távoli jövő, hanem már napjaink egyik meghatározó eszköze.

süti beállítások módosítása