Divatos vagy stílusos?

Könnyedén felcserélhető, hiszen sokszor használjuk – legtöbbször tetszés szerint –, így meglehetősen nehéz határvonalat húzni a fejünkben kavargó két gondolatfelhő közé, amit tovább halványít a mai divatszakma. Mit is jelent számunkra a mai divat? Bemutatók, magabiztosnak tűnő modellek a kifutón a legújabb kollekciókban, de hogyan kapcsolódik mindehhez a stílus?

svsf.jpg

Elvileg a stílus fő „kiszolgáló” eszköze a divat lenne, és mégis, a divat örökké változik, nincs benne kiszámítható állandóság, ebből kifolyólag szinte lehetetlen követni. Amit tegnap biztosnak hittünk, az mára csak a múlt újabb mérföldköve. Másrészről a stílus személyes és hosszú távon állandó, idővel egyre jobban körvonalazódik bennünk a saját stílusunk. 

Felmerült bennem a kérdés, hogy ha a divat újra és újra megpróbálja befoltozni a stílusunk egy-egy kitöltetlen üres pontját egy remekbe szabott ruhakölteménnyel, akkor hol az a pont ahol még a stílusunkhoz illő darabot vásárolunk, és nem csak úgy rábökünk a legújabb trendek egyikére, mondván, hogy úgyis „menő”. Ezzel szerintem semmi baj sincs, hiszen csak is kísérletezéssel találhatjuk meg az eleganciánkat a rengeteg stílusirányzat között. Ez egészen addig működik is, amíg az egyedi stílusunkat követjük, és nem akarunk a divat révén mások lenni.

A legnagyobb stylistok ismerik és megértik saját „szabályaikat”, és ehhez alkalmazzák a divat adott trendjeit. Tudom, könnyű azt írni, hogy legyünk eredetiek, de a valóság az, hogy mindenkire hatnak a trendek a magazinok és legfőképpen az ismerőseink, de nem lehet mindenkiből világhírű stylist. Érdemes ezzel egy kis időt tölteni, hiszen egyre többen élünk kis bolygónkon, és csak a személyiségünkkel tudunk kitűnni a tömegből, és ebben az egyoldalú kommunikációban igenis fontos szerepet kap az öltözködésünk.

“Nem az az elegáns, amit viselsz, és nem is az, ahogyan viseled, hanem sokkal inkább az, ami te magad vagy.” – (Alber Elbaz)

Ne feledjük, ez a terület is sokat változott. Régen királyokhoz és uralkodókhoz igazodott a divat, mára ez is a többség kezébe került, viszont ha mindenki válogatás nélkül a tömegtrendekre szórja a pénzt, azzal egyéni stílusok egyre inkább elveszíthetik irányító szerepüket, és így jószerivel eltűnhet a józan kreativitás a divatszakmából. Már eddig is találkozhattunk hajmeresztő ötletekkel, ezzel csak az a gond, hogy ami nem viselhető, az nem is divat. A stílus nem csak azt jelenti, hogy veszünk magunknak egy „második bőrt”, hanem hogy álmodunk egyet és megalkotjuk az adott lehetőségek mellett. 

Az én szememben a stílus képviseli a változatosságot és a fantáziát, ami csak arra vár, hogy megszülessen a fejünkben minden egyes nap, a tömegtrend ezzel szemben az egyoldalúságot jelenti, amikor inkább elfogadjuk az elénk tárt csillogást. Hogyha megvan a saját stílusod, használd ki, ehhez néha ki kell lépni a komfortzónából, keresgélni a divat egyes szintjein, kutatva a még elegánsabbat, rákényszerítve a divatot a még csodásabb és kreatívabb útra.

A cikk megjelent: CorvinusOffline 2013 Őszi Kollekció

fotó: Horváth Réka

süti beállítások módosítása