Ukrán tévé trollkodni ruszki kolléga
avagy nem csak fegyverekkel vívják a harcot Ukrajnában

Egyre izgalmasabb a kijevi morális szürke zóna. Ha te is úgy gondolod, hogy a gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmi, akkor jó hírünk van. A nyugatpárti „jófiúk” is beszálltak a propagandagyártásba az Ukrajna földjén zajló ideológiai, földrajzi, nyugat és kelet közti háborúban, ahol nincsenek hősök, most legalábbis még biztosan nem. Tény és való, hogy a keleti szomszédainkat körbeölelő és átfogó kaotikus helyzetnek egyre kisebb és jelentéktelenebb szegmensévé válik a média kérdése, ahogy Putyin konkrétan már az atomfegyverek bevetését helyezi kilátásba, de ettől még ugyanúgy érdekes kérdés marad.

ukraineeuloveeachother.jpg

Forrás: Reuters / Stoyan Nenov (via RT)

A Russia Today – az orosz nemzetközi hírcsatorna, melytől nem áll távol az orosz álláspont néhol újságírói etikát is sértő bemutatása – elég egyértelmű másolatot illetve kihívót kapott az ukrán propagandaharcban, ugyanis Igor Kolomoszkij, az egyik leggazdagabb ukrán ugyanis elindított az Ukraine Today nevű tévéadót. Árulkodó, hogy angolul sugároznak és hamarosan oroszul is terveznek.

Az augusztus huszonnegyedikén (az ukrán függetlenség napján) indított adó saját leírása szerint Ukrajna első nemzetközi csatornája, mely független híreket és nézőpontokat közöl Európa legnagyobb országáról. A gyakorlatban nem több egy információs háborúban használt pörölykalapácsnál, melynek ilyetén szerepét egy pár napja történt szórakoztató incidens látványosan igazolta.

A Russia Today egyik műsorában megpróbáltak interjút készíteni a Ukraine Today producerével – amiből értelmes párbeszéd nem lett, viszont cserébe egy nagyon mókás kis cicaharcot bocsátottak az internet rendelkezésére. Az orosz „követ” azzal nyitotta a beszélgetést, hogy szeretne közönségének egy kis ízelítőt adni az UT közvetítéseiből – nem azt kapta, amire számított.

Nem emlékszem az Ön nevére, de több ezer ember haláláért felelős  az országomban és a Kremlin által finanszírozott Russia Today hazudik az országomról és az ukránokról

– kapta a barátságos választ.

Ezek után élő adásban kérte meg nemzetközi kollégáit arra, hogy ne kooperáljanak a Russia Today-el, majd az interjú folytatására tett mindennemű kísérletet ellehetetlenítette azzal, hogy saját arca helyett egy „RUSSIA TODAY STOP LIE” feliratot tett ki a képernyőre.

Az biztos, hogy ez a klip már csak abszurditása miatt is sokakhoz el fog majd jutni az interneten: úgy tűnik azonban, hogy Kolomoszkij kis projektje – aki az elmúlt évtizedben meglehetős ügyességgel lavírozott a különböző érdekcsoportok között, hogy most komolyan elköteleződjön az „euromajdan” mellett – sokkal kisebb szerepet fog játszani a konfliktus megoldásában, mint mondjuk a NATO. A maga módján erre is fel van készülve az oligarcha: több ezer fős magánhadserege van, ami a jelek szerint sikeresen lassítja az orosz sakklépéseket a zavaros közegben.

A propaganda szép és jó, és igencsak hasznos a média kontrollja – békeidőben.  Valahogy sejthetjük, hogy ezek a harcban álló médiafelek maximum foxnewsi értelemben fognak „fair and balanced” beszámolót közölni a kelet-ukrajnai káoszról. Félő azonban, hogy ennek az egésznek egyre kisebb lesz a jelentősége, ahogy a fegyverek egyre hangosabb ropogása lassan elnyomja a tévéstúdiók hangját.

süti beállítások módosítása