A Virtuózok virtuózai

Lezajlott az ország első komolyzenei tehetségkutatójának döntője, a Virtuózok. A versenyzők három korosztályban indultak különböző hangszereikkel, és közülük a három-három legtehetségesebbnek talált december 12-én, pénteken este csapott össze a Közmédia csatornáján.

A versenyre jelentkezés a nyáron véget ért. Ekkor még senki nem sejtette, micsoda bravúros zenészek szeretnék megmutatni ország-világnak tudásukat. A zsűri, Batta András zenetörténész, Kesselyák Gergely karmester, Miklósa Erika operaénekesnő, Némethy Attila zongoraművész és Szenthelyi Miklós hegedűművész nem gondolt arra, milyen nehéz döntéseket kell majd hozniuk hétről hétre.

Az augusztusban kezdődő előválogatás során közel kétezer jelentkező közül választották ki a három korcsoport legjobbjait. A műsor végül októberben az elődöntőkkel elindult, az országnak pedig leesett az álla. Az apró, tíz év körüli gyerekek még alig érik fel vagy át a hangszereket, mégis csodálatosan játszanak, hasonlóképp a nagyokhoz, akik közül a legtöbben már pályát választottak, és életüket a zenének szentelték. Egyéni előadásuk és darabválasztásuk alapján a Mesterek kiválasztották közülük a legügyesebb három zenészt, ami nagy fejfájást okozott mindenki számára.

Végül eljött a nagy nap, minden csoportban csak egy maradhatott. A fiatalok feladata nehezedett, itt már nem szólóban, hanem a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával kellett együttműködniük. Sokuknak ez volt az első zenekari fellépése, így az eddiginél még nagyobb izgalommal léptek színpadra. A Kicsik kategóriájában végül a gyermek zongorás Boros Misit választotta a szakértő zsűri, míg a Tiniknél Lugosi Dániel Ali klarinétjátéka, a Nagyoknál pedig Gyöngyösi Ivett zongoraműve nyerte meg a művészek tetszését. A különdíjat a remek harmonikás Demeniv Mihály kapta.

A versenynek azonban még mindig nincs vége! Itt is, mint minden tehetségkutatónak csak egy győztese lehet. Ezt az egy győztest viszont nem a zsűri fogja eldönteni – őket idézve: „Hál’ Istennek” –, hanem a nézők. A sorsdöntő finálé december 19-én lesz megtekinthető az M1 műsorán, szavazni viszont már most lehet a kedvencekre.

A Virtuózok műsor elindítását nagyszerű ötletnek tartottam. Mindenki láthatja, mennyire lehet szeretni a klasszikus zenét, és milyen, előttünk rejtett tehetségek élnek az országban. Úgy gondolom, ezzel mindenki nyer, mind a versenyzők, mind pedig mi, nézők is. Nem csak pénzt és dicsőséget, hanem támogatást, tapasztalatot, élményt és boldogságot is.

süti beállítások módosítása