2015-ben ne csak magunkért tegyünk! – 7 tipp a zöldebb újévhez

2015nemszeretnekdrogtesztremennieznemolyanfueskuszom.jpg

Mindannyian megfogadtuk már egyszer, hogy jövőre lefogyunk, leszokunk a dohányzásról, elkezdünk mindennap sportolni, megtaláljuk a nagy Őt és hasonlók. Viszont amikor a tettek mezejére kellene lépnünk legtöbben ráébredünk, hogy az a pár plusz kiló nem ér annyi szenvedést, a dohányzásnál a stressz sokkal károsabb, a sport nem is annyira szórakoztató és igazából egyedül is jól meg vagyunk. Talán ha elsősorban nem saját magunkért tennénk a fogadalmakat, hanem egy nagyobb jóért, akkor tovább ki is tartanánk. Nézzük meg, hogyan teheted pár apró trükkel zöldebbé a 2015-ös évedet!

 

 

1. Hasznosítsd a “szürkevizet”!
vizujrahasznositas.jpg
Egy átlag magyar napi vízfogyasztása 150 liter. Ennek mindössze 5%-át használjuk el főzésre és ivásra, viszont az összes többi tevékenységhez (mosakodás, mosás, takarítás, vécéöblítés, locsolás) is ivóvíz minőségűt használunk. Szürkevíznek a zöldségtisztítás, kézmosás, zuhanyozás, közben keletkezett, csak kismértékben szennyezett vizet nevezzük. Ez tökéletesen alkalmas vécéöblítéshez, és bizonyos esetekben növények locsolásához, takarításhoz, ruhamosási feladatokhoz (mosószeres áztatás), valamint kocsi tisztításhoz is felhasználható.

 

2. Járj saját szatyorral bevásárolni!
Mióta több áruházban is fizetni kell a reklámszatyrokért, a többség kétszer is meggondolja, hányra van szüksége igazából. Viszont ha beruházunk pár tartósabb műanyag vagy vászontáskára, tovább csökkenthetjük az így keletkező szemetet. Ha pedig mégis pár reklámszatyorral térünk haza, azokat kukászacskóként újra felhasználhatjuk.

 

3. Áramtalaníts!
aramalatti.jpg
Ugyan köztudott, de fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb szórakoztató elektronikai termék valójában akkor is rengeteg áramot fogyaszt még ha ki is kapcsoljuk. Ezt a problémát úgy orvosolhatjuk, hogy ha teljesen áramtalanítjuk a gépeket. Tehát húzzuk ki az aljzatból, vagy ha kapcsolós elosztónk van, akkor azt is kapcsoljuk le.

 

4. Fogyassz kevesebb állati eredetű terméket!
Az ember korábban soha se fogyasztott még annyi húst, mint jelenleg egy átlagos nyugati polgár. A fogyasztás mértéke rohamosan nőtt a 20. század során, és ez a folyamat folytatódik. Eközben a hús- és tejipar az egyik legnagyobb szennyezővé nőtte ki magát: az ENSZ 2006-os jelentése szerint a haszonállatok felelősek az ammónia kibocsátás 64, a nitrogén oxid 65 és a metán 37 százalékáért. Jelenleg a termőföldek kétharmadát takarmány növénytermesztésre használjuk. Egy vegetariánus ember ételének előállítása tized annyi vizet igényel, mint egy mindenevőé. Persze a vegetarianizmus nem mindenki számára járható út – viszont a hús és tejfogyasztás csökkentésével is már sokat segítünk, nem mellesleg az egészségünknek és a pénztárcánk is jót tesz.

 

5. Vásárolj kevesebbet!
bevasarlas.jpg
Minden termék előállításának ára van, nem csak gazdasági, hanem ökológiai értelemben is. Az ételek, ruhák, csomagoló anyagok, és minden más előállítása környezetterheléssel jár. Sokat segíthetsz, ha kétszer is meggondolod, hogy tényleg szükséged van-e az adott termékre. Használt dolgok vásárlása megint csak sok szennyező anyagtól mentesíti a környezetet.

 

6. Vegyél helyi dolgokat! Termeszd magad!
A globalizáció miatt ma már sokszor egészen alapvető élelmiszerek is több ezer kilométerről érkeznek a boltok polcaira, és szállításuk közben rengeteg üvegházhatású gáz képződik.  Ezért környezetbarátabb helyi, hazai vagy a környező országokból érkező termékeket vásárolni. Amennyiben van kertünk, vagy akár csak pár kis balkon ládánk, mindenképpen érdemes fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök termesztésével próbálkoznunk. Még jobb ha őshonos fajokkal próbálkozol, vagy hazai nemesítésű fajtákkal.

 

7. Ne vásárolj palackozott vizet!
uresuvegek.jpg
Magyarország területének döntő hányadán biztonsággal iható a csapvíz, semmi se indokolja, hogy palackozott formában fogyasszuk. Sok szeméttől kímélhetjük meg a környezetet, ha a műanyagüvegek vásárlása helyett egy kulacsot tartunk magunknál és azt töltjük újra minden alkalommal.

 

Ezekkel és az ezekhez hasonló apró lépésekkel jelentősen csökkentheted az ökológiai lábnyomodat, és Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a bolygónk épségét még sokáig megőrizzük!

Schuck Róbert

süti beállítások módosítása