Harry Potter újratöltve – és minden, ami utána jött

K. Rowling nem az a típusú ember, aki megállna a siker után. A brit írónő 2007-ben fejezte be a Harry Potter-széria utolsó részének írását, de nem sokáig gyászolta a Potter-birodalmat, az Átmenteti üresedés után krimisorozatba kezdett, melynek harmadik kötete október végén jelenik meg Angliában. A Harry Potter-mánia pedig reneszánszát éli.

the_most_magical_fan_reactions_to_jk_rowling_s_harry_potter_and_the_cursed_child.jpg

Hírnevét félretéve Robert Galbraith álnéven jelent meg a Kakukkszó 2013-ban, Cormoran Strike magánnyomozó történetével. Rowling nem sokáig élvezhette az ismeretlenség nyújtotta csendes pihenőt, lebukása után könyvét rengeteg példányban, és már az író nevével is ki kellett adni. Tavaly nyáron a Selyemhernyó hasonló sikereket ért el, az október 20-án megjelent Career of Evil című regényben pedig tovább követhetjük Cormoran nyomozásait, és tudhatunk meg egyre többet a magánéletéről. A krimisorozatnak pedig legalább még ennyi része lesz – árulta el Rowling.

Azoknak a mugliknak sincs panaszra okuk, akik gyermekkorukat hiányolják. A 2010-ben megnyitott orlandói Harry Potter vidámpark után, két évvel később a London melletti Leavesden stúdió varázsolja el rajongók ezreit, ahol a forgatási helyszíneket lehet meglátogatni.

Az óriási sikerű amatőr, három részes A Very Potter Musical után hivatalos színházi előadása lesz a Harry Potter sorozatnak, amelyet 2016 nyarán a londoni West Enden mutatnak be. A rajongók érdeklődése hatalmas, az írónő egy Twitter posztban árulta el, hogy a történet hosszúsága miatt két részben lesz látható az előadás. A hírek szerint egy délutáni és egy esti, vagy két esti előadásban fogják leadni a Harry Potter and the Cursed Child darabot.

Az előadás azonban nagy fordulatot vett: kiderült, hogy ez nem a Harry Potter története lesz, hanem egyfajta folytatása, melyben Albus Severus Potter kalandjai kapnak főszerepet. A „nyolcadik” Potter történettel kapcsolatban azonban vegyesek a rajongók érzései. Felmerül a kérdés: a limitált előadások csak bizonyos embereket engednek be (nem beszélve a helyszínről), így a világ nagy része diszkriminálva érezheti magát a varázsvilágból. Másfelől viszont egy remek hír mindenkinek, aki évek óta azt várja, hogy Rowling bejelentse, folytatja a sorozatot. Talán egyszer még meg is fogja írni a Potter-gyerekek regényét.

Nekünk, magyaroknak is van okunk örülni. A Pottermore.com interaktív, játékos és információkban gazdag oldal szeptember 22-én egy modernebb dizájnnal, több ismertetővel az írónőtől, és újabb házosztással bővült. A készítők állítólag egy patrónus-teszttel is kedveskednek majd.

A 2016-ban debütáló Legendás állatok és megfigyelésük film, pontosabban filmsorozat az, ami igazán megosztja a rajongókat. J. K. Rowling többször is kijelentette, ez nem Potter-folytatás, de természetesen a varázsvilágban játszódik. A történet a Harryék előtt hetven évvel élő Newt Scamander varázsról szól, akinek unokája történetesen Luna Lovegood férje lesz.

Ez egy újabb bőr lehúzásának tűnhet, mivel nem is szorosan kapcsolódik a Harry Potter történethez, nem pótolhatja gyerekkorunk könyveit. Magam is a szkeptikusok oldalán állok, de az biztos, hogy sosem hagynám ki Eddie Redmayne varázslóalakítását.

süti beállítások módosítása