Félévnyi kaland Angers-ban

Franciaország az egyik legnépszerűbb országnak számít az Erasmus-célpontok között. Egyik ismerősöm és kollégista társam, Szücs Zoltán Angers-ban töltötte az őszi szemesztert. A következőkben olvashatjátok, hogyan mesél élményeiről, tapasztalatairól.

Miért Franciaország és miért Angers, hiszen ennek az egyetemnek Párizsban is van kampusza?

A középiskola óta tanulok franciát, emiatt kezdett el érdekelni maga a kultúra, és szerettem volna egyszer megtapasztalni az ottani szellemiséget. Nem igazán voltak konkrét elképzeléseim, sok helyet megnéztem előtte. Fontos szempont volt nálam a megélhetés, hiszen Franciaország nem olcsó hely. Ha Párizsban nem kapsz kollégiumot, akkor nehéz kijönni az ösztöndíjból, míg vidéken harmadáron lehet szobát találni.

Angers-nak nagyon jó az elhelyezkedése.

Viszonylag közel van az óceán, amiben egészen októberig tudtunk fürdeni. Ott van a gyönyörű Loire-völgy a csodás kastélyokkal és Párizs is néhány óra alatt elérhető.

Maga az egyetem pedig színvonalas képzést ígér. Ezek az érvek teljes mértékben meggyőztek.

23_koztudat_hataron_tul_franciaorszag.jpg

Milyen előnyöket tudnál kiemelni még a város részéről, amiket a félév során tapasztaltál?

Kiemelném újra az Angers-i egyetemet, ami legalább olyan nívós, mint a párizsi kampusz. A település remek fekvése miatt kiváló az időjárás, decemberben még pulóverben lehetett kerékpározni. Angers egy csodás, történelmi város, rengeteg szép épülettel és látnivalóval. Élhető méretű, sok a zöldfelülettel, ahol békés a hangulat és a közbiztonság jó. Rengeteg helyről érkeznek hallgatók, az élet igazán pörgős, sok fesztivállal és kulturális programmal, ezért nem lehet megunni.

Milyen nehézségekbe ütköztél Franciaországban Erasmus-hallgatóként?

A bürokrácia elég lassú. A Franciaországban tanuló hallgatók lakbértámogatásra jogosultak, azonban az ügyintézés sok időt és utánjárást igényel, még akkor is, ha az eljárás franciául folyik.

További probléma volt, hogy a kollégiumi szabályok kint sokkal szigorúbbak, mint nálunk. Külföldön, ahogy én tapasztaltam, a szállások szinte kizárólag alvás és tanulás céljára vannak fenntartva, nincsenek igazán közösségi terek. A konyhát tíz után bezárták, és a szobabulikat sem tolerálták.

Sok külföldi oktatót az egyetemen az akcentusuk miatt nem lehetett megérteni, így nehezebb volt a tanulás. A kellemetlenségekre azonban kevésbé koncentráltam, a pozitív élmények mind kárpótoltak ezekért.

Milyen volt kint a közösségi élet?

Találtam magam mellé hat-hét hasonló érdeklődésű és körülbelül azonos költségvetési kerettel rendelkező embert az egyetemen.

A kis csapattal fél Franciaországot bejártuk autóval.

Velük azóta is tartom a kapcsolatot. Ezen kívül ott volt még az a száz fős Erasmus-közösség, akikkel a nemzetközi programokon találkoztam. Sok volt a buli, közös rendezvény, melyeken szinte mindenki részt vett, aki Erasmus-hallgatóként kint tanult. Összességében hatalmas élmény volt ez az egy félév, és nagyon örülök neki, hogy Angers-t választottam.

Szenyéri Viktória

süti beállítások módosítása