Te okosan használod a telefonodat? - 3+1 tipp a tudatos internethasználathoz

apple-applications-apps-cell-phone-607812.jpg

Manapság az okostelefon az életünk szerves részévé vált, szinte nem is tudunk nélküle létezni. Számos előnye van, megkönnyíti az életünket, hogy néhány kattintással majdnem mindent el tudunk intézni. Kapcsolattartás szempontjából sem utolsó, hiszen a különböző applikációknak köszönhetően közelebb tudhatjuk magunkhoz távoli rokonainkat, barátainkat. Ugyanakkor, ha nem vagyunk elég felelősségteljesek, használatával könnyen áteshetünk a ló túloldalára.

Már szinte ritkaságnak számít, ha valaki nem a telefonját bámulja az utcán, vagy egy tömegközlekedési eszközön utazva. A telefonfüggőség egyre elterjedtebb probléma, ami az egészségre is káros lehet.

te_okosan_hasznalod_a_telefondat_kep.jpgA közösségi média jó dolog, azonban, ha túl nagy figyelmet szentelünk neki, az könnyen személyes kapcsolataink rovására mehet. Hosszú távon a tanulmányainkra és a karrierünkre is negatív hatással lehet, hiszen a sok telefon nyomkodás rengeteg hasznos időt vesz el, valamint mivel a különböző platformokon folyamatosan új impulzusok érnek bennünket és a figyelmünk első sorban azokra összpontosul, a koncentráló képességünk is csökken. Sokan úgy vélik, hogy ki többet telefonozik, hajlamosabb a szorongó magatartásra, hiszen folyamatosan ismerőseink és barátaink visszajelzésére várunk, amit nem mindig kapunk meg azonnal, ugyanakkor ez még nem bizonyított tény. (forrás)

69529502_1114691168741588_8107291258474463232_n.jpg

A depresszió is egyre gyakoribb, főleg a fiatalok körében, akik nagy mértékben ki vannak téve a közösségi média és ez által az internetes zaklatás veszélyeinek. Olyan egészségügyi problémák is felmerülhetnek, mint az úgynevezett „telefonnyak”, amit a folyamatosan előre görnyedő testtartás okoz, a telefonunk bámulása közben. A készülékünkből sugárzó kék fény csökkenti az alváshoz szükséges melatonin hormon képződését (forrás), aminek következtében krónikus álmatlanság, és különböző alvászavarok alakulhatnak ki.

 

Néhány apró trükkel azonban megelőzhető a függővé válás, vagy ha már túl késő, a leszokásban is segítség lehet.

  1. Jelöljünk ki „telefon mentes zónákat”, olyan területeket, ahol nem használhatjuk a mobilunkat. Például egy baráti találkozó, egy családi összejövetel, vagy akár egy éttermi vacsora alkalmával legyen tilos a telefonozás. Koncentráljunk inkább a másik félre, az élményre, az ételre.
  2. A „telefon nyomkodás” helyett csináljuk valami más, hasznosabb dolgot, például keressünk egy hobbit, találkozzunk a barátainkkal, töltsük az időt a szabadban vagy egyéb kreatív elfoglaltsággal.
  3. Szabjuk meg magunknak, hogy mikor és mennyi időt tölthetünk telefonozással. Például felkelés után ne rögtön a készülékünk után nyúljunk – ezt nagyban megkönnyítheti egy ébresztőóra beszerzése – és már elalvás előtt egy órával se használjuk. Vagy ne vigyük magunkkal a fürdőbe, az étkezőbe, és tanulás közben se legyen előttünk, hiszen csak eltereli a figyelmünket a fontosabb dolgokról.

 

3+1. Csak praktikus, valóban szükséges alkalmazásokat tároljunk a mobilunkon, töröljük le a felesleges dolgokat. Ide tartoznak például a különféle játékok, illetve a közösségi médiás applikációktól is érdemes megszabadulni. Ha valóban szükségünk van rájuk, inkább a böngészőn keresztül jelentkezzünk be, így nem lesz akkora kísértés, és a tárhelyet se foglalják feleslegesen.

Tehát mint az élet sok más területén, itt is meg kell találnunk az arany középutat, használjuk okosan telefonunk!

címlap: pexels.com

mém: Roberto Mangosi, Pinterest

kép: udemy.com

 

Bokovics Nóra 

süti beállítások módosítása