"A nő a munkaerőpiacon olyan, mint az avokádó"
Kerekasztal-beszélgetés az anyaság és a karrier összeegyeztetéséről

78304887_501300993804950_892621506939453440_n.jpg

Ha a gyerekvállalás még a jövő zenéje, akkor is sokakban felmerül a kérdés: miképp lehet folytatni, építeni a karriert a család mellett. Milyen akadályokba ütköznek a nők, ha szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra? Hogyan lehet zsonglőrködni a feladatokkal és szerepekkel? Ezek a kérdések kerültek terítékre a Vár a jövőd projekt kerekasztal-beszélgetésén november 30-án.

 

A beszélgetés résztvevői maguk is szülők: Repka Ágnes munkajogi szakokleveles tanácsadó, a dolgozomami.hu alapítója. Eljött Dr. Scheili Eszter gasztroenterológus, a Vanilia Travels blog szerzője, aki jelenleg GYES-en van három hónapos kisfiával. Az apukák nézőpontját Herczeg Zsolt újságíró, a Büfik és bukások c. könyv szerzője képviselte. Az esemény végzős mesterszakos kommunikáció-és médiatudomány hallgatók projektjeként valósult meg, az #énjövőm program jóváhagyásával.

„A nő olyan, mint az avokádó”

Van az az életkor, amikor a nő bármelyik pillanatban babát vállalhat, azután biztosan kisgyereke van, majd lehet, hogy még szül egyet. Ezt egészen a nyugdíjkorhatárig lehetne folytatni. Akár az avokádó: zöld, még nem jó, még nem jó – már nem jó. Ági ezzel a szemléletes hasonlattal írta le, miként tekintenek a nőkre a munkaerőpiacon. Édesanyaként és HR menedzserként az asztal mindkét oldaláról jól ismeri a kihívásokat.

„Anyukám, akár egy erős vár. Egy nő, aki mindenre képes”

78403454_1465082810315843_1337504531675611136_n.jpg

Az anyukák szuperhősök: külön kezük van főzésre, mosogatásra, telefonálásra, e-mailek megválaszolására, pelenkázásra és buksisimogatásra – sugallja a társadalom és a média. Ezt kiegészítik az otthonról hozott minták, ezt Ági és Eszter is megerősítik. Nehéz egyszerre minden fronton helyt állni, és közben megtanulni azt, hogy nem vagyunk attól kevesebbek, ha megosztjuk valakivel a terheket.

„A világtörténelemben nem voltak még annyira magukra hagyva az anyák, mint most.”

Manapság az édesanyáknak a korábbi időkhöz képest össze nem hasonlítható elvárásoknak kell megfelelniük – ezért is nehéz rábízni a feladatokat másra, legyen az egy munkahelyi beosztott vagy családtag: a gyermek édesapja. Zsolt kifejtette – ahogyan azt a WMN-en futó cikksorozatában is hirdeti –, a nők érdeke, hogy láthatóvá tegyék az apákat, fontos, hogy egyenértékű szülőként tekintsünk rájuk. A résztvevő apaság is kulcsa a munkaerőpiacra való visszatérésnek, ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez még önmagában nem szünteti meg a nők előtt magasodó gátakat.

„A nőknek nem egyszer kell a karriert beindítani, hanem gyakorlatilag minden gyerek után egy új karriert kell kezdeni.”

Orvosként azonban nem csak a karriert kell újból felépíteni elemeiből, hanem a szakvizsgát megszerezni, és a megszerzett tudást ápolni – emeli ki Eszter, rámutatva a problémára, hogy a gyerekekkel töltött pótolhatatlan idő milyen mértékű választás elé helyezi az édesanyákat. A kerekasztal-beszélgetés tanulságaként elmondható, hogy fontos előre tervezni, szabadság alatt is láthatónak maradni, valamint bízni a partnerben: kompetens szülőnek tekinteni.

Ha a visszatérést fontolgatod, vagy szükséged van egy utolsó löketre a munkakereséshez: az #énjövőm program személyes képzések és online kurzusok formájában ad gyakorlati segítséget abban, hogy merre és hogyan kell megtenni az első lépéseket.

 

Menyhért Dorka

süti beállítások módosítása