Ki menti meg a galaxist? - A Star Wars-saga hősnői

 marija-zaric-ro9swizgqeg-unsplash.jpg

Az idestova negyvenkét éve alakuló, három filmtrilógiába csomagolt Skywalker-saga most a végéhez ért. A történet főszála mellett a rajongók számos mellékszál alakulását is végigkövethették, megismerhették a háttérben húzódó okokat, egy-egy szereplő előéletét, fényt deríthettek a homályosabb részletekre is. A Csillagok háborúja-filmek megannyi megható, idegőrlő, katartikus pillanatot adtak nekünk, emberi és ebből fakadó hibáikat megszenvedő karakterekkel azonosulhattunk, szurkolhattunk, hogy a jó végül felülkerekedjen a rosszon. Női szemmel azonban ritkán nézünk végig a történeten, bár a legújabb rész megjelenése előtt aktuális lehet ez a szemszög.

 

Én is, mint sokan, gyerekként ismerkedtem meg a Jedikkel: tizennégy éves voltam mikor az összes filmet végignéztem, és minden egyes pillanatért rajongtam. Mikor A Skywalker kora magyar premierjének alkalmából készülni kezdtem arra, hogy összeállítsak egy anyagot, és beleástam magam a galaktikus történelembe, a Pinterest retro behind the scenes képtárába, a filmkritikákba és a karakterek hátterét és szerepét firtató cikkekbe, kibontakozott előttem egy olyan szempont, amire az elmúlt nyolc évben - amióta ismerem a Csillagok háborúját - egyszer sem gondoltam.

Mi van a saga női karaktereivel? Egyik filmben sincs hiány erős, gyenge vagy éppen jelentős karakterfejlődést lebonyolító férfi karakterből. A történet központi hősei és antihősei fiúk, férfiak. Az egyik örök személyes kedvencem Darth Vader, a lélekben még mindig frusztrált kamaszként viselkedő, titokzatos Sith nagyúr, de nem feledkezhetünk meg Han Solo és Chewbacca kalandor párosáról vagy Luke-ról, aki a filmek során lassan igazi Jedivé érik… Sorolhatnám tovább, hány szereplő érzéseivel, félelmeivel, valóságával azonosultam, mikor először láttam a filmeket, de a többségük férfi volt. Ezzel természetesen nincsen semmi baj, miért ne képzelhetnénk magunkat annak a helyébe, akinek csak akarjuk? Mégis felvetül a kérdés: milyen szerepet kapnak a női karakterek abban, hogyan alakul a jövője annak a messzi, messzi galaxisnak?

 

Leia Organa

Leia Organát, a Lázadók elszánt vezetőjét az első filmben az alig 19 éves Carrie Fisher alakította. A hercegnő az első film egyik legfontosabb szereplője, a galaktikus lázadás központi figurája, aki hamar fogságba esik, de hősiesen ellenáll a Birodalmiak kínvallatásának, ezzel védve a Lázadók bázisának titkos helyszínét. Miután Luke és Han segítségével kiszabadul a cellájából, többé nincs szüksége megmentőkre, átveszi az irányítást a helyzet felett.

Egy Leia szerepkörét tisztázni vágyó írás kiemeli a hercegnő aktív hozzájárulását a galaxis felszabadításához. A cikk írója szerint Leia akár a galaktikus feminizmus vezetője is lehetne, mivel szerepe sosem másodlagos férfi karaktertársaihoz képest, akikkel egymást kiegészítve működnek együtt, és kölcsönösen sietnek egymás segítségére.

A hercegnő ruhatáráról is szó esik: Leia praktikus öltözékei nem asszisztálnak a sztereotipikus női karakter elsődlegesen betöltendő funkciójához, a szépséghez. Az apró bikini és a lánc, amelybe rabszolgaként Jabba akarata ellenére belekényszeríti, végül furfangossága miatt szintén a menekülés eszközévé válik. Leia egyszer sem elégszik meg a megmentőre váró kisasszony szerepével, bátor viselkedése, keményen meghozott döntései miatt méltán ő a Lázadók vezetője. Mégis, annak ellenére, hogy Luke-hoz hasonlóan rendelkezik az Erővel, belőle nem lesz Jedi. A galaxis megmentésének ügyében végső soron Luke-on van a világ szeme.



Padmé Amidala

Padmé, a Naboo bolygó fiatal királynője, az éles nyelvű politikus, a demokrácia pártolója, aki beleszeret Anakinba, az ifjú és ígéretes Jedibe. Leiával ellentétben ő egyszer sem kerül akarata ellenére tárgyiasított, kiszolgáltatott helyzetbe, királynőként érzelmileg és fizikailag is képes megvédeni magát.

Fontos politikai személyiségként Padmé fő tevékenysége arra irányul, hogy minden konfliktushelyzetre megtalálja a békés megoldást. Igazi vezető-típus: makacs, eltökélt, szenvedélyes, emellett tapasztalt tárgyaló. Szolgálói, akik egyben testőrei is, szívből szeretik és elkötelezetten védik őt, akár életüket is adnák érte. Erről a különleges kapcsolatról, valamint Padmé politikai tevékenységéről született egy regény is Queen’s Shadow címmel, amely a karakter életéhez kíván egy újabb, mélyebb dimenziót hozzáadni.

Padmé életében azonban van egy végzetes fordulat: a szerelem. A Sith-ek bosszújának korai produkciós szakaszában volt arról szó, hogy a galaktikus felkelést maga Padmé fogja elindítani, amikor ráébred, hogy Anakin szörnyeteggé lett. Ezt a változatot végül elvetették: Padmé világra hozza Leiát és Luke-ot, aztán sérülései vagy elviselhetetlen lelki fájdalma miatt - vitatott, hogy pontosan mely okból - meghal. Anakin agresszivitása és elmulaszthatatlan frusztrációja - amely célját tekintve nem válogat - tragédiába fullad, és ez a tragédia Padmét erős királynőből passzív áldozattá redukálja.

 

Rey

Egyszerű ruhák, egyszerű lány: “egy senki, aki nem tudja, hogy ő valaki” (forrás). A 2015-ös Ébredő erőben megjelenő Rey, az első női Jedi, akivel végre minden kislány úgy azonosulhat, mint előtte senkivel. Munkája veszélyes és átfogó technológiai tudást igényel: ez alátámasztja az általa képviselt karakter hős-jellegét is. Ő Leiával és Padmével ellentétben nem királyi sorba született, indíttatásait követve mégis megtalálja küldetését, használni kezdi a benne lakozó Erőt. Rey történetében a női szereplőkkel szemben gyakran alkalmazott tárgyiasítás és a passzív áldozat-szerep is hiányzik. Sokak szerint ő az első olyan női főszereplő a Csillagok háborúja-filmekben, akit nem szorít valamilyen módon háttérbe egy vele azonos szinten lévő férfi karakter.

 

Ők hárman a Star Wars-galaxis fiatal, mindenre elszánt, érző női. Olyan történeteket kaptak, amelyeket sokan bíráltak, melyekben nem csak filmkarakterekként, de a női nem képviselőiként is néha hátrányba kerültek - ez azonban mégsem vett el az erejükből. Reyt az Ébredő erő egyik kigondolója, Kathleen Kennedy “az új generáció Luke Skywalkerének” nevezte. Ez a fiatal lány a következő részben is mindannyiunk figyelmét ráirányíthatja arra, milyen nélkülözhetetlenek a Csillagok háborújában a nők, akik ugyanolyan kitartással hajszolják a galaktikus szabadságot, mint férfitársaik.

 

Lázár Fruzsina

 

Photo by Marija Zaric on Unsplash

süti beállítások módosítása