3+1 sorozat a karácsonyi szünetre egyetemistáknak

mando.png

Néhány maratonra is érdemes sorozatot gyűjtöttünk össze nektek a 2019-es évből, amit akár egy vagy két nap alatt végig lehet nézni. A karácsonyi szünet legális alibit biztosít a semmittevésnek, így nem jelenthet majd kifogást a későbbiekben, hogy az állandó sorozatnézést miatt nem sikerült tanulni.

A karácsony rengeteg embernek a pihenést, a családdal való közös együttlétet, a hatalmas evéseket jelenti. Kis szünetet és energiát ad az egyetem fáradságos őszi féléve után, hogy felkészülhessünk a januári vizsgaidőszakra. Az évben ez az az időszak, amikor kicsit jobban elengedheti magát az ember és bepótolhat olyan sorozatokat, amikkel év közben nem tudta felvenni a fonalat. 

witcher.jpg

Castle Rock:

Kijelenthetjük, hogy az elmúlt években a különféle Stephen King adaptációk reneszánszukat élik. Ez talán annak köszönhető, hogy Hollywood kifogyott a jó horrorfilmes alapanyagokból és már a huszonharmadik Fűrész vagy Démonok között folytatás nem okoz akkora sikert, mint első alkalommal. King viszont a könyveiben az első pillanattól fogva meg tudta fogni az erre hajlandó olvasót. Szimplán szavak egymás utáni ismétlésével teremtette meg a borzongás különféle fajtáit, legyen szó gyerekeket felfaló gyilkos bohócról vagy a halálból visszatérő kiskedvencekről. 

A Hulu streaming szolgáltató jóvoltából kapunk egy teljes King alkotta világot, amit a készítők és a producer, nevezetesen J. J. Abrams a saját képükre formálhatnak. A Castle Rock sorozat nem adaptáció vagy feldolgozás, hanem King világának egyfajta újragondolása. Híres vagy hírhedt karakterek, helyszínek, mozzanatok és a könyvekből jól ismert borzongás jellemzi az eddig megjelent két évadot. Feltűnik benne a Remény rabjaiból jól ismert börtön, Cujo, a vérszomjas kutya és Annie Wilkes, a Tortúra könyvben megjelent „legnagyobb rajongó”. A történet maga viszont teljesen eredeti, valami újat akar elmesélni a King könyvek által kitaposott ösvényen, amit sikeresen hoz. Minőségi, igényes, és a két, egyenként tíz részes évadával ideális lehet egy karácsonyi maratonra.

(fotó: IMDb)

Godfather of Harlem:

mv5bzdm0ztnloditoty1ms00odzjlwi1zmetztdmn2yxytfkytu0xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1_sy1000_sx666_al.jpgAmikor ősszel olvastam, hogy jön egy olyan sorozat, aminek a címében szerepel a Godfather, számomra nem volt kérdés, hogy valahogy be fogom ütemezni a szorgalmi időszakban. A Keresztapa hatalmas, már-már elvetemült rajongójaként minden maffiavilágot érintő sorozatot nyálcsorgatva várok, legyen szó Al Capone felemelkedéséről (Boardwalk Empire) vagy Pablo Escobar véres és lenyűgöző életéről (Narcos). Ahogy a címből is kiderül, ebben a sorozatban az 1960-as évek New Yorkjába, azon belül Harlem negyedbe kapunk betekintést és egy hű korképet arról, hogyan virágzott az alvilág egész Amerikában. A sorozat főszereplője Bumby Johnson, aki néhány éves alcatrazi száműzetés után visszatér a valaha általa uralt Harlembe, ahol újra rendet kell rakni. 

Természetesen itt is minden adott, ami egy igazi maffiatörténethez kell: drogkereskedelem, bandaháborúk, összetűzések a helyi szervekkel, árulások és új szövetségek. A Godfather of Harlem erre rádob még egy lapáttal azzal, hogy közelebbről megismerhetjük a afrikai-amerikaiak 60-as évekbeli társadalmi megítélését és konfliktusait például az olasz vagy ír maffiával is. A sorozat főszereplői ezen felül pedig valós történelmi szereplők voltak, akik a pisztoly két végén álltak. Emellett a 10 részes első évadból megismerhetjük Mohamed Ali kiváló bokszoló pályafutásának kezdeti nehézségeit és J.F. Kennedy halálának megítélését a különböző ellentétes érdekeltségű közösségekben is. 

(poszter: IMDb)

The Mandalorian:

mv5bmwi0otjlytitnzmwzi00yzrilwjhmjitmwrlmdnhzjnimzjkxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1_sy1000_cr0_0_675_1000_al.jpgAz elmúlt hetekben leuralta a mainstream internetet Baby Yoda és a belőle alkotott rengeteg kiváló mém. Ehhez képest már kevesebb szó esik az eredetéről, vagyis a Disney+ első önálló sorozatáról, a The Mandalorianről. Ez az első élőszereplős Star Wars sorozat és ennek a rangnak megfelelően a legtöbbet letöltött sorozat lett az őszi időszakban a weben. Nyilván a legnagyobb rajongók minőségtől és minden mástól függetlenül is ugyanúgy imádják az összes Star Wars kontentet, legyen az rajzfilmsorozat, konzolos játék vagy a napokban megjelenő, az új trilógiát lezáró Skywalker kora (melyről mi is írtunk korábban).  

Viszont a The Mandalorian bátran ajánlható bárkinek, akit egy kicsit is érdekel az űreposz valamelyik darabja. Nem kell előzetes háttértudás, a sorozat teljesen élvezhető anélkül is. Legjobban úgy lehet leírni magát a sorozatot, mint egy űrwestern. A főszereplő, akit csak Mandóként ismerünk, egy komor, de halálos fejvadász, aki felbérelve, jó pénzért vagy egy új páncélzat reményében elvégzi a piszkos munkát. Természetesen Baby Yoda mellett is feltűnhetnek ismerős arcok, nincs hiány droidokból, vicces lényekből vagy a háttérben rejtőző birodalmiakból sem. Ez az összesen nyolc részes évad egy teljes történetet akar elmesélni, ezért érdemes egyben megnézni, a 30-40 perces epizódok pedig egyáltalán nem megerőltetők.

(borítókép és poszter: IMDb)

 

The Witcher:

witcher.pngAzért ez a sorozat kapja a plusz egy besorolást, mert még én sem láttam, viszont egészen biztosan meg fogom nézni. A December 20-án Netflixre kerülő The Witcher (magyarosítva a Vaják) egy ízig vérig fantasy sorozat fekete mágiával, boszorkányokkal, trónviszállyal és árulással. Az eredetileg lengyel írótól származó, keleti-európai középkort és a szláv-lengyel mitológiai világot megjelenítő könyvek az évek során megjelentek képregényes és videójátékos formában is, de most először kapnak nagyszabású televíziós feldolgozást. 

A főhős, ríviai Geralt hivatásszerűen veszedelmes szörnyek kiiktatásával foglalkozik. Az ő kalandjait követhetjük végig a sorozatban is. Maga a sorozat magyar szempontból is érdekes, hiszen a legnagyobb részét hazánkban forgatták. Az élesebb szemnek feltűnhet majd az epizódok nézése közben az egri vár, a komáromi erődrendszer vagy éppen a Vajdahunyad vára. A Henry Cavill főszereplésével 4 nappal karácsony előtt érkező sorozat is kiváló délutáni program lehet bejglievés után… vagy közben. 

(poszter: IMDb)


Gajdics Bálint

2019. december 22.

süti beállítások módosítása