4 tipp ahhoz, hogy biztosan megkapd a Corvinus Ösztöndíjat 
Corvinus Ösztöndíj sztorik - II. rész

destination_4.png

Mi kell ahhoz, hogy jó esélyem legyen bekerülni a Corvinus Ösztöndíjasok közé? Összeszedtünk öt dolgot, amire érdemes lesz odafigyelni, hogy a rangsorolás után is az ösztöndíjasok között maradhass. 

A következő tanévben induló képzések esetén az állami költségtérítés helyét a Corvinus Ösztöndíj veszi át. Korábbi írásunkban már összeszedtünk öt fontos dolgot, amit mindenképpen tudni kell az új formáról, a cikk végén pedig további kérdéseket vártunk tőletek. Köszönjük a 30-nál is több kérdést, cikksorozatunk további részeiben igyekszünk mindenre válaszokat keresni!

Írta: Kovács Máté

A Corvinus Ösztöndíj egyik legfontosabb innovációja, hogy a hallgatók nem kapják meg automatikusan a képzés teljes időtartamára, hanem évente újra kell pályázni. Mi alapján kaphatom meg újra az ösztöndíjat? Mit kell ahhoz tennem, hogy biztosan az ösztöndíjasok közé kerüljek? Négy tipp, hogy sikeres legyél a rangsorolásnál. 

1. Kerülj be a Corvinus Ösztöndíjas helyek egyikére a felvételi során!

Csakúgy, mint eddig, ezután is a központi felvételi rendszerben tudsz a Corvinusra felvételizni. A különbség annyi lesz, hogy állami ösztöndíjas helyek helyett már Corvinus Ösztöndíjas helyek lesznek, melyre az “A” finanszírozási formájú szakok megjelölésével tudsz jelentkezni. Nem kell tehát semmilyen külön pályázat, a változás ebben az esetben annyi, hogy nem állami finanszírozású helyre, hanem Corvinus Ösztöndíjas helyre jelentkezel. Természetesen ugyanúgy lesznek önköltséges helyek is. 

Az Egyetem úgy tervezi, hogy

hasonló létszámban vegyen fel Corvinus Ösztöndíjjal támogatott önköltséges hallgatókat, mint a 2019-es eljárásban az állami ösztöndíjas finanszírozásra. 

A felvételi ponthatárok várhatóan a tavalyi állami ösztöndíjas ponthatárokhoz fognak hasonlítani, de ettől magasabbak is lehetnek. Ezt pontosan megmondani nem lehet, mert a ponthatárok függnek a jelentkezők számától és teljesítményétől is. 

2. Legyél a legjobbak között év végén!

awards-4167069_960_720.jpgA Corvinus Ösztöndíj ugyanis nem a képzés teljes időtartamára szól, a jogosultak körét minden tanév végén felülvizsgálják. Az előző két félév teljesítményei alapján rangsort készítenek, az ösztöndíjat pedig a legjobbak kaphatják meg a következő két félévben. 

A 2020-2021-es tanévre felvett hallgatók esetében a tanév végi rangsorolásnál az adott képzésen a képzés indulásának időpontjában rendelkezésre álló ösztöndíjas helyek számának legalább 50%-a teljes ösztöndíjjal támogatandó, a fennmaradó ösztöndíjkeretet pedig részösztöndíj formájában kell az arra jogosultak között felosztani.

Vagyis, ha 100 fő kapott teljes Corvinus ösztöndíjat a felvételkor, az év végi rangsorolásnál: 50 fő kaphat teljes Corvinus ösztöndíjat és 100 fő a 50%-os Corvinus részösztöndíjat. Ez összesen 150 fő.

Fontos, hogy a rangsorolást szakonként, azon belül munkarendenként, képzési nyelvenként, képzési helyenként, továbbá évfolyamonként kell elvégezni. Vagyis, értelemszerűen nem lesznek egy kalap alá véve azok, akik különböző szakokon, vagy például eltérő nyelven tanulnak. 

3. Érd el a lehető legjobb átlagot!

A rangsorolás pontrendszer alapján történik. Ezt az előző két aktív, de nem Erasmusos félév eredményei alapján számolják ki. Ha csak egy ilyen féléved lenne, akkor ez az eredmény számít duplán. Fontos, hogy az ösztöndíjhoz legalább 3,80-as átlagot kell teljesíteni, vagyis ezalatt akkor sem kaphatsz ösztöndíjat, ha egyébként a legjobbak között lennél. 

A pontszámítás az alábbi képlet alapján történik:

∑ (kreditpont * érdemjegy)

_____________________

∑ teljesített tárgyak kreditértéke, de legalább 60

A képlet alapján tehát látható, hogy a jó érdemjegyek kiemelten fontosak a pontszámítás szempontjából. A kreditpont pedig a súlyozás miatt fontos, vagyis minél “nehezebb”, azaz nagyobb kreditértékű tárgyat teljesítesz, annál nagyobb szorzóval esik latba. 

4. Ne legyen túl kevés kredited a két félév során!

A teljesített kreditek száma szintén fontos tényező. Minél nagyobb kreditértékű tárgyat teljesítesz sikeresen, annál nagyobb szorzóval kerül bele az értékelésbe. Ha kevés a kredited, a számlálóban található összeg is alacsonyabb lesz a vártnál. Fontos, hogy az ösztöndíjhoz legalább 46 kreditet teljesíteni kell a két félév során. Ez alatt akkor sem kaphatsz ösztöndíjat, ha egyébként benne lennél a legjobb x%-ban. 

Osztás a kreditértékkel:

∑ (kreditpont * érdemjegy)

_____________________

∑ teljesített tárgyak kreditértéke, de legalább 60

A teljesített tárgyak kreditértékének összegével való osztással a súlyozott átlagot kapjuk meg. Ugyanakkor a pontszámítás esetén legalább 60-nal kell osztani, vagyis minden, ez alatti kreditszám gyengébb eredményt fog hozni. 60 felett viszont simán a súlyozott átlagot számoljuk ki, vagyis ekkor már nem jár további előnnyel a magasabb kreditpont.

knowledge-1052010_1280.jpgÖsszegezve tehát, akkor maxolod ki a tanulmányi pontokat, ha legalább 60 kreditet teljesítesz a két félév során, és minden érdemjegyed ötös lesz. 46 kredit és 3,80-as átlag alatt semmiképp sem kaphatsz ösztöndíjat, egyéb esetben pedig a többiek eredményétől is függ, hogy milyen súlyozott átlagot kell elérni. 

+1: Más is számít a rangsorolás során? 

A 2020-ban induló keresztféléves, azaz februári képzéseknél a pontszám 20%-át közéleti, vagy tudományos tevékenység adja, ahogyan az a pályázati kiírásban szereplő táblázatban is látszik. 

Fontos ugyanakkor, hogy a 2020-2021-es tanévben, azaz szeptemberben induló képzések esetében már kizárólag a tanulmányi eredmény számít, a korábban tárgyalt módon. 

Ha szeretnétek naprakészek maradni és további friss információkhoz jutni, kövessétek Facebook oldalunkat is! Hamarosan további anyagokkal jelentkezünk majd a Corvinus Ösztöndíjról és további fontos változásokról. 

 fotók: Pixabay

 

Kovács Máté

2020. február 7.

 

süti beállítások módosítása