„Gwnewch y pethau bychain”, avagy a szentté válás titkai

wales.jpg

Miért ünnepelnek a walesiek egy vegetáriánust március 1-jén? Tényleg szükség van befolyásos ismerősökre a sikerhez? Mi köze van a szerzeteseknek a méhészethez? Sok a kérdés, sok a válasz. Tanulságos cikk a kapcsolati háló fontosságáról és Dewi Sant konyhai praktikáiról.

Írta: Szatmári-Schubauer Solt

 

Miféle protekció kell ahhoz, hogy valakit szentté avassanak? És ahhoz, hogy valaki egy ország választott patrónusa legyen? Még Szűz Máriának is Szent István közbenjárása kellett, hogy Magyarország védelmezője lehessen. Bár állítólag ő csak mennybevétel iránt érdeklődött, és minket valójában az államalapító király erőszakoskodása folytán ölelt óvó keblére.

De nem is ez a lényeg! A valódi kérdés, hogy ki az a Szent Dávid, akit a walesiek minden március 1-jén híres gyümölcskenyerükkel, hangos felvonulásokkal és hajba tűzött nárcisszal ünnepelnek. Nem, mégsem ez a valódi kérdés… Megvan! Kérdőjel inkább abban a gondolatban rejlik, hogyan lehetett az előbb említett bibliai nevű úrból védőszent, és mit követett el ezért.

david.jpg

Nos, leginkább póréhagymát evett. Ezt valamiért nagyon tisztelik benne. Ráadásul szent keze és még szentebb emésztőrendszere nyomán a póréhagyma Wales egyik nemzeti szimbóluma lett. Állítólag katonáknak is azt tanácsolta, hogy sisakjuk alá dugjanak egy-egy pórét, így bármikor csemegézhetnek, amikor szükségét érzik. Eme csemege mellé pedig vizet ivott a szent. Dávid tehát már akkor felismerte a vegetáriánus életmód puritán vonzalmait. Ez előtt méltán megemelhette mindenki a fövegét egy birkahúsban bővelkedő vidéken.

Szent Dávidot azonban életében is tisztelték már (és nem csak dugikajás tippjei miatt). A Llanddewi Brefiben történt érsekválasztáson esett meg az eset, hogy mikor a tömeg Dávid beszédére volt kíváncsi, valaki felkiáltott: „Így nem látok és nem hallok belőle semmit!” Na Dewinek - merthogy így hívták akkoriban - sem kellett több! Sziklástul felemelkedett a levegőbe, hogy mindenki jobban láthassa és hallhassa. A produkció láttán a zsűri egyhangúlag megszavazta walesi érseknek.

A szigetországi szent azonban új posztjában sem bírt veszteg maradni. Miként Mészáros Lőrinc keze alatt a Deákok, úgy szaporodtak Dávid saruja nyomában a kolostorok. A szerzeteseknek pedig olyan napirendet írt elő, hogy restséggel sose vádolhassa őket senki. Például a dolgos barátok munkája és sok ezer virág virágpora által virágoztatta fel a méhészetet a vidéken.

image.jpg

Összegezzünk! Dewi Sant tehát úttörő volt a gasztronómiában, illuzionistának, illetve előadónak sem volt utolsó és becsülettel végezte a munkáját. A tehetség és rátermettség tehát elég lenne ahhoz, hogy szent körökbe kerüljünk? Az igazság az, hogy nem. Dávid érsek története is igazolja, hogy rendkívül fontos a kiterjedt kapcsolati háló, ha magasra kívánunk törni.

Dewi szülei a walesi uralkodóház tagjai voltak. Egyes források szerint még a híres Arthur királyhoz is rokoni szálak fűzték. Érsek lévén fontos egyházi kapcsolatai voltak, beszédei alatt pedig a nép körében is találhatott támogatókat. Nem csoda hát, hogy egy tisztázatlan évben bekövetkezett, március 1-i halálára sikerült elintéznie, hogy saját kolostora alá temessék, ahol ma a Szent Dávid katedrális áll. Igaz, szentté avatására csak 1120-ban került sor, de hát idő, amíg az efféle ügyek átfutnak a rendszeren.

A walesiek azonban azóta is ezen a napon ünneplik patrónusukat. Ez pedig nem azért van, mert örülnének az elmúlásának, hiszen Dewi Sant valóban csodálatra méltó ember volt, hanem, mert születéséről csak annyit tudnak, hogy vad viharban történt.

 

2020. március 4.

 A Közgazdász Online cikkeiről a Facebook-oldalunkon értesülhetsz!
https://www.facebook.com/corvinuskozgazdasz/

süti beállítások módosítása