A rendkívüli helyzetben sem maradt el "a számvitel ünnepe" – Online szervezték meg a Bosnyák János Nemzeti Emlékversenyt

kep.JPG

Mi lenne egy országgal, ha nem lennének tehetséges számviteli szakemberei? A Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny bizonyíték arra, hogy ettől nem kell tartanunk. A kárpát-medencei számviteli esetversenyt a Pénzügyminisztérium is támogatta. A szervezőkkel beszélgettünk a verseny céljairól és a döntő nehézségeiről, melyeket a koronavírus okozott. 

Címlapfotó: Menyhért Kristóf (- Ressely Kinga fotója)

black-calculator-near-ballpoint-pen-on-white-printed-paper-53621.jpg

A koronavírus az egyetemi esetversenyekre is hatással van, ugyanakkor a Luca Pacioli Egyesület bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell mindent elhalasztani. A Varga Mihály által fővédnökként támogatott versenyt a korlátozások miatt végül online rendezték meg. A rendkívüli helyzetről, az átállás kihívásairól és a verseny céljairól Menyhért Kristófot, a Luca Pacioli Egyesület elnökét kérdeztünk.

logo.pngA Luca Pacioli Egyesület célja, hogy támogassa a számviteltudomány és az adózási ismeretek területén legkiemelkedőbb szakemberek folyamatos kinevelését, ennek érdekében ernyőszervezetként támogatja a Corvinuson működő Finance Master Clubot és a Luca Pacioli Társaságot is (akikről korábbi írásunkat itt olvashatjátok), emellett pedig második alkalommal rendezték meg a Bosnyák János Nemzeti Emlékversenyt, melyre a Kárpát-medence minden tájáról várták a jelentkezőket. 

A versenynek Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere volt a fővédnöke. Hogyan sikerült elérni, hogy a Minisztérium is támogassa a versenyt? 

A Pénzügyminisztérium stratégiai fontosságúnak tartja a hazai számviteli képzés minőségének biztosítását, a számvitel népszerűsítését és fiatalítását, hiszen a nemzetgazdaság egésze számára létfontosságú szakmáról van szó. Ahogyan Varga Mihály pénzügyminiszter a tavalyi döntő eredményhirdetése előtt fogalmazott: 

"Egy olyan gazdaság, amely nem büszkélkedik nagy tudású számviteli szakemberekkel, előbb-utóbb sikertelen vállalkozásokba fullad." 

Mivel a Luca Pacioli Egyesület, illetve az általunk szervezett verseny céljai egybevágnak a Pénzügyminisztérium szakmára vonatkozó elképzeléseivel, a pénzügyminiszter úr szívesen elfogadta felkérésünket, hogy elvállalja versenyünk fővédnöki szerepét. 

Mi a verseny célja, miért érdemes rá jelentkezni?

multicolored-abacus-photography-1019470_1.jpgA Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny célja egyrészt a számvitel népszerűsítése a fiatalok körében, szerte a Kárpát-medencében, másrészt pedig az, hogy a szakma leendő nagyjai lehetőséget kapjanak a szakma jelenlegi jeles képviselőitől, hogy megmutassák magukat, ezáltal elindítva karrierjüket a közszférában, a versenyszférában vagy az akadémia világában.

A veszélyhelyzet ugyanakkor keresztülhúzta a ti számításaitok is. Mi volt az eredeti terv, hogyan szerettétek volna lebonyolítani a verseny döntőjét?

Az idei döntő a tavalyihoz hasonlóan zajlott volna le: március 12-én este díszvacsora nyitotta volna meg a rendezvényt a Budapesti Corvinus Egyetemen a Faculty Clubban, ahol megjelent volna a 7 döntős csapat, a szakmai zsűri tagjai, a verseny támogatói, a szervezők és természetesen a meghívott vendégeink is. A versenyre első megszervezése óta gyakran "a számvitel ünnepeként" utalunk, és szerettük volna megadni idén is az ehhez illő ünnepélyes felütést. A verseny döntője másnap zárult volna, ahol a döntős csapatok tagjai előadták volna az első fordulóban elkészített megoldásaikat a szakmai zsűri tagjainak. Ezt követte volna az ünnepélyes eredményhirdetés, amelyen felszólalt volna maga Varga Mihály pénzügyminiszter úr is. Mindez természetesen végül csak álom maradt.

Mi volt az a pont, amikor dönteni kellett? Mennyi időtök volt az átszervezésre?

A Corvinus Egyetem Elnöki Testülete március 10-én hozta meg azt a rendelkezését, amelyben betiltotta az 50 fős vagy nagyobb rendezvények megszervezését az egyetem területén. Természetesen a mi rendezvényünk a létszám sokszorosával bírt volna, így a rendelkezés ránk is vonatkozott. Tiszteletben tartva mind az egyetemi vezetés, mind a kormányzat rendelkezéseit, illetve az érintettek egészségét, a döntőt eredeti formájában végül lefújtuk, és azonnal nekiálltunk az átszervezésnek. 

Összesen körülbelül két napunk volt arra, hogy a közel 6 hónapos szervezőmunka eredményét félretéve az egész eseményt újragondoljuk, és a döntőt valamiképpen megmentsük.

Technikailag mennyire okozott nehézséget ez az átállás, hogyan oldottátok meg? Hogyan zajlott le végül a döntő?

A verseny egyik támogatója azonnal felajánlotta irodáját és technikai berendezéseit is, hogy megszervezhessük a döntőt, így a helyszín és a technikai adottságok kérdésköre gyorsan megoldódott. A vetélkedőt Microsoft Teamsben valósítottuk meg, az eredeti, március 13-ai időpontban: a közös megnyitót követően a Teams "egyik oldalán" a versenyzők jelentkeztek be előre meghatározott időpontokban, hogy egyesével előadják a döntőre készített prezentációikat, a "másik oldalon" pedig a szakmai zsűri tagjai szegezték a csapatoknak kérdéseiket – mi pedig mindvégig ellenőriztük és koordináltuk a szabályos lebonyolítást. 

Az eredményhirdetés ugyancsak Teamsben történt. Minden csapat ismét egyszerre bejelentkezett, meghallgatta a zsűri elnökének összefoglalóját, illetve a dobogós csapatok kihirdetését. 

shutterstock_1065451166-min.jpg

A zsűri és a támogatók mennyire voltak ebben partnerek? Mennyire értékeled sikeresnek a helyzethez való alkalmazkodást?

Szerencsére mind a zsűri tagjai, mind a verseny támogatói rendkívül rugalmasak és segítőkészek voltak, és maguk a versenyzők is gyorsan alkalmazkodtak a váratlan helyzethez. Mindezeknek köszönhetően a döntő végül is – bár az eredeti elképzeléshez képest jóval kevesebb pompa közepette – zavartalanul és véleményünk szerint szakmailag kifogásolhatatlan módon valósult meg. Ezúton is köszönjük a zsűri tagjainak, valamint támogatóinknak és a versenyzőknek is az ezért tett erőfeszítéseiket!

A tervek szerint a Luca Pacioli Egyesület 2021-ben is megrendezi majd a Bosnyák János Nemzeti Emlékversenyt. További információkért érdemes követnetek a honlapjukat és a Facebook oldalukat is!

(Illusztrációk: Pexels.com, Shutterstock)

Kovács Máté

süti beállítások módosítása