Mi lesz velem, ha rosszabb lesz idén az átlagom?
A veszélyhelyzetben senki sem veszítheti el ösztöndíjas helyét a tanulmányi eredménye miatt

nevtelen_terv_2.png

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben nem lehet akkor sem kiesni az ösztöndíjas helyről, ha a hallgató nem teljesíti a szokásos feltételeket – derült ki a legújabb Elnöki Testületi rendelkezésből. A rendelkezés egy korábban megjelent kormányrendelet alapján született, melyben a veszélyhelyzet során teendő egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedéseket szabályozzák.

Mit jelent ez a gyakorlatban állami ösztöndíjas helyek esetén? 

Állami ösztöndíjjal a 2019-ben vagy azelőtt kezdő hallgatók tanulnak továbbra is a Corvinuson. Esetükben az állami ösztöndíjak feltételeit a felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szabályozza. A törvény 48-as paragrafusának második bekezdése szerint alapesetben az intézmény köteles átsorolni állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas formáról önköltségesre azokat a hallgatókat, akik nem teljesítettek az előző két félévben átlagosan 18 kreditet, vagy nem érték el az intézmény szervezeti és működési szabályzatában foglalt tanulmányi átlagot. 

A kormányrendelet alapján ez az átsorolás az idei évben elmarad, vagyis 

akkor is állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas maradhat a hallgató, ha a minimum kreditszámot vagy a meghatározott minimum átlagot nem teljesíti. 

Mit jelent ez a Corvinus Ösztöndíj esetén?

A Corvinus Ösztöndíj jelenleg a 2020 februárjában induló keresztféléves mesterképzések hallgatóit érinti. A Corvinus Ösztöndíj feltételeit a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat határozza meg, ez nem esik a kormányrendelet hatálya alá. Ugyanakkor a rendelet szellemiségével összhangban, a sajátos oktatási és vizsgáztatási körülményekre való tekintettel az Elnöki Testület úgy határozott, hogy 

a jelenleg Corvinus Ösztöndíjas hallgatók jogosultsága a 2020/2021-es tanévben is megmarad, függetlenül a tanulmányi eredményektől. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a tanév végére tervezett Corvinus Ösztöndíjas átsorolás is elmarad. Aki tehát a jelenlegi félévben Corvinus Ösztöndíjas volt, a következő tanévben is biztosan végig ösztöndíjas marad. Ezt alapesetben a HTJSZ 21-es paragrafusának 15-ös bekezdése szabályozza, ezt módosította most átmeneti jelleggel az Elnöki Testületi rendelkezés. 

img_2815-min.jpg

Akkor önköltséges helyről sem lehet ösztöndíjasra átkerülni?

Állami ösztöndíjas helyek esetén az átsorolást a felsőoktatásról szóló törvény szabályozza. Ennek értelmében, ha egy hallgató bármilyen okból elveszíti az állami ösztöndíját (például nem teljesíti a feltételeket), vagy megszűnik a jogviszonya, a helyére léphet egy addig önköltséges formában tanuló hallgató, ha külön kérvényt ad be. Több jelentkező esetén a tanulmányi eredmények alapján választják ki azt, aki bekerülhet az állami (rész)ösztöndíjas helyre. 

Jelen esetben azonban akkor sem esik ki a hallgató az állami ösztöndíjas képzésről, ha nem teljesíti a feltételeket. Ennek fényében tehát jelentősen csökken az „üresedés” esélye, vagyis önköltséges helyről nehezebb lesz állami ösztöndíjas helyre átkerülni. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha egy állami ösztöndíjas hallgató jogviszonya egyéb okból kifolyólag megszűnik. 

Corvinus Ösztöndíj esetén az átsorolás a HTJSZ alapján történik. Ennek során minden év végén szakonként és képzési nyelvenként készítenek egy rangsort, melynek alapján eldől, hogy a következő évre ki lesz jogosult Corvinus Ösztöndíjra. Erről a folyamatról korábban részletesen írtunk.

Az Elnöki Testületi rendelkezés értelmében idén nem lesz átsorolás, így a 2020-ban kezdők esetében önköltséges helyről sem lehet átkerülni Corvinus Ösztöndíjas helyre. 

Írta: Kovács Máté; Fotók: Szép Zsóka

süti beállítások módosítása