Süti, nem süti - Könyvajánló

dsc_0175_1.jpg

Gyorsan valami finomat kell sütni, vagy épp te akarsz lenni a tortakirály? Könyvajánló sorozatunkban most három olyan süteményes szakácskönyvet mutatunk be, melyek egyszerre esztétikusak, gyönyörűek, és minden helyzetben fellapozhatók. Ez a három könyv bebizonyítja, hogy nem kell mindig az interneten keresni a recepteket! Sütés után pedig nézd meg Woody Allen Süti, nem süti című filmjét, miközben a tökéletes desszertet majszolod.

Írta: Sipos Sára

 

Az olvasás mellett a sütés a másik szenvedélyem, és már jó pár recepteskönyv található a konyhámban. Ha választanom kellene, melyek számomra a legkedvesebbek, ezt a hármat mondanám. Mindhárom könyv csodaszép: olyan ételfotókat találtok bennük, melyek már önmagukban is inspiratívak, a könyvnek atmoszférát teremtenek, akkor is jó fellapozni őket, ha csak a képeket nézegetitek. A másik fontos közös vonásuk, hogy minden helyzetben használhatók. Legyen szó lassú, hétvégi reggelről, családi szülinapról vagy hétköznapi gyors finomságról, ezek a könyvek mindig megállják a helyüket. Ne aggódjatok: gyönyörűek, de maszatosak lesznek, és ez így van jól. Ebből tudjátok, hogy eleget forgattátok már a lapjaikat.

Márk Szonja: Édesem süteményei

Otthoni sütögetés, blog, majd cukrászda, tortaműhely és szakácskönyvek? Így hangzik egy lépésekben megvalósuló álom, ami Márk Szonjának a valóság. A Millenáris Park mellett, apró, de gyönyörű kis cukrászdája van, mely a hétköznapokon tortaműhelyként működik, egy-egy szombaton viszont kinyit a látogatók számára is. A Édesem világáról korábbról is találtok cikket tőlünk, olvassátok el azt is!

edesem_ok.jpgAz Édesem 2015-ös nyitása után csupán egy évet kellett várni arra, hogy az ott megszülető fantasztikus sütemények  receptjeit mi is megismerjük - egy részükét legalábbis. Márk Szonja és a Boook Kiadó jóvoltából egy fantasztikus süteményes könyv állt össze, tele jobbnál jobb receptekkel. Különösen szeretem azt a megoldást a könyvben, hogy a receptek között lehet keresgélni nehézségi fok, táplálékallergia, elkészítési idő és a legfontosabb hozzávalók szerint. Segít eligazodni az cukrászeszközök és a titokzatos technikai fogalmak között is. Találtok a kötetben péksüteményeket, kekszeket, pitéket, brownie-kat, ünnepi tortákat és jég popokat is.

Kedvenc könnyű recept: fondant au chocolat

Kedvenc nehéz recept: zöldtea-torta

 

Horváth Alexandra: Hangulatfüggő

A szerző tortaműhelyét, az Egy csipet tortát lehetetlen elkerülni, ha cukrászokat keresünk vagy nézegetünk a közösségi médiában. Az Egy csipet torta alkotásaira már egy pillantást vetve felismerjük, hogy Horváth Alexandra keze alatt mindig valami különleges, művészi születik. Szandra a sütést terápiaként definiálja, a könyvet pedig nem egyszerű receptkönyvnek szánja, hanem inspirációnak, töltődésnek, barátnak vagy akár lakásdekorációnak. Török-Bognár Reni csodálatos képeivel pedig valóban elérte ezeket a célokat.

hangulatfuggo_vegleges_mockup_filterezett_2160.jpgA Hangulatfüggő különlegessége, hogy a szokásos nehézség vagy alapanyagok szerinti csoportosítás helyett hangulatok alapján kereshetünk a receptek között. A sütés érzelmi oldalát emeli ki, hiszen az, hogy mit sütünk, valóban hangulatfüggő. Ehhez hat hangulatot választott: lendület, kimerülés, töltődés, pezsgés, mindennapok, harmónia. Minden fejezet elején mesél az adott hangulatról, felidéz helyeket, emlékeket, az olvasmányait, a képek pedig gyönyörűen egészítik ki mindezt. Ez a könyv megmutatja, hogy nemcsak a sütés terápia, hanem maga a könyv is. A receptek izgalmasak: találunk köztük nagy klasszikusokat, egészséges megoldásokat és innovatív süteményeket is. Ez a kötet kötelező minden konyhába!

Kedvenc könnyű recept: mandulás almatorta

Kedvenc nehéz recept: pisztáciás Paris-Brest

 

Varga Gábor: Desszert szerelem

853452_5.jpgEz volt az első süteményes könyvem, évekkel ezelőtt kaptam, és azóta elkísér. Talán nincs is már benne olyan recept, melyet ne készítettem volna el. Alcíme a Sütni bárki tud: ez a könyv tényleg az alapoktól tanít meg a mesterfogásokra. Varga Gábor cukrászkönyve azért nagyszerű kezdőknek is, mert rendkívül precíz: a receptek részletesek, pontosak, gyakran fázisfotókkal is illusztrálja őket. Azt vallja, hogy a sütés az önkifejezés és az önfeledt időtöltés eszköze, egyszerre szerez örömet másoknak és magadnak, miközben fejleszt is. A legfontosabb tanácsa pedig, hogy nincs szabály: bátorít, hogy az alapfogások elsajátítása után a saját ízlésedre formáld a recepteket, keress új ízeket, kövesd a szezonalitást!

A könyv hat fejeztben kalauzol végig: vannak pár perc alatt elkészíthető receptek, apró finomságok (igen, macaron is van!), nagy klasszikusok érdekes csavarral, rengeteg csokoládés finomság, alkoholt tartalmazó különlegességek és igazi lassú, hétvégi tészták. Ezzel a könyvvel nem csak a pár hozzávalós sütemény lesz egyszerű, hanem akár az égetett, a kelt tészta vagy egy Sacher-torta is.

Kedvenc könnyű recept: francia fánk

Kedvenc nehéz recept: vajas croissant

 

Borítókép: Bera Viktor / Képek: libri.hu, boook.hu, Bonex-Press

2020. június 7.

süti beállítások módosítása