Törj a csúcsra! - Egynapos túrák a Magas-Tátrában

07_csucs.jpg

Kimerítő csúcsmászások, zord sziklafalakkal határolt keskeny ösvények, hosszú hágó- és nyeregtúrák, hűsítő hegyi tavak és patakok körüli lassú séták - a Magas-Tátra minden természetkedvelő számára feledhetetlen élményeket nyújt. Saját tapasztalainkra épülő ajánlónkban a számtalan lehetőség közül szemezgetve egynapos túrákon vezetünk végig titeket.

Írta és fényképezte: Taxner Tünde, Barla-Szabó Zsófia

Kriván

A Kriván (2494 m) a Magas-Tátra nyugati szegletének egyik legmagasabb csúcsa, amely gyönyörű panorámájával a kalandvágyó turisták kedvelt célpontja. A hegycsúcsra vezető egyik jelölt út kevesebb szintemelkedéssel (1210 méter), de hosszabb távval a Csorba-tótól indul. A Tri studničky pihenőhelytől induló turistaút ezzel szemben rövidebb, ám gyakorlatilag végig erősen emelkedik. Szintideje tempótól függően a csúcsig nagyjából 4 óra, szintemelkedése 1340 méter.
teteje-min.JPG

A kezdetben erdővel borított tájat előbb felváltják a törpefenyők, majd a túra feléhez közeledve már csak a talajt fedi növényzet. Az út végig köves, meredek kaptatók és szerpentinek váltják egymást. Az utolsó emelkedő során kezeinkre is szükség van a mászáshoz. Jutalmunk a csúcsra érve a lenyűgöző körpanoráma és az elmaradhatatlan csúcs-csoki.

lefele-min.jpg

Az indulóhelyre érdemes korán érkezni, mert a kijelölt parkoló korlátolt befogadóképessége miatt a későn ébredők csak távolabb, az út mellett tudják letenni az autóikat. Ha van rá lehetőség, a Kriván megmászását célszerű hétköznapra időzíteni, hogy elkerüljük a hétvégi tömeget - nyáron, főleg jó időben igen népszerű úticél a túrázók körében. Fontos tudnivaló, hogy a túra során nem esik útba menedékház, így egész napra elegendő folyadékkal (legalább 2 liter/fő) és élelmiszerrel induljunk csak útnak. A túra hosszú és kimerítő, nehézségét az út hossza (15-20 km és 7-9 óra) mellett a magashegyi, sziklás terep adja. 

01_csorba_to-min.jpgKapor-csúcs

A Kapor-csúcs (Kôprovský štít) meghódítása ugyancsak a szlovák Csorba-tótól indul, de hamar más irányt vesz. A túra mintha a víz útjára lenne felfűzve: lépten-nyomon hegyi patakokkal és szakaszonként nagyobb tavakkal találkozunk. A Csorba-tó beépített, nyaraló családokkal övezett, de nagyon tiszta vizétől a következő 3,5 kilométeres szakasz a Poprádi-tóig vezet. 1346 méterről a piros jelzésen 1510 méterre emelkedik az út. Ez a nagyjából egy órás túra még kisebb gyerekekkel vagy sportos nagyszülőkkel is bátran bevállalható, a tó partján pedig menedékházat is találunk, a menüben egész jó sült csirkével. 

03_patak-min.jpgAz utat ezután sem lehet eltéveszteni, a főbb csomópontokban fa jelzőtáblák igazítanak el, és a köveken viszonylag könnyű észrevenni a jelzéseket. A Poprádi-tó melletti útelágazásnál balra, felfelé, a kék jelzésen folytatódik a túra. Ahogy egyre feljebb emelkedünk, törpefenyők és gyors patakok keresztezik utunkat, de a vizük még nem teljesen tiszta. Azokból a természetes vizekből a legjobb újratölteni a kulacsunkat, melyek felett már nem halad át út és nincsen menedékház, ám ehhez még feljebb kell kapaszkodnunk. Arra is figyeljünk, hogy csak folyóvizekből igyunk, mert kisebb a szennyezés lehetősége, mint az állóvizeknél. Rövid, szerpentines szakasz következik míg a Menguszfalvi-völgy felső részébe, a Hincó-tavi-katlanba emelkedünk, célunk egy gyönyörű gleccsertó.

A Nagy-Hincó-tó (1946 m) látványa kárpótol a hegymászás fáradalmaiért, hiszen több szakaszon mind a négy végtagunkra szükség van az előrejutáshoz. Tiszta vize nagyon csábító, azonban nem érdemes fürödni benne, hiszen hőmérséklete még a legnagyobb nyárban sem emelkedik 8°C fölé, valamint súlyos összegeket kellene fizetni az élményért, mert természetvédelmi terület. Pihenjünk meg egy kicsit, és töltsük újra a kulacsot a tóból sebesen kifolyó patakból.

05_to-min.jpg

06_nyereg.jpgA túra folyamatosan emelkedve folytatódik, és a Felső-Kapor-hágón (2180 m) át a piros jelzésen jutunk fel a Kapor-csúcsra (2363 m). A csodálatos, csúcsokkal csipkézett panoráma és a pár perces pihenő a világ felett kárpótolnak a meredek sziklamászásért. Vissza ugyanezen az úton mehetünk, és valamivel gyorsabbak leszünk, mint felfelé, de így is érdemes három és fél órával számolni. A túra teljes hossza nagyjából 20 km, a menetidő pedig átlagos tempóval hét és fél óra körüli.

Zöld-tavi menedékház

Az 1551 méteren fekvő Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese) a Magas-Tátra keleti völgyrendszerében, egy hegycsúcsokkal körbeölelt, festői katlanban várja a látogatókat. A menedékház több útvonalon is megközelíthető. Legegyszerűbben Tátralomnic szomszédságából, a Fehér-víz parkolóból indulva, 3-4 órás gyaloglással jutunk fel, de elérhetjük ugyancsak erről a településről induló sífelvonóval és egy rövidebb túrával is. Amennyiben a felvonózást választjuk, célszerű a Gopass-on előre regisztrálni, így minimális kedvezményhez jutunk az egyébként igen borsos árakból.

menhaz-min.JPG

A hosszú ereszkedést, majd a jól járható, köves emelkedőt követően a Zöld-tó partjára érve egy frissítő lábfürdő után megkóstolhatjuk a menedékház szlovák specialitásait, illetve megcsodálhatjuk a Magas-Tátra legmagasabb, 900 méteres, függőleges sziklafalát is. A hosszabb túrára indulóknak a menedékház korlátolt számban szállást is biztosít - ha valaki ezt az opciót választja, érdemes korán, hónapokkal előtte foglalni.

teto-min.JPG

A könnyen járható, de látványos útvonal kitérők nélkül ideális túra lehet családoknak vagy kezdő kirándulóknak is. A kalandvágyók számára a menedékháztól több meredek túraút vezet a közeli gerincekre, innen pedig számos, kizárólag külön engedéllyel és speciális felszereléssel mászható sziklacsúcs közelíthető meg. A Morgás-hágótól egy-másfél órás, enyhén lejtő, gyönyörű panorámás úton juthatunk vissza a felvonóhoz, hogy egy utolsó fotózkodást követően visszaereszkedjünk a parkolóba.

Szlovák Paradicsom

jelzes-min.JPGA Szlovák Paradicsom (Slovensky Raj) nem véletlenül az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A nemzeti park szűk, vadregényes kanyonokkal, szinte érintetlen erdővel, jéghideg hegyi patakokkal és vízesésekkel várja a kalandvágyó turistákat. A Parkban összesen nyolc (két rövid, két hosszabb és négy közel egész napos) szurdokvölgyet járhatunk be - ügyeljünk rá, hogy mindegyik egyirányú, kizárólag felfelé mászható útvonal! A terület a számos könnyebb, családbarát túra mellett több egész napos alternatívát is kínál. Ha mindez nem lenne elég, az útvonalak többségét vaslétrák, fapallók és dróttal biztosított szakaszok tarkítják, sőt, a bátrabbak beülőt és speciális kantárt használva kipróbálhatják a via ferratat is, vagy mountain bike-on száguldhatnak le a völgybe. 

A park bejáratánál vendéglátó egységek, játszótér, mini-állatkert várja az érdeklődőket, a létrákkal és fém tálcákkal nehezített túrákat azonban csak rutinos, szédülésmentes  túrázóknak ajánljuk! Bár jelentős szintkülönbségekkel nem kell számolnunk, a nedves, csúszós talaj miatt a Magas-Tátrához hasonlóan ide is ajánlott magasszárú bakancsot viselni. A Szlovák Paradicsomba fejenként 1,5 euróért léphetünk be, a parkolás 3 euró/autó a kijelölt parkolóban. Ideális program lehet utolsó napra, hiszen számos rövidebb túraútvonalat kínál, illetve hazafelé Magyarország felé útba esik.

tatra-min.JPG

Általános tanácsok Tátrába indulóknak

  • Bármerre is indulsz a Tátrában, még Magyarország elhagyása előtt köss az utazás jellegének megfelelő (extrém sport) biztosítást!
  • Útnak indulás előtt minden esetben tájékozódj a túra hosszáról és nehézségéről - különös tekintettel a szintemelkedésekre -, a vízvételi lehetőségekről, és jegyezd fel a vészhelyzetben hívható számot a mobilodba.
  • Még útközben is kövesd figyelemmel az időjárást - a Tátrában (és általában a magashegységekben) gyakoriak a hirtelen zivatarok és viharok, amelyek kockázatossá, nem ritkán lehetetlenné teszik a fel- és lejutást.
  • Fordíts kellő figyelmet a felszerelésedre! Kényelmes, bejáratott bakancs és hátizsák (esővédő huzattal), esőkabát, izolációs fólia, nyáron fejfedő, naptej és napszemüveg, valamint feltöltött telefon mindenképp legyen nálad. Ezeket érdemes egy-egy rövidebb túra alkalmával még itthon kipróbálni.
  • Még a legnagyobb melegben is szükséged lehet egy kabátra vagy könnyű pulóverre a magasabb helyeken, viszont a nap a hegyen nagyon erősen tűz. Figyelj, nehogy leégj!
  • Tapasztalatlan túrázóként semmiképp se indulj útnak egyedül! Keress vezetett túrát, vagy csatlakozz egy gyakorlott ismerősödhöz, aki rutinosan mozog ebben a közegben.
  • A túrák után egyik este ne felejtsd el megkóstolni a Tatrateat! ;)

2020. augusztus 17.

süti beállítások módosítása