Repülj vissza a múltba! - Kastélyról kastélyra Magyarország legszebb tájain

kastelyok_pic1.jpg

Szerelem, politika, modernizáció, katonák: kulcsszavak, amik a kastélyokról eszünkbe jutnak. Magyarországon több száz kisebb-nagyobb főúri rezidencia található. Az országot járva olyan gyöngyszemekre bukkanhatunk, amik kirakósként mutatják be a múltat. A múltat, mikor még lakájok öltöztették a főurat, mikor még legyező takarta el az arcokat és gyertyaláng kísérte a táncokat. Repüljünk vissza az időben, hiszen nincsen jobb, mint egy kastélytúra az őszi falevelek tengerében.

Írta: Belayane Najoua

kastely_terkep.jpg

Régi korok diszkója, kávézója, könyvtára, otthona és titkos pincék őrzője. A nagymúltú kastélyok nemcsak egy-egy nemesi család otthonaként szolgáltak, hanem a társadalmi és politikai élet központjaként is nagy szerepük volt. Fontos politikai döntések, társadalmi elköteleződések és életre szóló szerelmek helyszíne, ami még ma is ámulattal tölti el az embereket. Melyik lány ne álmodozott volna egy igazi nagyúri bálról, ahol a habos-babos ruhákban táncolva kibontakoznak az első románcok?

A kastélyok nem vesztették el fényüket, sőt, a 21. században még érdekesebbé váltak. Felfedezhetjük bennük a múlt emlékeit, hallhatjuk, ahogy az egykori zenebona betölti a tánctermet, és elképzelhetjük a falai között zajló életet. A nemrég felújított kastélyok a jelenbe is bepillantást nyújtanak - a jelen és a múlt ötvözése nemcsak az épületekben érezhető, hanem az autentikus, ám modern eszközökkel megrendezett programokban is. Fedezzük fel együtt Magyarország néhány kastélyát, amik nemcsak, hogy túlélték az idő próbáját, de biztosabban állnak, mint valaha! 

Brunszvik-kastély - Martonvásár

img_2989.jpg

Történet: Brunszvik Antal, a kastély megálmodója Mária Teréziától kapta a grófi rangot és a birtokot is. A 18. századi kastély kezdetben barokk stílusú épület volt, amit később építettek át klasszicista, majd neogótikus stílusban (forrás). A Brunszvik család fennhatósága után egy rövid ideig József főherceghez, majd Dreher Antalhoz került. A háború után Budai Aurél tervei szerint újították fel, és azóta a Tudományos Akadémia kezelésében áll. A kastély mellett található az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja is. 

Egyediség: A kastély körül egy több mint 70 hektáros angolkert található, ahol nyaranta és kora ősszel hangversenyeket tartanak. A zene nem is áll messze a kastély történetétől, hiszen Beethoven nagyon jó barátja volt a Brunszvik családnak. Ma egy Beethoven múzeummal emlékeznek a zeneszerzőre, aki nemcsak az Appassionata szonátát ajánlotta fel a család nőtagjainak, hanem a múzeumban megtekinthető leveleiben is csodálatát fejezte ki a hölgyek iránt. (forrás)

#angolpark #beethoven #neogótika

egyenes_kastely.jpgAndrássy-kastély - Tiszadob

Történet: A 19. században épült épületet a kastélyok kastélyának is hívhatjuk. Számos stílust és más kastélyok jellegzetes vonásait is magába foglalja. Amint meglátjuk, eszünkbe jut a Vajdahunyad vára. A tervező, Meinig Artúr célja pontosan ez volt: a magyar romantika elemeit akarta ötvözni. A Vajdahunyad várán kívül még a királyi Törcsvárt, a brassói Katalin bástyát és az angliai Knole kastélyt is megidézi. Az első világháború után a feldühödött nép szinte az egész rezidenciát kifosztotta. Később állami kézbe került, így többek között katonai kórházként és gyermekotthonként is működött (forrás).

Érdekesség: A kastélynak a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablaka van. A mendemonda úgy tartja, hogy ez a 365 ablakszem már látta Erzsébet királynét is, ahogy a pompás angol-francia parkban a rózsalugasokat csodálta. (forrás)

#Erzsébetkirályné #többszázévestölgyfák #labirintus

L'Huillier-Coburg-kastély - Edelény

Történet: A 18. század elején épült kastély fénykora csupán egy századig tartott. Az építtető unokája, Ludmilla végezte a legnagyobb átalakításokat a kastélyon. Miután hitbizománnyá alakult a birtok, a Coburg család már csak gazdasági célok miatt tartotta fenn, így lassú pusztulásnak indult. Mint oly sok másik kastélyra, erre is a 21. században figyelt fel a turizmus, így a felújításoknak köszönhetően ma már a régi pompájában nézhetjük meg (forrás).

Érdekesség: A kastélyhoz egy Holt-Bódva sziget is tartozik, amire egy kis franciakertet (amit később angolkerté alakítottak) építettek.  A sziget később több funkciót is betöltött, de ma már őshonos növényeknek és állatoknak ad otthont.

#kastélysziget #narancsház #neobarokk

Schossberger-kastély - Tura

Történet: A 19. században épült kastélyt sokan az “Operaház kistestvéreként” is ismerik, ami a Scholtz Róbert által megalkotott belső díszítőfestéseknek köszönhető. A Schossberger család előszőr nyári lakként, később pedig állandó lakhelyként használta  az épületet. Miután ifjabb Viktor báró, az építtető fia is elhunyt, a kastély magára maradt. A 20. században a német és orosz hadsereg használta, majd pedig iskolaként szolgált. Jó pár évtizeddel később került megint a reflektorfénybe, és ma már újra a régi pompájában tündököl  (forrás).

Érdekesség: A földszinten található világítóablakok és tükrök olyan mérnöki pontossággal vannak elhelyezve, hogy ablakok híján is természetes fény világítja be a helyiséget. A természetes palát, ami a kastély tetejét borítja, egyenesen Franciaországból szállították hazánkba.

#loirementistílus #fénycsapda #pálmaház

Esterházy-kastély - Fertőd

kastelyokpic5.jpg

Történet: A 18. században épült barokk-rokokó kastély Magyarország legnagyobb kastélya. Ha belépünk a Kínai lakkszobába, olyan mintha a Távol-Keletre utaznánk el, pedig csak a 18. századi Európa egyik hóbortját láthatjuk. A Kína-divat vagy másnéven “chinoiserie”, a formák kínaizálásával érte el az autentikus hatást. A szobában több, mint 250 éves kínai paravánokat állnak (forrás). A kastélyparkban mitológiai istenekről elnevezett mulatókban és kínai pagodákban tudtak kikapcsolódni a vendégek. Ma a birtok saját Marionettszínházában, Dísztermében és Rózsakertjében szerveznek különféle programokat. (forrás)

Érdekesség: A kastélyban hangzott el először Joseph Haydn számtalan műve, és a kastély operaháza még a klasszikus balett egyik megteremtőjét, Jean-Georges Noverre-t is a színpadra csalta. A kertben közel 40 szobor és több mint 40.000 virág bontja ki szirmait évről-évre.

#haydn #kínadivat #freskó

süti beállítások módosítása