Mit mondanak a statisztikák, miért éri meg mesterszakra jelentkezni?
Vendégcikk

b_v_0106_1.jpg

Alapszakos diploma után megéri mesterre menni, vagy jobb, ha rögtön dolgozni kezdünk? Valóban megéri az a plusz két év? Hogyan tudunk utána elhelyezkedni, és mennyivel kereshetünk többet? Vendégszerzőnk ezeknek a kérdéseknek járt utána a Corvinuson.

Vendégszerző: Veres Dóra, fényképezte: Bera Viktor

A tanulás még mindig jó befektetésnek számít, a diplomás fiatalok ugyanis gyorsabban tudnak elhelyezkedni és a kereseteket tekintve is jobb helyzetben vannak, mint azok, akik a középiskola után nem tanulnak tovább. Ez még önmagában nem meglepő, azonban statisztikai adatok szerint jelentősen jobban jár az, aki bevállal az alapszak után plusz két évet és elvégzi a mesterképzést is.

Ezt támasztja alá Varga Júlia közgazdász, az MTA tudományos főmunkatársának egyik, a Munkaerőpiaci Tükör 2018 című MTA-kiadványban megjelent tanulmánya is, amelyben azt mutatja be, hogyan változott a legfeljebb 35 éves diplomások munkaerőpiaci helyzete 2004 és 2018 között.

A szakember kutatásai során azt találta, a mester diplomások több mint 80 százaléka volt foglalkoztatott a teljes időszakban, vagyis a válság idején is jó volt a foglalkoztatási rátájuk.

Mesterképzés után nem csak az elhelyezkedés megy gyorsabban, de a kezdő bérek is jóval magasabbak, mint alapszakos diplomával. A Diplomán túl weboldalon rengeteg, felsőoktatással kapcsolatos statisztika található. Ha megnézzük például a 2015/2016-ban, gazdaságtudományi képzésen végzett mesterszakos hallgatókkal kapcsolatos adatokat, látható az is, hogy az elhelyezkedés vagy a fizetés szempontjából az is számít, ki melyik felsőoktatási intézményben szerzett diplomát.

A Corvinuson végzett hallgatók ugyanis átlagosan kevesebb, mint egy hónap alatt el tudtak helyezkedni, és átlagosan bruttó 430 ezer forint körüli kezdő fizetést kaptak.

b_v_0095.jpg

Álommunkahely már az egyetem alatt

A Corvinus egyik legnagyobb erőssége, hogy a mesterképzés során a vállalati partnerekkel közreműködve gyakorlatorientált, tapasztalati tudást nyújt a hallgatóknak. Ezzel együtt arra is lehetőséget biztosít, hogy a diákok a legnagyobb vállalatok vezetőivel dolgozhassanak a diákévek alatt, kiépítve közben egy jól működő kapcsolatrendszert, amelyet frissdiplomásként, vagy akár az egyetemi évek alatt kamatoztathatnak. 

Jó példa erre a duális képzés adta lehetőség, amely során a hallgatók már egyetemi éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról, képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik és részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával. A duális képzésben az együttműködő partnerek az ország vezető könyvvizsgáló cégei, például a PricewaterhouseCoopers, a KPMG, vagy az Ernst & Young. 

A képzés keretén belül a hallgatók heti három napot az egyetemen, kettőt pedig az egyik vállalati partnernél töltenek, ráadásul az elvégzett munkáért fizetést is kapnak. 

Belépő a nagy, nemzetközi cégekhez

A világ több száz üzleti iskoláját monitorozva a Financial Times minden évben összeállítja nemzetközi rangsorát a legjobb üzleti iskolákról és képzéseikről. A menedzsment képzéseket listázó, Financial Times Masters in Managment globális rangsorán idén a 90. helyen szerepel a Corvinus Vezetés és szervezés mesterképzése. Ezzel a program a világ száz legjobb menedzsment képzése közé sorolható.

A Financial Times felmérése szerint a Corvinuson Vezetés és szervezés mesterképzésen diplomázott hallgatók átlagfizetése három évvel a végzésük után bruttó 600 000 forint,

amely a Diplomás Pályakövetési rendszer adatai szerint másfélszer magasabb az ugyanezt a mesterképzést más hazai egyetemen elvégzettek átlagfizetésénél. Ráadásul a corvinusos hallgatók diplomájuk értékét még egy CEMS (The Global Alliance in Management Education) képzéssel is növelhetik. A képzés nagyjából fél évvel több időt vesz igénybe, mint ha valaki csak egy általános mesterképzést vállal, de a befektetett munka és energia megtérül: a CEMS MIM végzettségű diákok pillanatok alatt el tudnak helyezkedni, kapkodnak értük a cégek, és nagyon jók a későbbi előrelépési lehetőségeik is.

Munka mellett is elvégezhető a mesterképzés

Ha valaki decemberben záróvizsgázik, nem feltétlenül kell várnia szeptemberig, hogy folytathassa tanulmányait. A 2021. évi keresztfélévben hét mesterszak is indul, köztük olyanok is, amelyeket akár munka mellett is be lehet vállalni. 

Ilyen például a Nemzetközi adózás, ami angol nyelven indul, és ami levelező tagozaton elvégezhető. Ráadásul a képzési programot a nagy tanácsadó cégekkel együttműködve, az ő munkaerőpiaci igényeikre reagálva dolgozták ki, így naprakész, gyakorlati tudást nyújt.

b_v_0086.jpg

A már említett Vezetés és szervezés képzés esti formában is indul, vagyis az is részt vehet a világ száz legjobb menedzsment képzése közé beválasztott képzésen, aki már dolgozik, és a munkájából kifolyólag nem tudja vállalni a nappali képzést.

Lehetőség tehát bőven van, érdemes élni is velük, ugyanis hatalmas könnyebbséget jelenthet a mesterdiploma megszerzése, mind anyagi, mind pedig karrier szempontból. 

A Corvinuson keresztféléves formában csak bizonyos mesterszakok indulnak, a jelentkezési időszak november első felében lesz. Arról, hogy milyen képzések indulnak és hogyan tudtok jelentkezni, a következő hetekben részletesen beszámolunk majd.

süti beállítások módosítása