Hogyan szól a siker a matematika nyelvén? (könyvajánló)
Közérthető tudomány II. rész

b_v_0084.jpgA teljesítmény gyakran nem egyenlő a sikerrel. Elvégeztük a munkát, de nem kaptunk elismerést: kissé szomorúan hangzik, de biztos mind találkoztunk már vele. A tehetség és az erős munkamorál a kulcs az érvényesüléshez - halljuk sokszor. Ámde a mai világban ezek az erőfeszítések nem jelentenek kézzelfogható garanciát: ez szemet szúrt Barabási Albert-Lászlónak is. A világ egyik vezető szakértője a hálózatok tudományában tárja fel, mi is a siker valójában.

2020.10.18. Írta: Burkus Brigitta / Borítókép: Bera Viktor

Cikksorozatunk második részében Barabási Albert-László hálózatkutató avat be minket a siker egyetemes törvényeibe. Ha meguntad a szokásos motivációs könyveket, és kézzelfogható formában, statisztikai elemzések alapján szeretnéd megismerni a siker titkát, akkor ez a könyv pont neked szól.

Barabási Albert-László erdélyi származású, világhírű tudós. A komplex hálózatok elméletének területén ért el jelentős sikereket, jelenleg a bostoni Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának vezetője.

albert_laszlo_barabasi.pngKép: https://tedxmidatlantic.com/2019-talks/

Jó ideje gyarapodik az önsegítő kiadványok száma a könyvesboltok polcain. Ez a mű azonban elsődlegesen nem ezt a célt szolgálja - bár úgy gondolom, minden elolvasott könyv kisebb-nagyobb lélekterápiával ér fel.

a-keplet.jpgVisszakanyarodva A képlethez: első nekifutásra fejtörést okozna elhelyezni  bármelyik hagyományos kategóriába. De ez esetben erre nincs is szükség. Ugyanakkor az élet más területein a döntéshozatal mindennapos, fontos feladat, vagy inkább feladatsorozat: tulajdonképpen egymásra épülő választásokból épül fel az életünk. A választásaink pedig nagy mértékben befolyásolják, hogyan vélekedünk magunkról a nap vagy akár az életünk végén. (kép forrása)

A siker relatív: mindenkinek mást jelent. Egy része rajtunk múlik, viszont vannak tényezők, melyeket nem befolyásolhatunk. 

Az igazán izgalmas és érdekes kérdés: Hogyan is döntünk, mikor nem tudunk dönteni? Barabási Albert-László  többek között erre a kérdésre is válaszokat keres könyvében.  A kutató olyan kézzelfogható magyarázatokra irányítja figyelmünket, melyek utólag egyértelműnek tűnnek, elsőre azonban meglepetésként érhetnek minket. Álltál már értetlenül egy Oscar-díj vagy világhírű festmény sikere előtt? Ha igen, akkor érdekelhetnek a magyarázatok a következő kérdésekre is:

  • Ugyanazon törvényszerűségek segítik-e sikerre a művészeket, mint a sportolókat? 
  • Mennyit ér egy üveg bor? 
  • Ki a legjobb zongorista? 
  • Miért fontos a preferenciális kapcsolódás, és hogyan működik? 
  • Legyőzi-e a minőség a társas befolyást?
  • Miben tévedett Einstein?

A könyvben szó esik még zoknibábokról, Tiger Woodsról és a Kickstarterről is. Továbbá megtudhatjuk, mit tart a szerző klikkszellemű és kíméletnek iparágnak. A hétköznapi példáknak köszönhetően még a bonyolultabb összefüggések is közérthetőek lesznek, az író szórakoztató stílusa és tanulságos példái pedig segítenek értelmezni az olvasottakat.

A siker univerzális törvényei mindenhol jelen vannak, de mi titokzatos erejük titka? Az adatok és Barabási Albert-László könyve megadják a választ. 

süti beállítások módosítása