11 (még) alig ismert tehetség a Bajnokok Ligájából

moukoko_getty_images.jpg

A 15 éves csodagyerektől a két méteres szenegáli óriásig számos olyan különleges játékos szerepel idén a Bajnokok Ligájában, akikről – egyelőre – kevés szó esik. Következzék közülük tizenegy, akik indokolatlanul alulértékeltek, vagy esetenként borzalmasan fiatalok, ám a jövőben a reflektorfénybe léphetnek.

2020.11.07. Írta: Rada Bálint, borítókép: Getty Images

Alfred Gomis

Poszt: kapus

Nemzetiség: szenegáli

Klub: Rennes

Életkor: 27 év

Ha Rennes és kapusposzt, akkor Edouard Mendy - a szenegáli hálóőr, aki nem hétköznapi története és Chelsea-be igazolása miatt a futballsajtó egyik meghatározó szereplője volt. Kevés szó esett ugyanakkor a pótlásáról, aki szintén az afrikai országból érkezik, szintén nem a legfiatalabb korosztály képviselője, ugyanakkor egyelőre kiválóan pótolja honfitársát. Gomis Olaszországban, a Torino akadémiáján nevelkedett, majd többször is kölcsönadták helyi másodosztályú kluboknak, míg végül 2017-ben az elsőosztályú SPAL-nak – itt végleg szerződtették, sőt, a 2018-as világbajnokságon is részt vehetett. A 2019-20-as csonka szezont már a francia Dijon kapujában töltötte, ahol a nyáron az Arsenalba igazoló izlandival, Rúnar Alex Rúnarssonnal harcolt a játékpercekért. Gomis tavaly 18 bajnokin volt kezdő, melyeken összesen 20 gólt kapott a liga egyik legrosszabbul védekező csapatában. Ennél sokatmondóbb, hogy a teljes francia bajnokságban Gomis védekezett a legjobban a beadások ellen, miközben kevesebb gólt kapott, mint azt a kapujára tartó lövések minősége indokolta volna. (A statisztika megszállottjainak: +3,5-ös post-shot xG-kapott gól mutatóval zárt, amivel olyan hálóőröket előzött meg, mint Mandanda [+2,8], Anthony Lopes [+2], Mendy [+1,7], Areola [-0,2] vagy Keylor Navas [-1,7]). Idén ő mutatta be a negyediklegtöbb védést a francia bajnokságban (27), a legtöbbet a 16-oson belülről (22), miközben magasságát kihasználva továbbra is kiváló a beadások ellen, méretéhez képest ugyanakkor meglepően agilis. Ha így folytatja, a Rennes jövőre egy újabb afrikai klasszis kapussal ajándékozhatja meg az európai topfutballt.

Sergiño Dest

Poszt: jobbhátvéd

Nemzetiség: amerikai

Klub: FC Barcelona

Életkor: 20 év

A Cruyff-féle ranglétrán lépett egyet felfelé idén az amerikai szélső védő: a Barcelona 21 millió eurót fizetett érte az Ajaxnak. Viszonylag kevés szó esett róla az átigazolási időszakban, annak ellenére, hogy a nem túl rózsás helyzetben lévő Barcelona egyetlen érkezője volt a katasztrofális 8-2-es Bayern-meccset követően. Dest támadásban és védekezésben is kiválóan használható, technikailag képzett, gyors, remek az összjátékban, ráadásul jobblábas létére ballal sem ügyetlen, így balhátvédként is bevethető. Az egyetlen kérdés a mentalitásával kapcsolatban merülhet fel: ahogy a Barca több korábbi igazolása, Dest sem a példás magaviseletéről, taktikai érettségéről és az alázatos edzésmunkájáról híres. Ha a katalánoknak sikerül megzabolázni, hosszú évekre jelenthet megoldást egy olyan poszton, amely Dani Alves távozása óta a csapat Achilles-sarka.

kurt_zouma_eurosport_1.jpg

Kép: Eurosport

Kurt Zouma

Poszt: középhátvéd

Nemzetiség: angol

Klub: Chelsea

Életkor: 26 év

Miután a Chelsea-t két átigazolási időszakról is kitiltotta a FIFA, a klub idén pótolta a bevásárlást. Frank Lampard ennek megfelelően még csak keresi a legjobb felállását, a védelem azonban úgy tűnik, összeállt. Edouard Mendy, Ben Chilwell és Thiago Silva érkezése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Chelsea az utóbbi 6 mérkőzésén gólt sem kapott, ám a sikerek egyik kulcsszereplője az a Zouma, akiről méltatlanul kevés szó esik. A francia 2014 óta a Chelsea játékosa, Mourinho alatt kezdte bejátszani magát a csapatba, ám egy súlyos sérülés, majd a többszöri edzőváltás úgy tűnt, visszaveti fejlődését. Egy Stoke-os és egy Evertonos kölcsönszezon után tavaly mégis berobbant a kezdőbe. Idén kilenc meccsen játszott a bajnokságban és a BL-ben, melyeken a Chelsea összesen 3 gólt kapott, Zouma pedig pont ugyanennyit szerzett. Elképesztő fizikai erővel rendelkezik, remekül fejel, párharcait óriási arányban nyeri, ráadásul méretéhez képest meglepően gyors, ezzel kiegészítve a 36 éves Thiago Silva talán egyetlen hiányosságát. Hatalmas teherbírású játékos, aki rengeteg energiát fektet az edzésmunkába – hosszútávon a Chelsea védelmének egyértelmű vezére lehet. 

Diego Carlos

Poszt: középhátvéd

Nemzetiség: brazil

Klub: Sevilla

Életkor: 27 év

A spanyol bajnokság egyik legalulértékeltebb védője Diego Carlos. A brazil játékos a Nantes-ból érkezett Sevillába, ám még klubbon belül is inkább védőtársa, Jules Koundé került reflektorfénybe. Az andalúz csapat tavaly a harmadik legkevesebb gólt kapta a bajnokságban, amiben Carlos oroszlánrészt vállalt: a liga élmezőnyében zárt blokkolt lövések és tisztázások tekintetében is, mindezt egy domináns csapatban, ahol a védők száma gyakran nem adja vissza pontosan, mennyire is játszanak jól. Carlos kiválóan passzol, gyorsan reagál a körülötte történő eseményekre, a végsebessége sem lassú, erényeire pedig végre a brazil válogatott is felfigyelt: Uruguay és Venezuela ellen már ott lesz a világbajnoki selejtezős keretben.

Eduardo Camavinga

Poszt: belső középpályás

Nemzetiség: francia

Klub: Rennes

Életkor: 17 év

A franciák legújabb csodagyereke – akiért már a Real Madrid is bejelentkezett – elképesztő szezonon van túl. Az angolai felmenőkkel rendelkező középpályás mindössze 16 éves és 4 hónapos volt, amikor bemutatkozhatott a francia elsőosztályban – a Stade Rennais történetének legfiatalabbjaként. Augusztusban már a francia válogatottba is meghívót kapott, majd Ukrajna ellen a Les Bleus legfiatalabb gólszerzője lett a második világháború óta. A mérkőzés néhány statisztikája kiválóan rámutat legfőbb erősségeire: 27 perc alatt 26 labdát játszott meg 100%-os passzpontossággal, 9 átadása a támadóharmadban pedig mind embert talált. Camavinga korához képest kimagasló játékintelligenciával rendelkezik, pontosan passzol, jól kezeli a labdát, rengeteget fut és szerel, ráadásul a labdaszerzések sem állnak tőle távol. A Rennes-ben abszolút alapembernek számít, a védelem előtt, box-to-box középpályásként vagy irányítóként is bevethető. Sokat fogunk még hallani róla.

laimer_kicker.jpg

Kép: Kicker

Konrad Laimer

Poszt: belső középpályás

Nemzetiség: osztrák

Klub: RB Leipzig

Életkor: 23 év

Az egyik legnagyobb munkabírású játékos Európában, egészen elképesztő állóképességgel. Laimer 2017-ben szerződött Salzburgból a Red Bull nagyobbik csapatához, a német élvonalba akkor feljutó Leipzighez. Tavaly ő volt a Bundesliga legtöbbet szerelő játékosa, a pálya középső- és támadóharmadában viszont egész Európában ő próbálkozott a legtöbb szereléssel, ráadásul sikeres presszingben (vagyis az ellenfél nyomás alá helyezésében) is csak Marc Cuccurella volt nála jobb a kontinensen. Leimer a pálya közepén érzi a legjobban magát, ám Nagelsman közvetlenül a védelem előtt, illetve a pálya jobb oldalán is előszeretettel alkalmazza – utóbbi gyakran akkor fordul elő, mikor a lipcseiek védekezésből támadásba váltanak. Kevés szó esik róla, de személyében a Leipzig megtalálta a maga N’Golo Kantéját.

llorente_jose_breton_nurphoto_getty_images.jpg

Kép: Getty Images

Marcos Llorente

Poszt: visszavont támadó/középpályás

Nemzetiség: spanyol

Klub: Atlético Madrid

Életkor: 25 év

A spanyol futball svájci bicskája, vagy másképp fogalmazva: az Atlético Madrid Joshua Kimmichje. Madrid másik felén, a Realban kezdte profi pályafutását, ám előbb az Aláveshez került kölcsönbe, majd a Matracosokhoz szerződött. A spanyol U19-es válogatottban még középcsatárként szerepelt, az U21-ben már belső középpályásként, az Atléticóban pedig Simeone afféle visszavont csatárként is elkezdte alkalmazni a feltörekvő szupertehetség, Joao Félix oldalán. Llorrente a pálya bármely pontján bevethető (idén az említettek mellett a jobbszélen is játszott már), technikai képzettsége mindig is kiemelkedő volt, Madrid piros-fehér oldalán pedig a fizikai erőnléte rengeteget fejlődött. Tavasszal az ő két gólja döntött a Bajnokok Ligájában a Liverpool ellen, 2020-ban pedig összesen nyolc gólt és hat gólpasszt jegyzett. Diego Simeone generációváltása úgy tűnik révbe ér, hiszen Félix ihletett formában játszik, a Barcelonából érkező Suárez átlagosan 75 percenként gólt szerez, a csapat pedig a legkevesebb vesztett ponttal rendelkezik a La Ligában.

Mohammed Kudus

Poszt: támadó középpályás

Nemzetiség: ghánai

Klub: Ajax

Életkor: 20 év

Ajax-játékosokkal a teljes listát fel lehetne tölteni, hiszen a BL-elődöntősök mellett idén olyan ismeretlen fiatalok is berobbantak a holland élvonalba, mint Ryan Gravenberch, Perr Schuurs, Lisandro Martinez, vagy a már BL-ben is gólt szerző brazil szupertehetség, Antony. Talán a legkisebb rivaldafényt Mohammed Kudus kapta eddig, akit a dán futball követőin túl nem sokan ismerhettek korábban. A ghánai középpályás az utánpótlásáról híres Nordsjaellandban 11 gólt szerzett tavaly, miközben a ghánai válogatottban is bemutatkozhatott, sőt gólt is szerzett a Dél-Afrika elleni találkozón. Az Ajax nyáron 9 millió eurót fizetett érte, Kudus pedig 3 meccsen 1 góllal és 3 gólpasszal hálálta meg a bizalmat. A Right to Dream korábbi akadémistája leginkább a csatárok mögött érzi jól magát, ahol kiváló cselezőkészsége és sebessége mellett irányítói tehetségét is megcsillogtatta már. Sajnos a Bajnokok Ligájában súlyosan megsérült a Liverpool ellen, így az első nemzetközi kupagóljára még biztosan várni kell.

Diogo Jota

Poszt: szélső

Nemzetiség: portugál

Klub: Liverpool

Életkor: 23 év

Talán ő a legnagyobb név a listán, köszönhetően a nyári Wolverhamptonból Liverpoolba való szerződésének, ám az idei teljesítménye minden elképzelést felülmúlt. Négy találattal vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját (mindössze 175 perc alatt), ő a legveszélyesebb az ellenfelek kapujára (meccsenként 1,40 non-penalty xG, vagyis várható gól tizenegyesek nélkül), ráadásul a kialakított helyzetekkel összesített listán is első helyen szerepel (meccsenként 1,61 xG+xA, vagyis várható gól és gólpassz büntetők nélkül). A Premier League-ben nagyon hasonló számokat hoz: a Mané-Firmino-Salah hármas mögött alig több, mint 200 percet játszott idén, ám ezalatt 3 gólt szerzett, miközben meccsenként 3 helyzetet alakított ki. Bár a Wolvesban leginkább a balszélen számítottak rá, Jürgen Klopp eddig inkább Firmino váltótársaként használta a hamis kilences pozíciójában – a brazilnak nem lesz egyszerű dolga, ha meg akarja tartani helyét a kezdőben. 

Patson Daka

Poszt: középcsatár

Nemzetiség: zambiai

Klub: Red Bull Salzburg

Életkor: 22 év

A kisebbik Red Bull csapat kapcsán nem csak a magyar, de a nemzetközi sajtó is Szoboszlai Dominik nevétől hangos. Itthon ugyanakkor kevésbé csenghet ismerősen Patson Daka neve, aki a Dormundba szerződő Erling Haalandtól örökölte meg a középcsatár posztját. Az osztrák Bundesligában tavaly 36 meccsen 24 gól, idén 5 meccsen 6 gól a mérlege a zambiai támadónak, akit több európai top klubbal is szóba hoztak már az Arsenaltól a Leverkusenig. Az Atlético Madrid elleni BL csoportmeccsen sajnos megsérült, ám így sem lehet kérdéses, hogy hamarosan egy topbajnokságban láthatjuk majd a villámgyors, a kapura bárhonnan veszélyes, a széleken is bevethető támadót.

moukoko_getty_images.jpg

Kép: Getty Images

Youssoufa Moukoko

Poszt: középcsatár

Nemzetiség: német

Klub: Borussia Dortmund

Életkor: 15 év

A Borrusia Dortmundnál nem panaszkodhatnak a tehetségek hiányára: Jadon Sancho (20 éves) és Erling Haaland (20) lassan, de biztosan a klasszis kategóriába érnek, az amerikai Giovanni Reyna (17) és az angol Jude Bellingham (17) pedig még tőlük is fiatalabbak, ám már most hasonló ígéretként tartják számon őket. Van azonban még egy (már nem is annyira) titkos gyöngyszeme a Dortmundnak: a legfiatalabb játékos a BL 32 csapatos mezőnyében. Ő Youssoufa Moukoko. A kameruni felmenőkkel rendelkező német középcsatár azzal került a címlapokra, hogy a Dortmund U17-es és U19-es csapataiban 87 meccsen 137 gólt szerzett. Idén az U19-es német bajnokságban 3 meccsen 10 gól a mérlege – a magánál 4 évvel idősebb játékosok ellen. Nem csoda, hogy a sárga-feketék szurkolói izgatottak lettek, mikor meghallották, hogy a „csodagyerek” bekerült a Dortmund Bajnokok Ligája keretébe. Ez azért is meglepő, mert az UEFA szabályainak értelmében november 20-ig, a 16. születésnapjáig nem léphet pályára a sorozatban, vagyis csak a csoportkör 3. fordulója után csatlakozhat tevékenyen Lucien Favre együtteséhez. Akarva-akaratlanul is felvetődik az összehasonlítás Freddy Adu-val, akit nemes egyszerűséggel az „új Pelének” kiáltottak ki, mikor 14 évesen a felnőtt amerikai bajnokság legjobban kereső játékosa lett. Ő nem tudta kezelni a rá nehezedő nyomást, jelenleg a svéd harmadosztályú Österlen játékosa. Reméljük, Moukoko karrierje másképp alakul…

Felhasznált források: The Athletic, BBC Sport, Marca, transfermarkt.de

Statisztikák: fbref.com

süti beállítások módosítása