Milyen stratégiát követ egy globális nagyvállalat pandémia idején?

b_b_9.jpg

A Corvinus Egyetemen a DSG-program keretein belül van lehetőség bizonyos gazdasági tárgyakat németül elvégezni. Október 1-én a „Strategisches Denken”, vagyis Stratégiai gondolkodás nevű mesterszakos tárgy keretein belül Sávos András, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke tartott online előadást. A kurzus oktatói, Dr. Zsóka Ágnes és Dr. Huszák Loretta a hallgatókkal közös vendégírásukban összefoglalták a legérdekesebb információkat.

2020. 11. 09. Írta: Dr. Zsóka Ágnes és Dr. Huszák Loretta, borítókép: Burkus Brigitta, Közgazdász

A külföldi irányítású hazai leányvállatok fontos részét képezik a magyar gazdaságnak. A KSH információi alapján ezek a cégek az összes magyarországi vállalkozás árbevételének, termelési értékének és hozzáadott értékének legalább felét realizálják, valamint bruttó tárgyi eszköz beruházásaik több mint négytizedét valósítják meg.

A Knorr-Bremse a vasútipar terén az elmúlt 20 év alatt fejlődött globális vállalattá. Tevékenysége két részpiacot szolgál ki: a vasúti- és a haszongépjárművekét. A Knorr-Bremse AG-t eredetileg Berlinben alapították, székhelye a II. világháború után azonban Münchenbe helyeződött át. Budapesten 1995-ben nyílt meg leányvállalata, mely vasúti és kereskedelmi járművekre specializálódott. A vállalat fékrendszerek mellett „on-board” rendszereket is gyárt – például ajtókat, klímaberendezéseket –, ezáltal egy még szélesebb piacot tud kiszolgálni. Sávos András a vállalat rövid bemutatása után a Knorr-Bremse Budapest koronavírus-válság alatti stratégiájáról, illetve a fenntarthatóság és a digitalizáció kihívásairól beszélt a hallgatóknak.

Az ügyvezető már az előadás legelején leszögezte: a munkatársak egészsége és biztonsága a cég első számú prioritása.

A pandémia során a vállalat egy hosszú távú tervet dolgozott ki, melynek kettős célja az volt, hogy a dolgozók egészségének és biztonságának minél nagyobb fokú védelme mellett a termelést is biztonságban tudják folytatni. A vírus munkahelyi terjedésének kockázatát azáltal csökkentették, hogy a fejlesztési területeken is egymást váltó munkarendet vezettek be, és figyelnek arra, hogy a különböző időbeosztásban dolgozó kollégák egymással munkahelyi keretek között ne találkozzanak – ezáltal, ha valaki megfertőződik, nem válik minden a gyártáson dolgozó munkatárs azonnal érintetté.

bremse.jpg

A magyarországi Knorr-Bremse-gyár világszinten is a fékrendszerek egyik fő előállítója. Ez azt jelenti, hogy ha a budapesti üzemnek például koronavírus-fertőzések miatt le kellene állnia, az egy fontos ellátási lánc megakadásán keresztül az egész iparágban éreztetné hatását.

Természetesen a fenntarthatóság is fontos stratégiai szempont a vállalat számára. A klímaváltozás elleni küzdelem segítése céljából a Knorr-Bremse középtávon CO2-semlegessé kíván válni. Ennek érdekében egyebek mellett jelenleg annak a lehetőségeit is vizsgálják, hogy az üzem tetőszerkezetét 30.000 négyzetméternyi napelemmel fedjék be.

Ami a saját gyártásukat illeti, a digitális átállás éppen folyamatban van. A művelet egy fontos lépcsőfoka a ThingWorx szoftver üzembe helyezése volt, amely lehetővé tette a gépek egymás közötti kommunikációját. A telephelyen már mintegy 70 berendezést szereltek fel érzékelőkkel, amelyek folyamatos adatgyűjtést és adatelemzést végeznek a szoftver segítségével, és jeleznek, ha bármilyen rendellenességre utaló nyomot találnak. A meghibásodások ezáltal idejekorán kezelhetővé válnak. Emellett még több digitális fejlesztés is tervben van, illetve tervezés alatt áll – például a termelésirányítás tekintetétben -, hogy az ipar 4.0-ban rejlő potenciálokat minél jobban ki tudják használni.

süti beállítások módosítása