Gyermekként házasodtam Magyarországon - Mikor válik egy gyermek felnőtté és milyen áron?

marriage-636018_1280.jpg

Megbízható volt és kedves, ezért odaadtam magam neki. Évente több száz 16-18 év közötti lány és valamivel kevesebb fiú köt házasságot anélkül, hogy tudná, milyen érzelmi és testi szabadságtól fosztja meg magát. Ez a társadalmi anomália nem távoli probléma, itt van velünk Magyarországon. Hogyan érinti a gyerekeket a korai házasság? Egyáltalán mikortól gyerek egy gyerek? Személyes tapasztalatok és szakmai nézőpont egy cikkben. 

2020. 11. 18. Írta: Belayane Najoua

Mikor a gyermekházasságra gondolunk, rögtön távoli, elmaradott országok jutnak eszünkbe. Sokan gondolják, hogy Magyarországon nem létezhet gyermekházasság, hiszen a fejlett társadalmak elítélik az ilyesfajta szabadságkorlátozást. De vajon az nem szabadságkorlátozás, ha valaki nem választhat szíve szerint párt? Lehetséges, hogy a szerelem vak és kortalan?

“2016-ban 388 18 év alatti lány kötött házasságot, és az előző két év adatai sem különböznek ettől” - mondja dr. Bárdossy-Sánta Nóra, a Hintalovon Alapítvány programvezetője. “Azt is fontos látni a Statisztikai Hivatal által közölt számokból, hogy 2009 óta nem volt olyan év, amikor 50. életévét betöltött férfi ne vett volna feleségül 16–17 év közötti lányt.” Milyen valójában a gyermekházasságok helyzete Magyarországon?

Mikortól gyerek a gyerek?

Ha gyermekházasságokról beszélünk, először azt kell tisztáznunk, hogy mikor válik valaki gyermekké. A gyermekek jogait az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye rögzíti, ám az csak a gyermekkor végét deklarálja. A gyermekkor kezdődhet a fogantatásnál és a születésnél is. Ebben az esetben felmerülnek az abortusszal kapcsolatos kérdések is. “A gyermekkor elejét és a gyermek cselekvőképességét szabályozó rendeleteket az ENSZ az országok belső normáira bízza” - hangsúlyozza dr. Bárdossy-Sánta Nóra. Ezért lehetnek különbözőek az abortusztörvények és a gyermekházasságról szóló rendeletek is. 

pic2gyermek.jpgSzabad szív, szabad akarat, szabad szerelem

„Szabad tekintet, szabad szív, szabad szó, kézben kéz, szemben szem, minálunk így szokta a szerelmes” - mondja Melinda a Bánk Bánban, nagyon is felvilágosultan. Ha az itthoni helyzetet nézzük, a legtöbb házasság szabad akaratból köttetik. “A házasságkötési kérelmet a gyereknek kell előterjesztenie a gyámhatóság felé, és ilyenkor a hatóság felkeresi és meghallgatja a gyerek szüleit is. Az eljáró hatóság azt vizsgálja, hogy a gyerek érdekét szolgálja-e a házasság, és szabad akaratából döntött-e így. Ezen túlmenően a gyerekorvostól is kérnek egy igazolást arról, hogy a gyerek „a házasságkötéshez szükséges testi és értelmi fejlettséggel rendelkezik”, és az eljáró hatóságon múlik az is, hogy szükség esetén bevonja-e a családvédelmi szolgálatot is” - mondja dr. Bárdossy-Sánta Nóra. 

A korai házasság árnyoldalai

Habár vannak olyan esetek, amikor a korai házasság szabad akarat által vezérelt, sokak szerint még ebben az esetben sem tesz jót a gyermek testi és lelki épségének.

“Egy gyerek életére nagy hatással van az, ha gyerekként házasodik. Nagyon elszomorító, hogy bár a jogszabályok Magyarországon is lehetőséget adnak a gyermekkorúként történő házasságkötésre, fel sem merül az azt megelőző eljárásban a gyerek érdekeinek és szükségleteinek vizsgálata. Az orvos megvizsgálja, kérnek véleményt a szüleitől - de ezek a vizsgálatok egyike sem a gyerekről, mint önálló entitásról szól. A szakemberek voltaképpen asszitálnak egy olyan jogintézményhez, amiről tudjuk, hogy akkor sem a gyerek érdekét támogatja, ha nem kényszer áll a házassági szándék háttérben, hanem egyéb okok, mint például a családi környezetből való kitörés vágya.“ - foglalja össze a helyzetet dr. Bárdossy-Sánta Nóra.

A korai házasság egyéb következményeket is maga után von, amik függetlenek lehetnek attól, hogy szabad akaratból köttetett-e vagy sem.

A korai házasság kockázatai:

  • Kiteszi a lánygyermekeket a korai terhesség, szülés és anyaság veszélyeinek, nemcsak fizikailag, hanem pszichológialiag is.
  • A 15-19 év közötti fiatal nők körében vezető halálozási okok a terhesség és az vele  járó komplikációk.
  • Fokozódik a házasságon belüli erőszak és így a HIV-fertőzés kockázata.
  • Ahogy a táblázatból is kiolvasható, a 18 év alattiak gyakrabban válnak családon belüli erőszak áldozatává. A családon belüli szexuális erőszak áldozatainak 60 százaléka és a szexuális visszaélések áldozatainak 99 százaléka gyermekkorú. Ez különösen igaz akkor, ha a férj és a feleség közti korkülönbség jelentős.
  • A korai házasság a legtöbb esetben véget vet a gyermek tanulmányainak.

kepernyofoto_2020-11-13_8_57_10.png

Forrás: Egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikai rendszer, Statszemle

Ezt az őszinte történetet egy hölgy osztotta meg velünk, aki nevének eltitkolását kérte:

Tizenhat éves voltam, ő pedig 50. Szüleim barátja volt, megbízható. Mindig kedves volt velem, és úgy éreztem megért. Egyszer nagy bajba kerültem, és őt hívtam fel, hogy segítsen. Össze voltam törve, elkeseredett és magányos voltam. Ő volt az, aki kihúzott a gödörből. Segített lelkileg, és magához kapcsolt örökre. Most így két gyerek után visszagondolva,  rossz döntés volt az a hívás. Nem lettem erőszak áldozata, nem bántott sohasem, mégis a szabadságomnak akkor vége lett. A tanulmányaimnak vége szakadt, úgy éreztem, hogy ez a normális. 16 évesen gyereket vállalni, beállni az otthoni feleségek sorába, és elszigetelni magam mindenféle “tini-hobbitól”. Eldobtam a gyerekkorom, annak ellenére, hogy pszichológiailag még nem álltam készen erre.

Viszlát gyermekkor, tanulás, egészség és remény

Habár ebben a cikkben leginkább a magyarországi viszonyokról volt szó, fontos megjegyezni, hogy az esetszámokat tekintve Európában fényévekkel jobb gyereknek lenni, mint a Föld más részein. Afrikában és Dél-Ázsiában a lányok fele gyermekkorban már túlesik a nászéjszakán - két másodpercenként egy gyermekházasság történik, ami évente 700 millió elrabolt gyermekkort jelenthet.

„Egyetlen gyermeket sem lenne szabad megfosztani a gyermekkorától, a tanulástól, az egészségétől és reményeitől. Mégis, évente több millió kislánytól tagadják meg a jogait, amikor gyermekként férjhez kényszerítik őket” – mondta Dr. Michelle Bachelet, az ENSZ Nemek Közti Egyenlőséggel és a Nők Felemelkedésével foglalkozó Egységének (UN Women) igazgatója egy korábbi cikkben.

Mit tehetünk mi?

pic3gyermek.jpg

A szigorúbb jogszabályokon és ellenőrzéseken kívül mi is tudunk tenni a kényszerített házasságok ellen. Ha ilyen házasságot észlelünk a közvetlen vagy közvetett környezetünkben, és úgy érezzük, hogy valóban kényszerhelyzetről van szó, akkor minél hamarabb értesítsük a szociális hatóságot. Hasznos információkat találhatunk az Unicef oldalán és a Girls not Bride honlapon is. 

Fontos megjegyezni, hogy a médiában sokkal több szó esik a lányokat ért sérelmekről, miközben sok fiúgyermek is a gyermekházasság áldozata lehet. Egy 2019-es kutatás szerint a világon 115 millió fiúgyermek házasodik gyerekként. A Care-org nevű szervezet mindkét nem szabadsága és egyenlősége mellett kiáll.

Képek forrása: Pixabay

süti beállítások módosítása