Bejgli mellé NBA, szilveszterre baszk derbi - Sportnaptár az ünnepekre

ski-race-2246889_1920.jpgA vírushelyzet miatt idén jelentősen átalakulnak az ünnepek: elmaradnak a szilveszteri bulik, a nagycsaládos karácsonyi lakomák, az ünnepek közötti külföldi síutak. Ebben a nehéz helyzetben, a hosszútávú összezártságban ugyanakkor egy kikapcsolódási lehetőség továbbra is adott: a sportvilág az ünnepek alatt sem áll le. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes megnéznetek az ünnepek unalmasabb, jóllakottabb pillanataiban az NFL alapszakaszától a Premier League Boxing Day-én át az egyik legőrültebb hangulatú világbajnokságig.

2020.12.22. Írta: Rada Bálint, borítókép: Pixabay

A cikk tartalmából:

  • Premier League
  • La Liga
  • NBA
  • NFL
  • Férfi kézilabda Bajnokok Ligája
  • Darts
  • Téli sportok

ba_sportnaptar_az_unnepekre.jpg

Grafika: Báthori Adrienn, Közgazdász

Premier League

Az angol sportkultúra régi hagyománya, hogy a Boxing Day, vagyis karácsony másnapja futballal telik. A téli időszak elképesztően sűrű menetrendje mindig különösen megterhelő a csapatok számára: december 16. és január 2. között öt teljes bajnoki fordulót is lebonyolítanak majd a szigeten. Nem véletlen, hogy a karácsonyi fordulókat tartják a legfontosabb vízválasztónak: a kaotikus szezon féltávjánál végre tisztább képet kaphatunk az erőviszonyokról.

premier_league_getty_images.jpg

Kép: Premier League, Getty Images

A 15. forduló nyitómeccse rögtön érdekesnek ígérkezik: december 26-án a karácsonyi ebédet egy Leicester City – Manchester United rangadóval öblíthetjük le (13:30). A United bár nem örvend rossz formának, a Bajnokok Ligájában már a csoportkörben búcsúzott, melynek köszönhetően ismét felmerültek a kérdőjelek a keret erősségével, illetve Ole Gunnar Solskjaer edzői kvalitásaival kapcsolatban. A Leicester talán a legnagyobb sötét ló a bajnokság élmezőnyében – bár az utóbbi években ez lett az állandó jelzője, nehéz pontosan felmérni, milyen erőt is képvisel Brendon Rogers csapata. 

A karácsonyi forduló legnagyobb rangadója nevek alapján a Chelsea és az Arsenal londoni derbije (december 26. 18:30) kellene, hogy legyen, ám az előzetes erőviszonyok igencsak a kékek irányába billennek.

Bár az ő formájuk is ingatag volt a télen, Edouard Mendy, Thiago Silva és Ben Chilwell rengeteget dobtak a csapat védekezésén, elől pedig továbbra is kifejezetten mély merítési lehetősége van Frank Lampardnak. Az Ágyúsok a bajnokság talán legunalmasabb fociját játsszák, támadójátékuk kiszámítható és minden, csak nem hatékony. Mikel Arteta edzői pályafutása amilyen biztatóan indult, most úgy fest, zátonyra futott. Kérdés, hogy merre tovább…

Az ünnepek között sem áll meg az élet: a Chelsea nehéz sorsolása a szezon meglepetéscsapata, a Jack Grealish vezette Aston Villa ellen folytatódik (december 28. 18:30), az elmúlt évek domináns teljesítményét egyelőre csak keresgélő Manchester City pedig a bajnokságot remekül kezdő Evertonhoz látogat (december 28. 21:00). A City-Chelsea duó később egy újévi csúcsrangadón mérkőzhet meg egymással (január 3. 17:30), ami a bajnoki cím szempontjából is kiemelkedően fontos lehet. 

A listavezető Liverpool kicsit könnyebb sorsolást kapott a karácsonyi szezonra, amit vélhetően a kikötővárosban sem bánnak igazán, tekintve, hogy a keret jelentős része továbbra is sérült. A címvédőnek a tabella alsó felében tanyázó West Brom, illetve az igencsak sótlan Newcastle ellen így is kötelező a győzelem, a Ralph Hassenhütl-féle Southamptonnal azonban igencsak meggyűlhet a bajuk. A Szentek a bajnokság legnagyobb meglepetéscsapata, az osztrák szakvezető pedig az újhullámos laptopedzők egyik kiemelkedő tehetsége, így egy kifejezetten izgalmas találkozónak nézhetünk elébe (január 4. 21:00).

La Liga

Az ünnepek között a török, a portugál vagy a holland élvonal sem áll le, a topligák közül ugyanakkor a spanyol az egyetlen másik, ahol bajnokit rendeznek ilyenkor. A forduló december 29-én (17:00) a Sevilla – Villarreal rangadóval kezdődik. A Sárga Tengeralattjáró egy remek szezonkezdet után a BL-helyekért küzd – kérdés, hogy mire mennek az Európa Liga címvédőivel szemben.

la_liga_athletic_club.jpg

Kép: Athletic Club, La Liga

A spanyol klubfutball legmeghatározóbb csapataira könnyebb mérkőzések várhatnak. Bár a Barcelonánál továbbra is az őskáosz állapota uralkodik, a csapat pedig évtizedek óta nem kezdett ilyen gyengén a bajnokságban, az Eibar otthonában mégiscsak egyértelmű esélyesnek számít (december 29. 19:15). Az idei szezonban rendre nézhetetlen futballt produkáló Real Madrid jobban áll katalán riválisánál, ráadásul az utóbbi fordulókban mintha javuló formát mutatna – ez az Atlético Madrid ellen egy kulcsfontosságú győzelemben öltött testet. A 16. fordulóban a mezőny talán leggyengébb keretével rendelkező Elchéhez látogatnak (december 30. 21:30). Az Atletico még a Real elleni vereség ellenére is a liga legnagyobb favoritjának tűnik: vesztett pontok tekintetében simán listavezető, a portugál csodagyerek, Joao Felix szárnyal, Jan Oblak és a kiváló védelem pedig mindössze négy gólt kapott az egész bajnokságban. A kontinens legkellemetlenebb csapatának számító Getafe ellen (december 30. 19:15) nem számíthatnának könnyű meccsre, ám Bordalás csapata szerencséjükre idén kifejezetten gyenge idényt fut.

A forduló legérdekesebb összecsapása a baszk derbi lesz: a tabella élén harcoló Real Sociedad az Athletic Bilbaóhoz látogat. Mindkét csapat hűen követi a baszk labdarúgás hagyományait, a két klub szurkolói között pedig kifejezetten szoros a kapcsolat. A 2019-2020-as Spanyol Kupa döntőjében is összecsaptak volna, ám a találkozót továbbra is halogatják, ugyanis ragaszkodnak hozzá, hogy drukkereik jelen lehessenek a mérkőzésen.

Az egyik oldalon David Silva és Mikel Oyarzabal, a másikon Inaki Williams és Iker Muniain hozhatnak igazi showt a San Mamésbe – megtekintése órákkal az idén kifejezetten zártkörű szilveszteri bulik előtt mindenkinek ajánlott (december 31. 14:00). 

Január 2-án aztán jön a következő forduló egy sevillai derbivel (16:15 Real Betis - Sevilla), ráadásul ezen a hétvégén a Bundesliga és a Serie A küzdelmei is folytatódnak, így az újévre a topligák teljes skálájáról válogathatunk.

NBA

nba_nathaniel_s_butle_nbae_getty_images.jpg

Kép: Nathaniel S. Butle, NBAE, Getty Images

Az amerikai kosárlabdaliga alapszakasza hagyományosan októberben kezdődik – illetve kezdődött volna. A koronavírus-járvány miatt ugyanakkor a 2019-2020-as szezon június helyett csak októberben fejeződött be. Az új évad így két hónapos csúsztatással indul: az első fordulót magyar idő szerint december 23-án éjjel (01:00) a Brooklyn Nets és a Golden State Warriors kezdi meg. Az alapszakasz 10 fordulóval rövidebb lesz a szokásosnál, ezúttal „csak” 72 mérkőzést játszanak majd a csapatok. A szurkolók beengedéséről bizonyos korlátozások között a klubok dönthetnek. Az új szezon legnagyobb favoritja a fogadóirodáknál a LeBron James vezette címvédő Los Angeles Lakers, mellettük a városi rivális Clippers, az utóbbi két év MVP-jével, Giannis Antetokounmpóval felálló Milwaukee Bucks, illetve a már említett Brooklyn Nets tartoznak a favoritok közé. 

A kosárlabda-rajongók számára jó hír, hogy az ünnepek alatt folyamatosan lesznek mérkőzések. Ha akár szenteste, akár december 25-én vagy 26-án nem tudnánk aludni, mindig lehetőségünk lesz a világ legjobb kosarasaival elfoglalni magunkat.

És hogy melyik mérkőzésekre érdemes majd figyelni? Koránkelőknek és későn fekvőknek december 23-án rögtön egy szuperrangadót ajánlunk: a két fő favorit és városi rivális, a Lakers és az új vezetőedzővel induló Clippers néznek majd egymással farkasszemet (04:00). A tavalyi meglepetésdöntős Miami Heat az Orlando Magic otthonában kezd (december 24. 01:00), ám nem sokkal később (december 24. 01:30) jön a Keleti Főcsoport egyik fontosnak tűnő rangadója a Boston Celtics és a Milwaukee Bucks között. Karácsony első napján három mérkőzést rendeznek majd: a Heat a New Orleans Pelicanst (18:00), a Bucks az előző évtizedben meghatározó, ám azóta jócskán meggyengülő Golden State Warriorst (20:30), a Celtics pedig a csoportrivális Netset fogadja. December 26-án hajnalban további két mérkőzés következik (02:00 Lakers – Mavericks, 04:30 Nuggets – Clippers), majd 27-étől újra teljes fordulók jönnek mind a 30 csapat részvételével.

NFL

Míg a kosárlabdázók most kezdik az alapszakaszt, az amerikai focisták lassan a végéhez közelednek. Két forduló maradt annak eldöntésére, hogy mely csapatok kerülnek a rájátszásba. A cikk írásakor az AFC-ben a Kansas City Chiefs, a Pittsburg Steelers és a Buffalo Bills, az NFC-ben a Green Bay Packers, a New Orleans Saints és a Seattle Seahawks helye már biztos a play-offban, mögöttük azonban óriási harc várható. A 16. forduló rögtön egy fontos összecsapással indul: a borzalmas kezdet után a Minnesota Vikings igyekszik play-offra menteni a szezonját, ám ehhez az NFC-elsőségért is harcban lévő Saints otthonában kellene győznie (december 25. 22:30). A bajnokság egyik legerősebb csoportjában, az NFC Nyugatban az Arizona Cardinals a San Francisco 49ers ellen igyekszik megőrízni az utolsó play-off helyet (12.26. 21:30), míg a hektikus szezont futó Las Vegas Raiders egy másik play-off esélyes csapattal, a rendkívül erős védelemmel és újonc irányítóval felálló Miami Dolphins-zal néz majd farkasszemet (12.27. 02:15). 

nfl_jeremey_theron_kirby_kansas_city_magazine.jpg

Kép: NFL - Jeremey Theron Kirby, Kansas City Magazine

A forduló legnagyobb rangadói az ünnepek között jönnek: az első 11 mérkőzését zsinórban megnyerő Pittsburg Steelers az AFC Dél csoportgyőzelméért küzdő Indianapolis Coltsot fogadja (december 27. 19:00), míg az utóbbi fő riválisa, a Tenessee Titans az NFC-éllovas Green Bay Packers otthonába látogat. Tom Brady távozásával a New England Patriots 2008 óta először biztosan lecsúszik a csoportgyőzelemről és a rájátszásról is – a csoportrivális Buffalo Bills ellen már csak a szép búcsúra törekedhet Bill Belichik csapata (december 29. 02:15). A legszínvonalasabb mérkőzésnek ugyanakkor egy másik NFC Nyugat csoportrangadó tűnik, ahol a Seattle Seahawks és a Los Angeles Rams mérkőzésén nézhet egymással farkasszemet a sokáig MVP esélyesnek tűnő Russell Wilson, illetve a liga talán legjobb védőjátékosa, Aaron Donald. Az utolsó, mindent eldöntő alapszakasz-forduló összes meccsét január 3-án rendezik meg olyan rangadókkal, mint a Bills – Dolphins (19:00), a Browns – Steelers (19:00), a Bears - Packers (19:00), a Rams – Cardinals (22:25) vagy a 49ers – Seahawks (22:25).

A rájátszás január 9-én kezdődhet, egyetlen igazán fontos kérdéssel. Ha Tyreek Hill, Travis Kelce és kiváltképp Patrick Mahomes így folytatja, ki állíthatja meg a Kansas City Chiefs címvédőit?

EHF Champions League Final Four

Ha az NFL esetén végjátékról beszéltünk, a férfi kézilabdában ez hatványozottan igaz. Bár már hónapok óta zajlik a Bajnokok Ligája 2020-21-es idénye, az előző szezon négyesdöntőjét csak most decemberben rendezik meg. A csoportkör után egy 16 csapatos egyenes kieséses szakasz következett volna, ám a vírushelyzet miatt a meccseket sokáig nem tudták megrendezni.

Végül drasztikus lépésre szánták el magukat az EHF-nél: törölték a nyolcaddöntőket, és az A és B csoport első két helyezettjét automatikusan a legjobb négybe juttatták. Így került a kölni négyesdöntő mezőnyébe a német THW Kiel, a francia Paris Saint-Germain, a spanyol FC Barcelona, illetve a Telekom Veszprém. 

A labdarúgás rajongói számára ismerős lesz az első párharc: a Barcelona a PSG-vel találkozik (December 28. 17:00). A Barca a BL legnagyobb favoritja, ebben az idényben még egy sorozatban sem talált legyőzőre. A keretet világklasszisok egész sora alkotja Pálmarssonntól Pérez de Vargason át a lassan a világ legjobb védőjévé váló Thiagus dos Santosig. A PSG a futballprojekthez hasonlóan indult: rengeteg pénz, klasszis igazolások, ám a hazai sikerek mellett eltörpülő nemzetközi eredmények. Idénre jócskán megcsappant a szuperklub költségvetése, ám így is náluk játszik az előző évtized két legjobb játékosa: Nikola Karabatic és Mikkel Hansen. Bár nagy nevek távoztak a franciáktól (Sagosen, Sigurdsson, Ekhdal du Riezt, Abalo), a csapat egyelőre őrzi helyét az európai elitben. Tavaly mindkét meccsüket a Barca nyerte (36-32, 35-32), idén revansot vennének a franciák.

kezilabda_voros_david_telekom_veszprem.jpg

Kép: Telekom Veszprém

A másik elődöntőben Kiel – Veszprém rangadót rendeznek (december 28. 20:30). Az Építők tavaly három góllal kaptak ki a Vardartól a döntőben, összességében pedig már négy finálét vesztettek el. A 2013-14-es szezon óta mindössze egyszer maradt le a magyar csapat a Final Fourról, ám a végelszámolásnál valami mindig hiányzott. A Kiel a PSG-ből nyáron igazolt Sagosennel jelentősen erősödött, ám a koronavírus-járvány súlyosan érintette őket, így a mérkőzés esélyese az elképesztően mély kerettel rendelkező bakonyi gárda. Idén kétszer már találkoztak a BL-ben: Németországban döntetlen lett a vége (31-31), Magyarországon a Veszprém győzött (41-33). A bronzmérkőzést (17:00) és a döntőt (20:30) december 29-én rendezik a kölni Lanxess Arenában.

PDC Darts World Championship

Az ünnepi időszak elmaradhatatlan tartozéka az egyik legőrültebb világverseny: a dartsosok legnagyobb tornája.

A londoni Alexandra Palace megmérettetései mindent tartalmaznak, amiért ezt a sportágat szeretni lehet: őrült szurkolókat, igazi kocsmai hangulatot árasztó arénát, az óriási hangerővel dübörgő Black Sabbath, Pitbull vagy Shakira slágereket, és olyan világbajnokokat, mint egy ex-villanyszerelő, egy többszörös skót nagypapa vagy egy brit punk, aki a torna nyitómeccsén grinch-nek öltözött.

Utóbbi a címvédő: Peter Wright a világranglista második helyezettjeként érkezik, ám győzelmi reményeihez a ranglistavezető Michael van Gerwennek, a „Jégember” Gerwyn Price-nak, vagy a legutóbbi major tornán első nagy győzelmét szerző José de Sousának is lesz egy-két szava.

darts_lawrence_lustig_pdc.jpg

Kép: Lawrence Lustig, PDC

A koronavírus-járvány miatt a szurkolók idén legfeljebb korlátozott számban lehetnek majd jelen a december 15. óta tartó versenyen. A torna egyenes kieséses rendszerben zajlik: a 96 induló közül a kiemeltek a 2. körben csatlakoznak, ahonnan folyamatosan feleződik a mezőny. A harmadik és negyedik fordulóra az ünnepek között (december 27-30.), a negyeddöntőkre január 1-jén, az elődöntőkre 2-án, a döntőre 3-án kerül majd sor. A torna az elődöntőkig délutáni és esti programokból áll majd, így kora délutántól késő estig bármikor bekapcsolódhatunk a különleges sportág küzdelmeibe.

Téli sportok

Zárásként jöjjenek azok a sportágak, melyeket a legkönnyebben azonosítunk a téli szezonnal. 

A legnagyobb presztízzsel rendelkező torna a síugrók négysáncversenye lesz. Ez a világkupán belül egy speciális sorozat, mely során Oberstdorf (december 29. 17:30), Garmisch-Partenkirchen (január 1. 14:00), Innsbruck (január 3. 14:00) és Bischofshofen (január 6. 17:15) sáncain küzdenek meg egymással a világ legjobb síugrói. A viadalnak több különlegessége is van. Egyrészt az egyes fordulók head-to-head első körrel indítanak: itt két versenyző ugrik egymás ellen, a magasabb pontszámot szerző pedig továbbjut a 2. fordulóba. Másrészt az összetettet nem a Forma-1-hez hasonló pontrendszer eredménye határozza meg, hanem az ugrásokra kapott pontok. Így sokkal kisebb a lehetőség a hibázásra: mivel összesen nyolc ugrása lehet a legjobbaknak, egy első körös kiesés az összetett esélyek biztos végét jelenti. A verseny címvédője a lengyel Dawid Kubacki, ugyanakkor a kiszámíthatatlan erőviszonyok mellett egy norvég, egy osztrák, egy német, egy szlovén vagy egy japán arany sem lenne meglepetés.

ski_jumping_getty_images.jpg

Kép: Getty Images

Ha a síugráshoz nem fűlik a fogunk, ám a havas hegyek megnyugtató látványát valamely más sporteseménnyel kombinálnánk, az alpesi sízők világkupájába is bekapcsolódhatunk. A férfiak számára Bormióban lesiklás (december 28.) és Super-G (december 29.), a nőknek Semmeringben óriás szlalom (december 28.) és szlalom (december 29.), illetve Zágrábban szintén szlalom (január 3.) futamokat rendeznek. 

Közben a sífutók újév napján vághatnak neki a Tour de Ski versenysorozatnak, mely a világkupa részét képezi, ám önmagában is nagy presztízse van. A kulcs itt a sokoldalúság és a kiegyensúlyozottság: tíz nap alatt három helyszínen (Val Müstair, Toblach, Val di Fiemme) összesen nyolc különböző típusú fordulóra kerül majd sor. A mindent eldöntő futam január 10-én következik egy szabadstílusú, 10 km-es, tömegrajtos, emelkedős verseny formájában – addig bőven lesz időnk kiheverni a karácsonyi sportmaraton fáradalmait.

süti beállítások módosítása