Idén 40 éves a legendás sárga videójáték-karakter
A Pac-Man felemelkedése és jelentősége

pacman-5153518_1920.jpgKi ne ismerné a Pac-Mant? Idén 40 éve, hogy a popkultúra szerves része ez a karakter, és népszerűségéből az utóbbi években sem vesztett: számos üzletlánc árul az ismert sárga figurával ellátott ruhákat és más termékeket. Zenékben, sorozatokban és filmekben is számos Pac-Man utalással találkozhatunk. Mégis hogyan lett egy korai videojáték-karakter a kortárs popkultúra egyik megkerülhetetlen ikonja? Cikkünkben erre keressük a választ.

2020.12.27. Írta: Bera Viktor, Borítókép: Pixabay

A Pac-Man - sok korai népszerű videojáték-karakterrel együtt - a japán játékgyártás terméke. Azt már kevesebben tudják, hogy eredeti neve Puck-Man volt, ezt azonban a nemzetközi megjelenés gördülékenyebbé tételéért megváltoztatták. Nem lett volna nagy feladat a “P” betűt “F”-re változtatni - a játékterem tulajdonosok így sok frusztrációtól menekültek meg. 1980-ban, idén 40 éve jelent meg a játék, először Japánban, de év végére a tengerentúli játéktermekbe is eljutott. 

A játék rögtön hatalmas népszerűségre tett szert: készült belőle társasjáték, toplistás sláger, televíziós sorozat és Weird Al Yankovich jóvoltából Beatles paródia is. Mindezt az 1983-as játékpiaci krach előtt.

A ‘80-as évek amerikai kultúrájában a játéktermeknek hatalmas szerepe volt. A korszak otthoni játékainak legnagyobb része ezeknek a játéktermi gépeknek a hangulatát igyekezett eljuttatni egyenesen a nappaliba. Ez természetesen sokszor katasztrófába torkollott: az otthoni játékkonzolok - melyek közül ekkor az Atari 2600 volt a legnépszerűbb - teljesítményben messze alulmaradtak a játéktermi gépekhez képest. Ez mégsem tartotta vissza a stúdiókat attól, hogy próbálkozzanak. 

A Pac-Mannel is ez történt: az Atari a lehető leggyorsabban szerette volna a játékot az otthonokban tudni, hatalmas kasszasikerre számítottak. A fejlesztéssel Tod Frye-t, egy fiatal programozót bíztak meg, akinek egyedül, nagyon szűk határidő mellett kellett elkészíteni a népszerű játékot az Atari 2600-ra. 1982 márciusában meg is jelent a játék, ami rövid idő alatt nemcsak az Atari 2600, hanem az addigi játéktörténelem legnagyobb példányszámban eladott darabja lett.

7 millió kelt el a Pac-Man ataris verziójából, ami a fejlesztőt és az Atarit is nagyon gazdaggá tette - mégis ez volt a cég egyik legnagyobb bukása.

Népszerűsége ellenére a hardveres korlátok és a rövid határidő miatt egy akkori mércével is gyenge játék lett a Pac-Man otthoni portja; a kritikusok szinte egyhangúlag és rengeteg vásárló is nagyon elégedetlen volt a játékkal. A videojátékok minőségellenőrzésének hiánya, a félrevezető reklámok és játékborítók, valamint a nagy mennyiségű, de rossz minőségű játékmegjelenés végül az egész piac összeomlásához vezetett. Ez az 1983-as krach évekre megbénította a nyugati játékvilágot, a fogyasztók bizalmát pedig már nem egy amerikai cég, hanem a máig nagyon népszerű Nintendo szerezte vissza. 

Az azóta eltelt évtizedekben alig volt olyan játékplatform, amiről hiányzott volna a Pac-Man. Természetesen telefonokon is lehet vele játszani, több alkalmazás is rendelkezésre áll, sőt, a Google keresőbe beírva egy beépített böngészős verziót is ki lehet próbálni. 

A játék sikere nem meglepő: több dologban is új mintát teremtett. Ez volt az egyik első játék, aminek főszereplője kabalaként funkciónált. Az egyszer üldözött, máskor üldöző szellemek pedig egy olyan - persze mai szemmel kezdetleges - mesterséges intelligenciát kaptak, ami valós időben reagál a játékos lépéseire. Ez az újdonság és a pályák labirintusszerű felépítése szinte végtelen játékbeli szituációt eredményez. A dinamikus macska-egér játékélmény nagyon addiktívvá tudta tenni a szoftvert, amit a hangeffektek is erősítettek. Ki ne ismerné fel a hangot, mikor Pac-Man megeszi a sárga “pöttyöket”? 

A képernyőn kívül is nagyon népszerű lett a karakter. Könnyen megjegyezhető, barátságos, így hasonló kabalákkal együtt, mint Mario és Sonic, a 21. században is releváns tud maradni. Még mindig rengeteg kulcstartót, matricát és egyéb ketyerét találunk Pac-Mannel, sőt, ruhákat is szép számban lehet venni. Pár éve a Pixel című filmben is szerepet kapott, bár ez sajnos nem tartozik az emlékezetesebb alkotások közé.

40. Születésnapjára emlékezve játsszatok ti is egy menet Pac-Mant, hiszen akár a böngészőből is megtehetitek!

süti beállítások módosítása