Szabadtéri feltöltődési lehetőségek a művészet szerelmeseinek

pestike.jpg

Miközben hétköznapi életünk újabb darabját kapjuk vissza, a közösségi terek ismét megtelnek élettel és jókedvvel. Noha bizonyos szolgáltatások igénybevétele megkötésekkel jár, a kellemes tavaszi időjárás lehetővé teszi a szabadtéri programokat, ami ezúttal különösen a művészetek rajongóinak kedvez. Budapesten több szabadtéri kiállítás és művészeti témájú program is várja a látogatókat, ezek közül válogattunk nektek.

2021.05.06. Írta: Szántó Szabina Petra, borítókép: Kristóf Benjámin

Plakátkiállítás a Várkert Bazárban

Faragó Géza, magyar festő- és grafikusművész alkotásainak ezúttal a Várkert Bazár Déli panoráma terasza ad otthont. Személye kevésbé ismert, élete azonban annál kalandosabb: Faragó Géza különböző párizsi iparművészeti iskolákban folytatta tanulmányait, majd Budapestre visszatérve főként a plakáttervezés foglalkoztatta, de kipróbálta magát színházi díszlet- és jelmeztervezőként, illetve a filmiparban is tevékenykedett. A Mesél az utca című kiállításon 25 plakát tekinthető meg Faragó alkotásai közül, melyek történelmi utazásra invitálják a látogatókat: a 20. század első felének politikai és kulturális életébe. A kiállítás ingyenes, június végéig látogatható.

plakatkiallitas_a_varkert_bazarban.jpg

Óbudai idézetek

Esterházy Péter magyar költő születésnapjának, ezzel együtt a magyar próza napjának alkalmából az Óbudai Anziksz magazin és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata igazi különlegességgel készült: kortárs magyar szerzők kedvenc Esterházy-idézetei olvashatók különféle plakátokon, ezek közül összesen 40 darabot helyeztek ki Óbuda közterületein. Érdekesség, hogy a plakátokon szereplő szerzők fotóit korábban még nem közölték, azok egy néhány évvel ezelőtti magazinfotózáson készültek. Többek között Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Parti Nagy Lajos, illetve Závada Péter is megosztják velünk kedvenc idézeteiket. A kiállítás nem egy konkrét helyszínre korlátozódik, Óbuda környékén sétálgatva bármikor szembe találhatjuk magunkat egy-egy kedves Esterházy-féle gondolattal egészen május közepéig.

idezetek_obudan_jpg.png

Parafrázisok

Egyedi témájú szabadtéri kiállításra bukkanhatunk a belváros szívében, a 6. kerületi Hunyadi téren. A kiállított darabok megálmodója Fazekas Júlia, Básti Lajos-díjas színésznő. Koncepciójának középpontjában korábbi híres festmények újraalkotása áll – ennek kellékei otthon fellelhető egyszerű tárgyak, illetve sminktermékek. Az elkészült alkotásokat a színésznő a telefonjával rögzítette. Az egyénileg újraértelmezett alkotások közül 40 darab megtekinthető a kiállításon, az eredeti festményeket pedig nagy felbontásban szintén megnézhetjük. A kiállítás egészen május végéig megtekinthető, továbbá a kiállítás szervezői lehetőségeikhez mérten egyéb programokkal is készülnek a látogatók számára. 

parafrazisok.jpg

Kertmozi

Nem kimondottan a kiállítások kategóriájába sorolható a filmvetítés, de a mozgóképet preferáló közönség számára kiemelt esemény. A tavalyi sikerre való tekintettel a Városmajori Szabadtéri Színpad szervezésében idén is megnyílik a Kertmozi, ahol a közönség magyar és nemzetközi filmeket tekinthet meg. A tervek szerint június 8-án indul az első vetítés, és egészen augusztus végéig élvezhető a szabadtéri mozi élménye a Városmajorban. A vetíteni kívánt filmek között szerepel többek között a Becstelen Brigantyk, a Mamma Mia, illetve a Lajkó – Cigány az űrben című alkotások.

kertmozi.jpg

Ismersz más szabadtéri programokat? Oszd meg velünk Facebookon!

süti beállítások módosítása