Olimpiai kabalák - bemutatjuk a tokiói játékok képviselőit!

miraitowa_es_someity_jpg.png

Az olimpiai és paralimpiai játékoknak kabalafigurái minden megrendezéskor változnak: nemcsak az olimpia értékeit, hanem a házigazda országot is képviselik. Vajon kik a 2021-es tokiói olimpia és paralimpia képviselői, és hogyan választották ki őket? Ismerd meg őket cikkünkből!

2021.05.15 Írta: Engelbrecht Azurea, borítókép: A tokiói játékok két kabalája: Miraitowa és Someity (forrás: JOC)

A kabalák szimbolizálják a rendező országot, segítenek bevételt generálni a játékok során, és közelebb hozzák a gyerekekhez az eseményt, hiszen a játékok értékeit képviselik, aranyosak, és szerethető plüssök készülnek belőlük. Az olimpiai és paralimpiai játékoknak 1972 óta minden megrendezéskor saját hivatalos kabalafigurájuk van. Ezek általában állatok vagy emberszerű karakterek, amelyek valamilyen módon kötődnek a megrendező országhoz és jelképezik ezek kulturális örökségét. 

smoky.jpg

Kép: Smoky, az olimpiai faluban született kutya (forrás: IOC Olympic Museum/Getty)

Az első (nem hivatalos) olimpiai kabala Smoky volt, az 1932-es Los Angeles-i olimpiai játékok kiskedvence. A skót terrier a nyári játékok kezdete előtt nem sokkal született az olimpiai faluban.

Az 1972-es müncheni olimpián debütált az első hivatalos kabala, aminek szintén kutya alakja volt: Waldi egy tacskót mintázott az olimpia színeiben. Azért a tacskóra esett a választás, mert egy igen népszerű kutyafajta Bajorországban, amely szívósságáról, állóképességéről és mozgékonyságáról híres – azokról a tulajdonságokról, amelyeket az olimpikonok is képviselnek. 2010 óta az olimpiának és a paralimpiának külön kabalái vannak, amiket együtt mutatnak be.

kutya.jpg

Kép: Waldi, az első hivatalos olimpiai kabala (forrás: IOC)

A tokiói olimpia és paralimpia kabalaterveire versenyt írtak ki, melyre több mint 2000 pályázat érkezett 2017-ben. Az előválogatás során egy olyan zsűri szűkítette le a listát, melynek tagjai voltak többek között animestúdiók, játékkészítők és képregénykiadók is, és végül három olimpia-paralimpia párost választottak esélyesnek. A rövidített listából általános iskolások választották ki a nyertes dizájnt 2018-ban: a szavazásban 16 769 iskola vett részt, minden osztálynak egy szavazata volt.

Ez volt az első alkalom, hogy gyerekek szavazták meg a játékok kabaláit, és nemcsak a karakterek kinézete, hanem valószínűleg a kitalált történetük, képességeik és személyiségük is szerepet játszottak a döntésben.

a_harom_versenyzo_kabalaparos.jpg

Kép: A három versenyző kabalapáros (forrás: IOC)

Az első helyezés végül toronymagasan az „A” párost, a két – akkor még névtelen – robotszerű figurát illette. A kék mintázatú olimpiai kabalát Miraitowának keresztelték, ami japánul a jövő (mirai, 未来) és az örökkévalóság (towa, 永久) szavakból tevődik össze, ezzel jelképezve az örök reményt az emberek szívében világszerte. Miraitowa futurisztikus alakja és jellegzetesen anime stílusú szemei nemcsak a jövő Japánját szimbolizálják, hanem a hagyományokat is: az indigókék négyszöges mintázat – ami az olimpia logójában is megjelenik – az Edo-korban igen divatos kimonómintázat volt, és Japán eleganciáját és kifinomultságát hivatott kifejezni.

A rózsaszín, paralimpiát képviselő kabala a Someity nevet kapta: ahogyan a színe, úgy a fején levő antennák is a cseresznyevirágokat jelképezik, amelyek jellegzetesek japánban. A neve is erre utal: a “somei” részt a someiyoshino fajtájú cseresznyefajta ihlette, míg az összhangzás az angol “so mighty” kifejezésre játszik rá, utalva a paralimpikonok jeles tulajdonságára. A két kabala ellentétes személyiségű: Miraitowának erős igazságérzete van, nagyon atlétikus és képes teleportálni, míg Someity nyugodt, telepatikus képességei vannak, és nagyon erős, amikor szükség van rá.

a_dizajn_ihlete.png

Kép: A dizájn ihlete

A győztesek mellett a dobogósokról is érdemes néhány szót ejteni. A „B” dizájn egyik tagjának alapjául a japán mesékből jól ismert róka szolgált, amely a földből és a Japánt alulról melegítő tűzből született, míg a másik egy légből született oroszlánkutya, ami a japán szentélyek hagyományos őrzője. A „C” dizájn mindkét tagja a Japánnal asszociált piros-fehér színkombinációt hordozza, és míg az egyikük ismét egy róka – amely hagyományos japán maszkmintát visel az arcán –, a másik egy japán nyestkutya (tanuki), amely a fején lévő levéllel tud alakot változtatni.

Az emberek többsége örömmel fogadta a nyertes figurákat, azonban néhányakból ellentétes érzelmeket váltottak ki. Egyrészt sokan kifogásolták, hogy a döntést gyerekek hozták meg, másrészt a színválasztás a személyiséggel és Someity lágyabb vonalaival egyesek szerint erős nemi sztereotípiákat hordoz magában, ami szembemegy az alapvetően jövőbe mutató dizájnnal. Eltévedt Pokémonokhoz is hasonlították őket, de be kell látni: ha aranyos japán stílusú figurákat terveznek, azok elkerülhetetlenül a népszerű animelényekre fognak hasonlítani. Miraitowa és Someity nemcsak az olimpiát népszerűsítő képekben, videókban és árucikkekben jelennek meg, hanem a nézők robotok formájában is találkozhatnak velük a játékok alatt.

Az eddigi olimpiai kabalákról bővebb információt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oldalán olvashatsz.

A tokiói olimpiáról még több cikkünk lesz a következő hetekben. Kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le róluk!

süti beállítások módosítása