Hogyan működik a kollégiumi pályázat a Corvinuson, mi alapján döntenek? - Részletes útmutató a kitöltéshez

b_b_9_2.jpg

Olcsóbb, mint egy albérlet és a diáktársaiddal egy közösségben lakhatsz: két erős érv amellett, hogy az egyetem alatt kollégiumba költözz. Első lépésként pályázni kell a kollégiumi elhelyezésre, ami bonyolultnak tűnhet. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mik a legfontosabb tudnivalók, milyen határidőkre figyelj és mi a menete a jelentkezésnek.

Írta: Elblinger Éva

A Corvinus kollégiumai megközelítőleg 1100 fő részére biztosítanak férőhelyet. A pályázók közül tanulmányi eredmény, közéleti tevékenység, a lakóhely és az egyetem távolsága, valamint szociális helyzet alapján választják ki azokat, akik végül kollégiumi szobát kaphatnak.

A jelentkezéshez a “Kollégiumi jelentkezés 2021/22/1” kérvényt kell leadni Neptunon keresztül. Itt bejelölheti a hallgató, hogy szeretné a szociális pontjait is beszámítani. A szociális pontok megállapításához a „Rendszeres szociális ösztöndíj pályázat 2021/22/1” kérvényt kell kitölteni. Akkor is jelentkezhet kollégiumba a hallgató, ha az utóbbit nem adja le, ebben az esetben viszont a szociális pontszáma nulla lesz, vagyis csak a másik három kategóriára kaphat pontot.

A már felvételt nyert hallgatók számára elérhető lesz egy „Kollégiumi szociális ösztöndíj pályázat” is, amellyel a rászoruló hallgatókat segítik a kollégiumi térítési díjak kifizetésében. Ezt azonban csak akkor adhatják le, ha korábban a Rendszeres szociális ösztöndíj pályázatot is benyújtották, és szociális pontszámot állapítottak meg számukra.

A pályázatra a hallgatók maximum 200 pontot kaphatnak. A tanulmányi pontszámot elsőéveseknél a felvételi pontszám, felsőbbéveseknél az utolsó két lezárt félév eredménye alapján határozzák meg, erre maximum 40 pontot kaphatnak. További 40 pontot kaphatnak a hallgatói közösségért végzett és tudományos munkáért, például diákszervezeti, tudományos, demonstrátori vagy sporttevékenységért. A pályázó állandó lakhelyének távolságáért maximum 20 pont kapható, melyet Budapest vagy Székesfehérvár közigazgatási határától számítanak.

A pontszám másik felét, vagyis 100 pontot a szociális pontszám teszi ki, ezt a Rendszeres  Szociális  Ösztöndíj pályázattal határozzák meg.

Aki tehát kollégiumba jelentkezik és leadja a pályázatot, később erre az ösztöndíjra is pályázhat, a havi összeget a pontszám alapján határozzák meg. Rendszeres szociális ösztöndíjra kollégiumi jelentkezés nélkül is lehet pályázni, melyet általában szeptember első felében írnak ki.

A távolsági, tanulmányi és közéleti pontok számításának pontos módja a HTJSZ 7.sz. mellékletében található (6-11. oldal).

FRISSÍTÉS: Az szociális pontokhoz szükséges dokumentumok listáját az egyes státuszok igazolására a jelenleg hatályos 2/2021. Oktatási Rektorhelyettesi Rendelkezés tartalmazza, amely innen tölthető le (az oldal megtekintéséhez a CUSMAN kóddal és jelszóval kell belépni).

Milyen határidőkre kell figyelni?

A jelentkezési időszak felsőbbéves hallgatók számára 2021. július 1-jén kezdődött, elsőéves hallgatóknak július 29-én 8:00-kor fog elindulni. A jelentkezési kérvény leadásának határideje mindkét esetben augusztus 13. 12:00.

Ha a felvételi pontszámba a szociális pontok beszámítását is szeretnéd, akkor azt külön a „Rendszeres szociális ösztöndíj pályázat 2021/22/1” kérvény leadásával tudod megtenni. A kérvény július 29-én nyílik, viszont a leadási határideje korábban van, mint a kollégiumi jelentkezés esetén: augusztus 4. 12:00-ig lehet kitölteni.

A pályázathoz több igazolást is be kell szerezni, melyek közül néhány időigényes lehet. Érdemes már a pályázat megnyitása előtt átnézni a szükséges igazolások listáját, és előre beszerezni, amit a 2/2021. Oktatási Rektorhelyettesi Rendelkezés tartalmaz.

A rendszeres szociális ösztöndíj pályázat 2021/22/1 kiírását, a szükséges igazolások listáját és előírásokat a Hallgatói Szociális Bizottság (HSZB) fogja közzétenni honlapján, illetve a HÖK hírfolyamban a következő hetekben.  Érdemes követni a HSZB és a HÖK Facebook oldalát is.

kep.png

A kollégiumi felvételi pályázattal kapcsolatos határidők. Grafika: Nagy Dávid

Mely kollégiumokra lehet pályázni?

A következő kollégiumokat jelölheted meg a jelentkezés során:

kep_1_1.png

Grafika: Nagy Dávid

A kollégiumokról bővebb információ itt található.

Hogyan néz ki a jelentkezés menete?

A jelentkezéshez szükséges „Kollégiumi  jelentkezés 2021/22/1” kérvény a Neptunban az Ügyintézés / Kollégiumi jelentkezés menüpont alatt érhető el:

  • A pályázat során meg kell jelölni, hogy a választható kollégiumok közül melyikbe nyújtod be jelentkezést. Lehetőség van a kollégiumok közötti preferencia sorrend felállítására is. Fontos tudni, hogy az elsőéves hallgatók (alap és osztatlan képzésre felvett és korábban BCE jogviszonnyal nem rendelkező mesterképzéses gólyák) csak a Tarkaréti Kollégiumban kaphatnak elhelyezést.
  • A pályázat során egy félévre (5 hónap) vagy két félévre (10 hónap) kérhetsz kollégiumi elhelyezést. Ez alól kivételt képeznek a hét féléves alapképzésben hetedik félévüket megkezdő hallgatók, akik csak egy félévre pályázhatnak.
  • A jelentkezéskor megjelölt időtartam letelte előtt térítésmentesen kiköltözni (a férőhelyről lemondani) a Neptunban leadott “Félévközi Kiköltözési Kérvénnyel” lehet. Ennek feltételeit a Kollégiumi pályázati felhívás 8. pontjában olvashatjátok.
  • A kérvényben a távolsági és tanulmányi pontokat automatikusan számítják, de érdemes ellenőrizni, hogy helyes adatok szerepelnek-e a kérvényben. Egyedül a szakmai és közéleti pontokhoz szükséges jelölni a diákszervezeti tagságot és a demonstrátori tevékenységet (lásd a következő bekezdést), illetve igazolni a tudományos vagy sporttevékenységet.
  • Amennyiben  a  kérvényt  sikeresen  leadtad, módosításra vagy új dokumentum feltöltésére már nincs lehetőség, kizárólag javításra visszaküldött kérvénynél tölthetsz fel hiányzó dokumentumokat.
  • Térítésmentesen  a  kollégiumi  jelentkezési  pályázattól  elállni az  előzetes eredményhirdetést megelőzően lehet, ennek részleteit a Kollégiumi pályázati felhívás 13. pontjában találjátok. 

Hogyan kell igazolni a közéleti tevékenységet?

Diákszervezeti tevékenység igazolásához a táblázat megfelelő sorában kell megjelölnöd diákszervezetének kategóriáját és az ott betöltött pozíciódat valamint fel kell tüntetned tagsági viszony kezdetét, és végét (ha van). Demonstrátori tevékenységnél a patronáló tanárt és a tantárgy nevét, intézetet, tevékenységet kell kitölteni.

A leadott tevékenységet a diákszervezet elnöke és a HÖK Diákszervezeti ügyekért felelős Vezetője hitelesítik és pontozzák. Tehát nem szükséges igazolást  feltölteni sem diákszervezeti, sem demonstrátori tevékenység esetén!

A tudományos vagy sporttevékenységet megfelelő dokumentumok feltöltésével kell igazolni, melyet a HÖK pontoz.

A közéleti tevékenység pontrendszerét és a szükséges igazolások leírását a HTJSZ 7.sz. mellékletének 7. pontjában találod (Extracurriculáris tevékenységre adható pontszámok, 9-12. oldal). 

Mikor és hogyan tudom meg a pályázatom előzetes eredményét?

A kollégiumi pályázat eredménye a Neptunban az Ügyintézés / Kollégiumi jelentkezés menüpontjában érhető el, illetve a kiküldött tájékoztatókat szükséges figyelmesen elolvasni. Minden hivatalos tájékoztatás a Neptunon keresztül történik, így rendszeresen kövesd figyelemmel a rendszer által küldött üzeneteket! Az előzetes eredményeket augusztus 19-én teszik közzé a Neptunban.

Mit tehetek, ha az előzetes eredmény felülvizsgálatát szeretném kérni?

Az előzetes eredmények kihirdetése után kezdődik az észrevételezési időszak augusztus 23-ig. Ezt az észrevételezési kérvény leadásával lehet megtenni, melynek eredményét augusztus 25-én teszik közzé.

Észrevételezésre a Neptun Ügyintézés / Kérvények menüpontja alatt van lehetőség az előzetes eredményhirdetést követően, az „Észrevételezés kollégiumi jelentkezéshez 2021/22/1” kérvény benyújtásával.

A kollégiumi jelentkezés előzetes eredményének észrevételezése során csak az elért eredmény tanulmányi, közéleti és távolságra adott pontjainak felülvizsgálatát lehet kérvényezni, újabb kollégiumot megjelölni, illetve a megjelölt kollégiumok preferencia-sorrendjén változtatni nem lehet.

A rendszeres szociális ösztöndíj pályázat feltételei szerint a szociális pontok észrevételezését is kérvényen keresztül kell megtenni. Új dokumentum feltöltésére ekkor már nincs lehetőség, csak a pontokat lehet észrevételezni, amiket a HSZB újraszámol ilyenkor. A kérvényen be kell majd pipálni, hogy rendszeres szociális ösztöndíjra is le akarja adni a hallgató.

Ha nem nyertél férőhelyet a pályázatod leadása után, lehetőséged lesz várólistára jelentkezni. Az egyes kollégiumokban tanév közben megüresedő férőhelyek feltöltése folyamatosan történik a várólistáról, ezekről az adott kollégiumban lehet érdeklődni. Azonban a várólistára kerülés nem automatikus. Várólistára jelentkezni szintén az észrevételezési kérvényen lehet a korábban beadott kollégiumi preferencia sorrend alapján.

o_zs_0145.jpg

Hogyan tudom meg a végleges eredményt?

Sikeres kollégiumi felvételi eredményről a hallgatók a kollégiumi beköltözési kérvényük leadását követően határozatot kapnak, melyet a Neptun Ügyintézés / Kérvények menüpont alatt, a „Leadott kérvények” fülön, a kérvény sorában lévő „+”-ra kattintva tudnak majd letölteni.

A beköltözési kérvény sikeres leadásának feltétele a kiírt kaució befizetése.

Sikertelen kollégiumi felvételi eredményről a hallgatók az észrevételezést követően határozatot kapnak, melyet a Neptun Ügyintézés / Kollégiumi jelentkezés menüpont alatt, a leadott kérvény sorában lévő „+”-ra kattintva tudnak majd letölteni.

Milyen teendőim vannak, ha felvettek a kollégiumba?

Fontos, hogy a felvételt nyert hallgatók pontosan kövessék és határidőre teljesítsék az eredményhirdetés utáni teendőket: a beköltözési kérvény leadását és a kaució befizetését. A Kollégiumi beköltözési kérvény leadásának elmulasztásával a hallgató elveszíti férőhelyét, és a kaució összegének megfelelő díjat is ki kell fizetnie. 

A kaució  befizetése  a  Neptun  gyűjtőszámlán  keresztül  történik,  így  haladéktalanul kezdeményezni szükséges egy banki átutalást a gyűjtőszámlára. Neptunban a „Pénzügyek/Befizetés” menü alatt találhatod majd a kiírt befizetési kötelezettséget, ahol a gyűjtőszámlád egyenlege is megjelenik. A  kiegyenlítendő  tétel  mellett  lévő  jelölő  négyzetet  bejelölve,  majd  a „Befizet” gombra kattintva tudod befizetni a kiírt tételt.

Hol találok információt és kit kereshetek, ha kérdésem van a kollégiumi pályázattal kapcsolatban?

A Kollégiumi pályázati felhívás a 2021/22 tanévre az egyetem honlapjáról érhető el.

A kollégiumi felvételi eljárás rendje, valamint a leadandó igazolások listája, a rendszer működéséről  szóló  bővebb  tájékoztató,  valamint  a  kitöltési  útmutató  és  egyéb információk a BCE HÖK honlapján lesznek elérhetőek a következő hetekben.

Az  eljárás  alapját  és  az  eljárással kapcsolatos pontos szabályozást a BCE Szervezeti és Működési Szabályzat III. Kötete Hallgatói Követelményrendszer 4. Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat 7. melléklete tartalmazza.

Az esetlegesen felmerülő kérdéseket a hok.kollegium@uni-corvinus.hu e-mail címre küldött e-mailben, valamint a BCE HÖK honlapján közzétett elérhetőségeken válaszolja meg a Kollégiumi Divízió vezető.

„Rendszeres szociális ösztöndíj pályázat 2021/22/1" kiírását, a szükséges igazolások listáját és előírásokat a hallgatók szociális helyzetének megállapításához a Hallgatói Szociális Bizottság (HSZB) teszi közzé a honlapján,  illetve a HÖK hírfolyamban a következő hetekben. A kérvénnyel és a pontozással kapcsolatos kérdéseiket a Hallgatói Szociális Bizottságnak teheted fel a hszb@uni-corvinus.hu e-mail címen.

Mindemellett érdemes követni a HSZB és a HÖK Facebook oldalát is friss információkért.

A kollégiumi felvételi pályázat során fokozott figyelemmel kövesd a hivatalos  tájékoztatási  csatornákat,  főként  a Neptunon  küldött  üzeneteket!.

süti beállítások módosítása