Budapesti fagyikörkép - Mutatjuk a legjobb helyeket!

ice-2759348_1920.jpg

Bazsalikomos eper, mascarponés maracuja, mexikói csoki, Irsai Olivér és még sorolhatnánk. Budapesten se szeri, se száma a fagylaltozóknak, melyek finomabbnál finomabb hűs édességeket kínálnak. A krémes olasztól kezdve a sorbeteken át a macaron alakú fagyiig mindent megtalálunk, még akkor is, ha éppen diétázunk. A cikkben összegyűjtöttünk nyolc szuper budapesti fagyizót, amit érdemes kipróbálni idén nyáron.

2021.08.12. Írta: Belayane Najoua. Borítókép: Pixabay

Gombóc helyett újhullámos formák

Macaron Heaven

kepernyofoto_2021-07-07_20_52_21.png

Kép: Macaron Heaven

A Mammut közelében található Macaron Heaven, aminek vezetője Késmárki Dia corvinusos alumna, alapvetően egy francia cukrászda a macaronokra specializálódva (a francia desszertekről egy korábbi cikkünben bővebben is írtunk), ám nyaranta akadnak óriás macaronba zárt fagyik is. Hetente három íz érhető el, amit a közösségi oldalakon mutatnak be minden hétfőn. Volt már többek között passion fruit, zöldalma, bodza, banános nutella, sós mogyoró és sajttorta is. Ha pedig a macaron fagyikon kívül még egy kis édességre vágynánk, akkor közel negyven féle macaron közül választhatunk. 

A Macaronok tényleg óriásiak, de a benne levő fagyi miatt mégsem tömények, így egy desszertnek pont megfelelnek. Mi egy tiramisut és egy sajttortát ettünk - mindkettő isteni volt, és a kiszolgálás pedig csillagos ötös. 

Bon Dia!

A Little Melbourne kávézó mellett található fagyizót egy barcelonai utazás ihlette, ami a nevéből is látszik, hiszen a bon dia spanyolul jó napot jelent. A retró csavaros fagyik új életet kapnak a fagyizóban, hiszen a megszokott csoki és vanília helyett olyan különleges ízeket lehet kipróbálni, mint a Panna Rosa málnás-licsis-rózsás, az Emma Green pisztáciás-matchás, a  Melbourne Blue spirulinás (kék algás), a Peter Black kókuszból kivont aktív szénnel kevert (fekete színű!) fagyi. A fagyikra lehet kérni toppingokat is, amik még különlegesebbé teszik az élményt.  

Az olasz félsziget szenvedélyes ízei

Gelateria Pomo D’oro

Az Arany János utcában található fagyizó egy igazi kis Olaszország Budapest szívében. A kiváló minőségű fagyik között találhatunk egyszerű ízeket is, mint a stracciatella, a csoki és a pisztácia, de akadnak különlegesebb, kevert fagyik is, mint a bazsalikomos eper vagy a szedres fekete csoki. A kis fagyizóban olyan autentikus olasz édességeket is vehetünk, mint a cannolo, a tiramisu és a panna cotta. Az üdítők között pedig természetesen megtaláljuk a kávék összes változatát, de ha valami gyümölcsösebbre vágynánk, akkor a smoothie-k közül is választhatunk.

I love gelato

A Mester utcai fagyizót egy olasz testvérpár vezeti, ami meg is látszik a folyamatosan változó extra ízkombinációkban. A fiúk nagyon szeretnek kísérletezni az új, szokatlannak tűnő ízpárosításokkal. Rendszeresen kísérleteznek sós fagyikkal is, mint a camambert, a gorgonzola vagy a cheddar. A pultban rengeteg sorbet is található, így a laktóz vagy tejfehérje érzékenyek is találhatnak maguknak isteni fagyikat. A júliusi ízeik között van a mascarpone alapú fagyi maracujával, málnával és kakaóbab törettel, a 40 százalékos kefír barnarummal és kakaóbab ropogóssal, valamint a feketeerdő fagylalt reszelt étcsokoládéval, kakaós piskóta darabokkal és meggyszósszal. A fagyizó mellett pedig májusban nyitották meg a gépi csavart fagyizójukat is. 

Természetes élvezet érted és a Földért

Anjuna

Az Anjuna jégkrémek nemcsak Budapest és Tihany utcáiban tűnnek fel, hanem a kiskereskedelmi láncok boltjaiban is találkozhatunk velük. A jégkrémek egytől egyig vegánok, gluténmentesek és csak természetes alapanyagokból készülnek. Ha fagyizóban vásárolunk Anjuna jégkrémet, akkor az alapra még kérhetünk egy dipet, azaz egy öntetet és egy toppingot, ami lehet kókuszpehely, lifilizált málna vagy éppen mangó-maracuja coulis. Az alapjégkrémek között pedig többek között találunk áfonya-levendulát, elefántcsontparti kókuszt, málna-licsi-rózsát, mexikói csokit és mogyorós kávét. 

kepernyofoto_2021-07-07_21_06_59.png

Kép: Belayane Najoua

Ezelőtt még soha nem jártam az Anjunába, mert őszintén szólva nem igazán szeretem a vizes fagylaltot, de gondoltam, a cikk miatt most már tényleg kipróbálom, ha már úgyis annyit hallottam róla. A választott fagyim áfonyás-levendulás jégkrém volt fehér csokival leöntve, egy kis liofilizált málnával. A fagyin nagyon markánsan érződött a levendula és az áfonya is, úgyhogy egyáltalán nem hasonlított a tipikus bolti vizes fagyikra, amiknek legtöbbször semmi ízük. A csoki pedig szuperül illett a kicsit savanykás fagyihoz, nem beszélve a málnadarabokról. Ha eddig csak gondolkoztál az Anjunán, akkor lépj a tettek mezejére, mert habár drágább, mint egy átlagos vizes fagyi, a természetes alapanyagokból varázsolt ízkavalkádért megéri kipróbálni!

Gelateria Pichler

A Párisi Udvar közelében található fagyizóban Damniczki Balázs fagylaltkínálatával találkozhatunk. A fagyik közt jószerivel vannak tejmentesek, cukormentesek és vegánok is, így mindenki megtalálja az étkezésének megfelelő fagyit, az ízért pedig nem kell aggódni. Ha egy kis csavart szeretnénk a fagyizásunkba, akkor kérhetjük a fagyit briósban vagy kürtöskalácsban is. 

Kézművesség felsőfokon

Erdős és fiai cukrászda

Erdős Norbert nem akárhol tanulta a fagylaltkészítést - Olaszországban élt több évig, ahol nemcsak a cukrászattal, hanem a konyhaművészet más ágaival is megismerkedett. Az Erdős cukrászdában több mint 200 fagylaltreceptet őriznek, melyek közül egy átlagos főszezoni napon nagyjából negyvennel találkozhatunk a pultban. Minden szezonban készülnek új receptek. A cukrászda sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból is különleges ízkombinációkat teremt meg. A fagyik között számos magyar ihletésűt is találunk, úgy mint a kapros-túrós pite, a zserbó, az Irsai Olivér és a tökös-mákos fagyi. Az Erdős fagylalt száz százalék pisztácia alapfagylaltból készül, amin roppanós csokidarabok és Erdős-torta süteményfalatkák vannak. 

Levendula Kézműves Fagyizó

A Levendula Fagyizó alapelve, hogy a hőkezelésen kívül semmilyen tartósítószert, adalékanyagot, ízfokozót nem használnak - a lényeg az alapanyagokban rejlik. A fagyik között találhatunk laktóz-, glutén- és tojásmentes változatokat is, és aki cukormentesre vágyik, a sztíviával édesített fagyik közül csemegézhet. Érdekesség, hogy a vizes alapú fagyikhoz Szentkirályi ásványvizet használnak, a pisztáciát Bronte-ból rendelik, a citromok pedig Szirakúzából érkeznek.

süti beállítások módosítása