Secondhand September – Kinek, hol érdemes turizni Budapesten?

dsc_0430.jpgA Secondhand September tökéletes alkalom arra, hogy felfedezzük Budapest legjobb turkálóit. Persze az év többi napján is érdemes másodkézből vásárolni ruhákat (lásd korábbi cikkünket), de nincs is jobb, mint egy nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva elkezdeni a változást.

Írta és fényképezte: Szentkirályi Lili

Az alapok

Cream

dsc_0468.jpg

A Cream összes boltja Pesten található: összesen hat üzlettel rendelkeznek, ebből kettő outlet. A boltban leginkább könnyen viselhető darabok kapnak helyet, de egy-két extravagánsabb ruha is fellelhető a polcokon. A Cream kínálata kifejezetten inkluzív: nagyon sok plus size ruhadarabjuk van, ami sajnos nem jellemző a legtöbb mainstream, fast fashion boltra. Az árukészlet kéthetente teljesen kicserélődik a boltokban, ezután az outletekbe kerülnek az el nem adott ruhák, így folyamatosan körforgásban tartják a kínálatot.

Háda 

dsc_0503.jpg

A Háda Magyarország egyik piacvezető second hand boltja, aminek ma már webshopja is van. A boltok nagyon széles kínálattal rendelkeznek, gyakoriak a leárazások, és pluszpont, hogy az ország összes nagyobb városában megtalálható. Kifejezetten jó minőségű darabokat lehet vadászni a Háda boltjaiban, a vásárlást pedig segíti, hogy színek és ruhafajták szerint vannak rendezve az áruk az üzletekben.

A hipsterek

Humana

A Humana egy eredetileg Spanyolországból induló, de mára már nemzetközivé vált használtruha-bolt. Izgalmas alternatíva a fentebb említett “alapboltok” helyett/mellett, ugyanis a Humana az elmúlt hetven év divatját egyszerre képviseli. Ennek megfelelően eklektikus stílusúak a ruhák, illetve maguk a boltok is. Ugyan néha hosszabb időbe telik, hogy megtaláljunk egy számunkra tökéletes darabot, általában megéri a keresgélés, ugyanis egyedi, életre szóló ruhákat lehet beszerezni.

Humana Vintage

dsc_0452.jpg

A Humana egyik szárnyát képviseli a Humana Vintage, ahol kifejezetten a 60-90-es évek divatjára koncentrálnak. Itt is érdemes körülnézni: általában egy fokkal rendezettebb, mint az alap Humanák, és több a mai sztenderdeknek megfelelő hipster darab van, éppen ezért drágább is egy picit. Mind a Humana Vintage-ben, mind pedig az alap Humanákban – a second hand boltokra jellemzően – az új készlet érkezése előtt elkezdik leárazni a darabokat: naponta egyre olcsóbb és olcsóbb egy-egy ruha, míg az utolsó nap már minden száz forintba kerül. Bár ez nagyon csábító lehet, érdemes nem ekkor elmenni az üzletbe, egyrészt mert borzasztó sokan vásárolnak ilyenkor, másrészt pedig 100 Ft/db árral könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy olyan holmit veszünk, amire nincs igazából szükségünk.

Retrock

dsc_0027.jpg

A Retrock – saját állítása szerint – Budapest legnagyobb használtruha- és designer boltja. A mostanra már webshoppal is rendelkező boltban kétemeletnyi különleges ruha közül lehet válogatni. A Retrock volt itthon az első olyan bolt, ami ötvözte a second hand árukat, a kisebb, feltörekvő designerek cikkeivel, és a kettőre együtt alapozta meg a kínálatát. Ennek megfelelően ma is vannak mind új, mind pedig használt darabok. Aki valami különlegesre vágyik a megszokott prémium márkákon túlmutatóan, mindenképp érdemes benéznie a Retrockba hiszen Dél-Koreától kezdve Magyarországig felkutatják a legérdekesebb tervezőket és kollekcióikat.

Szputnyik

dsc_0050.jpg

A Szputnyik talán Budapest egyik legismertebb ruhaboltja: az évek alatt ikonikussá vált mind a hipster vásárlók, mind a luxus és designer brandek kedvelői körében. A Retrockhoz hasonlóan itt is megtalálhatók a second hand és az új darabok is. A second hand felhozatala talán a legizgalmasabb a három hipster bolt közül: nagyon ügyelnek arra, hogy mit válogatnak be az eladó ruhák közé. A legtöbb second hand ruhájuk prémium vagy designer brand, de néha-néha rá lehet bukkanni megismételhetetlen kincsekre, mint például ez a csodás sárga Louis Vuitton ruha.

A fancyk

Lovedesign 

dsc_0417.jpg

A Lovedesignbe betérve egy nagyon kedves eladónő (aki a bolt tulajdonosa is) fogad.  Készségesen elnavigál a saját maga által gyűjtött ruhák között. Ha valaki second hand designer vagy luxus brandekre vadászik, mindenképp érdemes elnézni ide, ugyanis jó állapotban lévő, viszonylag jó árú darabokat lehet találni a fogasokon.

Typo Showroom

dsc_0002.jpg

A Typo Showroom felhozatala leginkább prémium (pl. Calvin Klein) és designer (pl. Burberry) márkákból áll. A csapat célja, hogy csupa régi (kétezres évek előtt készített) darabokat hozzon el a vásárlóknak, amelyek teljesen egyediek. A híresebb márkák mellett a névtelen ruhák is feltűnnek, azonban a minőség és az egyediség mindegyik darabnál fontos. Bár maga a bolt a kisebbek közé tartozik, egy igazi kincsesbánya: fantasztikus darabokra lehet szert tenni.

A különlegesek

Plutocskashop

dsc_0475.jpg

A Plutocskashop nemrég nyitott, és a ballroom szcénára specializálódott. Ha valaki valami különlegeset keres egy elegáns estére, techno buliba vagy ballra, itt egészen biztosan meg fogja találni. A tulajdonos személyes kedvence a bársony, így rengeteg bársonyruha kap helyet a fogasokon. Bár a bolt egyelőre nagyon pici, hamarosan bővíteni fogják, hogy még több csodás darab elférjen.

Ludovika

dsc_0039.jpg

A Ludovikába belépve az ember úgy érzi magát, mintha egy kincsesládát nyitott volna ki, csak arany helyett ruhák vannak benne. Rengeteg különleges, elegáns darabot lehet találni a Ludovikában, amik egészen biztosan nem jönnek szembe velünk az utcán. A rengeteg kimonó, poncsó és estélyi ruha mellett a cipőfelhozatal is kifejezetten érdekes. Ha valaki szereti a különleges lábbeliket, mindenképp érdemes beugrani a boltba, hiszen az oldschool magassarkúktól kezdve a leghegyesebb orrú cipőkön át a színes mokaszinokig mindent meg lehet találni a boltban.

Antifactory

dsc_0541.jpg

Az Antifactory Budapest egyik legizgalmasabb használtruha-boltja: nemcsak a ruhák, hanem a hely hangulata miatt is. A boltba belépve az extravagáns darabok mellett techno várja a vásárlókat, igazi underground hangulatot kölcsönözve a helynek. Az Antifactoryban megtalálható ruhák mind vintage-ek: 2000 előtt készültek. A legtöbb darab használt, azonban van egypár 2000 előtti ruha, kiegészítő, illetve polaroid és analóg kamera, amik még nem voltak használatban, most kezdik meg a körforgást. 

+1: Jajcica – a sneakerek szerelmeseinek

A Jajcicában rengeteg nagyon jó állapotú Vans és Converse cipőt lehet találni, így ha valaki szerelmes a sneakerekbe, mindenképp érdemes benézni a Szondi utcai boltba. A sneakereken túl a Jajcica a grunge stílust képviseli: a bakancsoktól kezdve a bőrdzsekiken át a bomberekig és a farmer cuccokig mindent megtalálsz. 

süti beállítások módosítása