Hogyan lassulj le a mindennapokban? - Relaxáció, mindfulness és testtudatosság  

mindfullness_borio_169.png

Érezted már úgy, hogy a sok fontos tennivaló mellett éppen magadra nincs elég időd? Vajon milyen lenne egy napod, ha szánnál az elején egy kis időt magadra? A Corvinus Hallgatói Támogatás szakemberei a mentális egészség világnapja alkalmából bemutatnak technikákat és a Mindful Mornings alkalmakat, amik segíthetnek a mindennapokban. 

2021. 10. 10. Írták: Dr. Németh Marietta (pszichoterapeuta), Szatmáry-Czégényi Boglárka (klinikai szakpszichológus), Széles Dorottya (alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus), Gerencsérné Széles Zsuzsanna (mentálhigiénés segítő szakember) 

Elindult az őszi félév, személyes, jelenléti oktatás és munka mellett. Ez most „új”, hiszen az elmúlt másfél év alaposan felforgatta a világunkat. Az idei ősz sem teljesen kiszámítható, ezért is fontos, hogy figyeljünk magunkra, és amennyire lehet, töltsük fel belső tartalékainkat. Milyen technikák tudnak segíteni ebben? 

Relaxáció 

A relaxáció ellazulást, ellazítást jelent, ami a testi és a lelki folyamatok szoros együttműködése révén, egy út lehet a testi-lelki-szellemi egyensúly megteremtéshez is. Az izmaink feszültség, szorongás hatására megfeszülnek (a tartós feszülés okoz sokaknál hát-, váll- vagy fejfájást, attól függően, hogy testünk mely izmai feszülnek), de ha nyugodtak vagyunk, az izmaink ellazulnak. A relaxációs gyakorlatok során képesek vagyunk megtanulni, hogy az izmainkat akaratlagosan is ellazítsuk, ezzel pedig előhívjunk egy lelki nyugalommal, békével jellemezhető állapotot.  

Miközben a testünkre figyelünk, az ún. passzív koncentráció által egy olyan (pszichológiai szempontból) megváltozott tudatállapotba kerülhetünk, mely az alvást megelőző állapothoz hasonló. Ez a relaxált állapot a kutatások szerint sokféle gyógyító, regeneráló folyamatot indít el a testünkben, ráadásul a passzív koncentráció megtanulásával „eddzük a figyelemizmainkat”, és ezzel hatékonyabban, eredményesebben tudunk tanulni, teljesíteni. 

Rendszeres gyakorlással javíthatunk életminőségünkön, általános közérzetünkön, aktivizálhatjuk szervezetünk öngyógyító, homeosztázisra törekvő folyamatait, növekedhet fizikai és pszichés terhelhetőségünk, javulhat a megküzdési hatékonyságunk, és még több kedvező testi hatást tapasztalhatunk meg.  

Relaxált állapotban könnyebben észleljük testi érzeteinket és könnyebben hangolódunk rá a belső világunkra, érzéseinkre, gondolatainkra is. A saját, belső világunkban való megmerítkezést segíthetjük meditatív, imaginatív elemekkel is, amikor relaxált állapotban belső képeket alkotunk.  

A belső képek tartalmi átélésének lehetősége születésünktől fogva bennünk él. Biztos te is álmodtál már, és tervezgetted a saját jövődet, például már biztosan elképzelted magad közgazdászként. A belső képek lelki megmozgató ereje így számodra sem teljesen ismeretlen. 

Ha valamit elképzelhetőnek tartunk, ha van róla (belső) képünk, akkor KÉPessé válhatunk a változásra, változtatásra a külső világunkban is.  

Az álmodozás, a fantáziálás is képzeleti tevékenység, ám az imagináció során relaxált tudatállapotban, a passzív koncentráció állapotában vagyunk. Ekkor olyan érzéseket, gondolatokat is észlelhetünk, amelyek hétköznapi állapotban esetleg nehezen megfogalmazhatóak. Az imagináció során megjelenő belső kép olyan, mint egy jó vers vagy metafora, hiszen kompakt módon sűríti magába a valóságot, és ha belemerülünk, jóval több minden van benne, mint ami elsőre látszik. 

Testi tudatosságot fokozó technikák 

Ha a testünkre figyelünk, lehorgonyozzuk magunkat a biztonságos jelenbe, az itt és most állapotába. A testtudatosság kialakítása és megélése az egész életminőségünkre hatással van. 

Testünk az élményeink, tapasztalataink elsődleges terepe. Olyan élő rendszer, ami folyamatosan reagál a minket körülvevő világra. Az ilyen jelzések egy része nem tudatosul bennünk, viszont egyre inkább tudatossá tehető. Olyan ez, mintha a testünk hírt adna az éppen aktuális állapotunkról, tehát hírt ad önmagunkról önmagunknak.  

Rohanunk, ezerféle feladatunk van. Néha a múltban járunk, vagy éppen a jövőt tervezzük. Egyszerre vagyunk jelen digitális platformokon és a fizikai világunkban is. Néha nehéz váltani ezek között az állapotok között, figyelmünk csak később érkezik meg a minket körülvevő fizikai valóságba. Ilyen például, amikor a barátunknak válaszolunk a Messengeren, miközben ránk csilingel a 49-es villamos.  

A testünk azonban mindig a „most”-ban van, vagyis segítségével teljesebben élhetjük meg a jelen pillanatot. A Mindful Mornings alkalmakra, melyekről a cikk végén olvashatsz, a testtudatunkat erősítő gyakorlatokat is hozunk, vagyis azt kutatjuk, hogyan tapasztalhatunk meg egy örömtelibb, kiegyensúlyozottabb testi-lelki állapotot. 

Mit jelent a jelen pillanatban lenni? 

Mára már számtalan felületen találkozhatunk a mindfulness (jelentudatosság, tudatos jelenlét) fogalmával. Sokféle gyakorlat létezik, amivel célzottan, fókuszáltan a jelen pillanatba való megérkezésünket segíthetjük, illetve amellyel elsajátíthatjuk ezt a szemléletmódot. Minél rendszeresebben gyakorlunk, annál inkább észrevehetjük, hogy nemcsak a vezetett meditáció idejére, hanem a nap bármely szakaszában ott tudunk lenni fejben, ahol éppen vagyunk, és amit éppen csinálunk. A módszer központi eleme, hogy a gyakorlás által nem akarunk semmit megváltoztatni és beleavatkozni abba, ahogyan éppen érezzük magunkat. A jelentudatosság arról szól, hogy ítélkezésmentesen megfigyelem magamat és a bennem zajló történéseket testi, érzésbeli és gondolati szinten.  

Gondoljunk bele! Milyen gyakran eszünk úgy, hogy valóban megízleljük az ételünket? Előfordul-e, hogy ténylegesen elmélyülünk a házimunkában, vagy csak rutinszerűen csináljuk, közben már a következő napunkat tervezgetve?  

Mivel az emberi agy folyamatosan újabb és újabb gondolatokat “állít elő”, így az egyik legnagyobb kihívás annak elfogadása lehet, hogy a figyelmünket könnyen elterelhetik a különböző ingerek. Ilyenkor azzal segítjük magunkat leginkább, ha önegyüttérzően viszonyulunk az ilyen helyzetekhez és nem időzünk sokáig egyetlen felmerülő gondolatnál sem, de nem is törekszünk erőszakosan a megváltoztatására. 

A jelentudatosság minden élethelyzetünkben ott lehet velünk, éppen ezért evési, sétálási és mozgásos meditációkkal is találkozhatunk a gyakorlatok során, melyeket, ha elsajátítunk, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbá és elfogadóbbá válhatunk a hétköznapok során. 

Mindful Mornings a Corvinuson 

Mindful Mornings alkalmakkor, a Corvinus Egyetemen, a Napköziben, minden szerda reggel lehetőséged nyílik barátságos, biztonságos környezetben kicsit ráhangolódni saját magadra és az előtted álló napra. Ha csatlakozol hozzánk, nemcsak másokkal találkozhatsz, hanem magaddal is, ami azért lehet fontos, mert a megterhelő időszakokban előfordulhat, hogy eltávolodunk saját magunktól, az érzéseinktől, a gondolatainktól. 

A lelassulást, a magunkra figyelést, a belső hangolódást sokféle módon érhetjük el.  A Mindful Mornings alkalmakon sok technikát kínálunk neked a befelé figyeléshez. Kipróbálhatsz relaxációs, meditációs, mindfulness, testi tudatosságot mélyítő és különféle stresszoldó gyakorlatokat. Minden alkalommal másfajta úton indulunk majd el, mégis ugyanoda tartunk: egy ellazult, kiegyensúlyozott, magunk és mások felé is nyitott, éber tudatosság irányába. Kipróbálhatod, melyik út illik a legjobban hozzád, vagy csak átadhatod magad a különféle megtapasztalásoknak. Szeretettel várunk! 

A mentális egészség világnapja alkalmából a Hallgatói Támogatás egy előadást szervez Almási Kitti pszichológussal, amire ugyancsak szeretettel várják a Corvinus hallgatóit! Az eseményt itt találod: Ki vagy te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság.

süti beállítások módosítása